5 ευχάριστες προς 1 άσχημη συζήτηση: Η επιστημονικά αποδεδειγμένη τέλεια σχέση

Χιλιάδες ζευγάρια και χρόνια έρευνας κατέληξαν σε έναν απλό, απλό τύπο για τον υπολογισμό πως να λειτουργεί η μαγεία του ιδανικού ζευγαρώματος. Μα είναι δυνατόν; Ναι, γιατί βλέπουμε ότι ορισμένα ζευγάρια φαίνεται να έχουν ανακαλύψει το μυστικό της μακροχρόνιας ρομαντικής ικανοποίησης. Γελάνε. Ευδοκιμούν. Βελτιώνουν ο ένας τον άλλον.

couple-perfect

Αλλά πώς το κάνουν;

Η αγάπη είναι μια θεμελιώδης ανθρώπινη ανάγκη. Και αυτό που ψάχνουμε είναι η πραγματική σύνδεση. Η ποιότητα των σχέσεών μας, όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές, καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας. Όταν πρόκειται για ραντεβού ή γάμο, πρέπει να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας. Λες και κάποιος είναι εκεί μαζί μας. Κάποιος που είναι στο πλευρό μας.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν ως αποτέλεσμα μη ισορροπημένων σχέσεων. Είναι απογοητευμένοι και μόνοι και γι΄ αυτό αναζητούν απαντήσεις. Τι χρειάζεται για να διορθώσουμε τα πράγματα σε έναν κόσμο όπου τόσα πολλά είναι λάθος;

Η Χρυσή Αναλογία

Η μαγεία των σχέσεων, σύμφωνα με τον Δρ John Gottman, είναι ένας επιστημονικός υπολογισμός. Η εμπειρία του με εκατοντάδες ζευγάρια του έδωσε την ικανότητα να προβλέπει την επιτυχία ή την αποτυχία μιας σχέσης με ακρίβεια μεγαλύτερη από 90%. Ποια είναι λοιπόν τα χαρακτηριστικά των επιτυχημένων ζευγαριών;

Η έρευνα ήταν απλή. Σε κάθε ζευγάρι δόθηκαν 15 λεπτά για να διορθώσουν ένα από τα ζητήματα της σχέσης τους από την ερευνητική ομάδα. Και παρακολουθούσαν τι συνέβαινε.

Και το κλειδί για μια επιτυχημένη σχέση ήταν τόσο απλό. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, η ομάδα παρακολουθούσε θετικές και κακές συναντήσεις. Σε ευτυχισμένα ζευγάρια, υπήρχαν τουλάχιστον 5 ευχάριστες συναντήσεις για κάθε μία κακή συζήτηση – άσχημος διάλογος μεταξύ τους, όπως ένας καυγάς.

“Όταν οι συντελεστές του γάμου συζητούν κάτι σημαντικό, μπορεί να μαλώνουν, αλλά συγχρόνως γελούν και πειράζουν ο ένας τον άλλον, ενώ υπάρχουν εκφράσεις στοργής επειδή έχουν αναπτύξει συναισθηματικές συνδέσεις”, γράφει ο John Gottman.

Τα δυσαρεστημένα ζευγάρια από την άλλη δεν μπόρεσαν να συμφιλιώσουν τις διαφορές τους χωρίς να βιώσουν και να εκφράσουν την απογοήτευσή τους. Ήταν η απαισιοδοξία τους που δεν τους έδωσε την ευκαιρία για κάτι  καλύτερο. Αντί να τακτοποιηθούν, τα πράγματα αφέθηκαν όπως ήταν.

Δημιουργήστε έναν αρνητικό ορισμό

Οι τέσσερεις λόγοι που οδηγούν συχνά σε διαζύγια όπως λέει ο Γκότμαν, συγκαταλέγονται στις δυσμενείς αλληλεπιδράσεις (δηλ. η συνεχής κριτική, η περιφρόνηση, η αμυντικότητα και η άρνηση της επικοινωνίας ή της συνεργασίας). Παραδόξως, ο θυμός δεν βρέθηκε να είναι παράγοντας αποτυχίας της σχέσης. Είναι φυσικό να θυμώνεις κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας.

Ωστόσο, όταν ο θυμός συνδυάζεται με τους τέσσερεις προαναφερθέντες λόγους, αναδύονται μεγάλα διαπροσωπικά ζητήματα. Τα αρνητικά συναισθήματα, όπως η οργή, σύμφωνα με τον Γκότμαν, είναι επιβλαβή για έναν γάμο μόνο όταν συνδυάζεται με την κριτική, την περιφρόνηση ή την αμυντική συμπεριφορά.

Οι ερευνητές έδωσαν μεγάλη προσοχή στη γλώσσα του σώματος των ζευγαριών. Οι υγιείς συνεργασίες δεν τα πήγαιναν πάντα σωστά. Συμμετείχαν επίσης και σε δυσμενείς συζητήσεις. Η δύναμή τους, από την άλλη πλευρά, έγκειται στην ικανότητά τους να βελτιώνονται. Λειτουργούσαν σαν να άκουγαν τον σύντροφό τους. Η αρνητικότητα ξεπεράστηκε από μια πραγματική αίσθηση ενσυναίσθησης και κατανόησης.

  • Αναγνωρίστε το Θετικό

Τα επιτυχημένα ζευγάρια τσακώνονται, αλλά το κάνουν με έναν μοναδικό τρόπο. Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, όσοι πέτυχαν είχαν μια αναλογία 5: 1 καλών προς αρνητικών συζητήσεων.

Τα αρχικά στάδια μιας σύγκρουσης είναι ειρηνικά. Αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον με ευαισθησία και προσοχή. Μεταβαίνουν από την αρνητικότητα στη θετικότητα και την κατανόηση καθώς συγκρούονται. Η πραγματική αίσθηση του να είσαι στην ίδια ομάδα, και όχι αντίπαλος του άλλου προσπαθώντας να κερδίσεις μια σύγκρουση, στηρίζει τη σχέση τους.

Σε μια σχέση, η σταθερότητα και η ικανοποίηση διαμορφώνονται σε μικρές στιγμές, στις καθημερινές συζητήσεις. Αυτά τα υπέροχα ζευγάρια είναι βαθιά ερωτευμένα μεταξύ τους. Ακόμα και στα πυρά μιας σύγκρουσης, φαίνεται. Ακολουθούν μόνο μερικά παραδείγματα:

*  Στοργή

Μπορεί να εκδηλώνεται λεκτικά ή με αγκαλιά, αλλά είναι απολύτως απαραίτητη. Μια αγκαλιά, ένα χτύπημα στο χέρι και μια χειραψία. Πλησιάζετε όταν νιώθετε το πάθος μιας σχέσης. Ακόμα και ένα απλό σχόλιο όπως “ξέρω ότι θα καταλάβουμε τα πράγματα” μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Η στοργή είναι αισθητή.

*  Συγνώμη

Μια ευτυχισμένη σχέση μπορεί να μην συμφωνεί πάντα, αλλά κάνουν μια προσπάθεια να επικοινωνήσουν. Η ενσυναίσθηση για τους άλλους σας επιτρέπει να παραμείνετε συνδεδεμένοι. Η ικανότητα γρήγορης και αποτελεσματικής συγγνώμης απαλλάσσει από την ανάγκη να έχουμε δίκιο, επιτρέποντας να ανθίσει μια χαλαρή αίσθηση απόλαυσης.

*  Περιέργεια

Τα επιτυχημένα ζευγάρια, ειδικά εν μέσω διαφωνίας, ενδιαφέρονται πραγματικά για την άποψη του συντρόφου τους. Τι σε κάνει να νιώθεις έτσι; Είναι κρίσιμο να διατηρείτε ενεργή επαφή. Ακόμη και σε σύγκρουση, το να δείξετε ότι νοιάζεστε ακούγοντας και ανταποδίδοντας στην συνομιλία παράγει μια συνδετική στιγμή.

*  Σύνδεση

Όταν ένα ζευγάρι τσακώνεται, τείνουν να επικεντρώνονται στις κακές πτυχές της σχέσης τους. Ωστόσο, σε μια καλή σχέση, ακόμη και η τριβή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτευχθεί συμφωνία. “Όπως μπορείτε να δείτε, και οι δύο επιθυμούμε το ίδιο πράγμα.” Η παρουσία και η αναγνώριση του κοινού και της σύνδεσης είναι συνεχώς παρούσα.

Παιχνιδιάρικα ζευγάρια

Τα παιχνιδιάρικα ζευγάρια είναι τα πιο ευτυχισμένα. Μπορούν να βρεθούν να χαμογελούν ο ένας στον άλλο ή να γελούν υστερικά στη μέση μιας διαμάχης. Έχουν πολλά εσωτερικά αστεία στη σχέση τους. Όταν κοιτάζουν ο ένας τον άλλον, είναι σαν να έχουν μπει σε ιδιωτικό χώρο. Η φιλία τους βασίζεται σε ένα κοινό χιούμορ.

Έχουμε την τάση να εστιάζουμε σε διαπροσωπικά ζητήματα και πώς να τα επιλύσουμε. Οποιαδήποτε σχέση κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσει σύγκρουση. Ωστόσο, εάν βρίσκεστε σε μια κατάσταση όπου αισθάνεστε σαν να σπρώχνεται έναν βράχο σε μία ανηφόρα, πιθανότατα είστε εκτός τροχιάς. Οι σχέσεις χρειάζονται προσπάθεια, αλλά δεν είναι δύσκολο.

Το να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους δεν είναι το ίδιο με το να βλέπεις θετικές περιπτώσεις ευδαιμονίας στη σχέση. Η παρατήρηση της ευτυχίας ενός ζευγαριού δεν σημαίνει ότι θα ήθελα τη σύνδεσή τους. Η φαντασίωση ενός ατόμου μπορεί να είναι ο εφιάλτης του άλλου. Το να βλέπεις μία θετικότητα και αγάπη στον κόσμο, από την άλλη πλευρά, είναι ένα θαυμάσιο πράγμα. Είναι πάντα χαρά να βλέπεις ευτυχισμένα ζευγάρια. Ρίξτε μια ματιά πώς μοιάζουν.

Μετά βγείτε και ψάξτε την ευτυχία.