Είστε πραγματικά ερωτευμένοι; 10 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας

Είναι πραγματική αγάπη ή απλώς πετάτε στα σύννεφα;  Μιλάμε πολύ για το πώς να αναγνωρίζετε τα σημάδια της αγάπης και της στοργής σε κάποιον που βγαίνετε μαζί, αλλά τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία αν δεν είστε σίγουροι για το πώς αισθάνεστε γι ‘αυτούς.

real-love

Αυτό που έχετε είναι κάτι αληθινό;  Ή απλά είσαι ερωτευμένη μαζί του; Είναι μόνο επειδή κάνετε υπέροχο σεξ ή υπάρχει κάτι πραγματικά ιδιαίτερο που αναπτύσσεται;

Το να δώσετε στον εαυτό σας ειλικρινείς απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις θα σας βοηθήσει να μάθετε εάν τα συναισθήματά σας είναι φευγαλέα ή έχουν ρίζες στην πραγματική αγάπη.

Γι’ αυτό απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις: 

1: Θα άλλαζα τον τρόπο ζωής μου για τους άλλους;

Πρώτα απ ‘όλα, δεν είπαμε να αλλάξετε προσωπικότητα, αξίες, πεποιθήσεις ή πρότυπα γι’ αυτούς. Αλλά, η αλήθεια είναι ότι η ζωή σε μία σχέση είναι πολύ διαφορετική από το να είσαι ανύπαντρος.

Λαμβάνετε υπόψη δύο (ή περισσότερους, εάν εμπλέκονται παιδιά) ζωές όταν παίρνετε αποφάσεις αντί για μία. Δουλεύετε τότε με περισσότερα προγράμματα και λίστες, με περισσότερες υποχρεώσεις, και αφιερώνοντας το χρόνο σας σε περισσότερα από τα δικά σας ενδιαφέροντα.

Αυτή είναι μια μεγάλη δέσμευση και όσο μεγαλώνουμε, τόσο μεγαλύτερη φαίνεται – αφού φέρνουμε μαζί μας περισσότερο «παρελθόν» στη σχέση.

Εάν η απάντηση είναι Ναι, δείχνει ότι είστε αρκετά σοβαροί για να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές για να συγχωνεύσετε τις δύο ζωές σας σε μία.

2: Μπορώ να αντιμετωπίσω τα συναισθήματά τους σαν να είναι δικά μου;

Μία υγιής σχέση έχει τις ρίζες της σε δύο άτομα που μοιράζονται την ανθρώπινη εμπειρία μαζί. Χαρά, πόνος, θλίψη, γιορτή, θλίψη, ευφορία.

Το βάρος αυτών των συναισθημάτων αποκτά ένα νέο νόημα όταν εξετάζετε πώς τα βιώνει ένα άλλο άτομο. Τι αντίκτυπο θα έχουν οι ενέργειές σας στον σύντροφό σας; Τι περνούν αυτή τη στιγμή που ίσως χρειαστούν υποστήριξη; Πώς μπορείτε να μεγεθύνετε την ευτυχία τους μέσω μιας κοινής γιορτής;

Όταν ερωτεύεσαι κάποιον, θεωρείς πλήρως τα συναισθήματά του σαν να είναι δικά σου. Συμμερίζεσαι τη χαρά τους και τους δίνεις τη δύναμή σου για να θεραπεύσουν τον πόνο τους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αγάπη είναι τόσο ισχυρή, που σας ενώνει καθώς οδηγείτε και οι δύο στο συναισθηματικό τραινάκι της ζωής, με συμπεριφορές, γεγονότα ή εμπειρίες που χαρακτηρίζονται από ξαφνικές και ακραίες αλλαγές.

3: Όταν σκέφτομαι πως θα είμαι στο μέλλον μου, είναι δίπλα του;

Εδώ είναι ένας λόγος που βλέπουμε τις σχέσεις να αποτυγχάνουν:

Κάποιος σύντροφος έχει μερικές φορές ολόκληρη τη ζωή του μπροστά του. Πού θα ζήσουν, πόσα παιδιά θα έχουν, τι είδους τρόπο ζωής θα επιλέξουν.

Και μετά, θα προσπαθήσουν να ταιριάξουν με τον σύντροφό τους στην προϋπάρχουσα φόρμα που έχουν ήδη δημιουργήσει, χωρίς να λάβουν υπόψη τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους.

Ναι, πρέπει να μείνετε πιστοί στους στόχους και τις αξίες σας, αλλά πρέπει επίσης να καταλάβετε ότι η είσοδος σε μια σχέση σημαίνει συμβιβασμούς και ευελιξίες.

Πρόκειται για τη δημιουργία ενός μέλλοντος μαζί με τον άλλον.

Και όταν κοιτάζετε αυτό το μέλλον, η παρουσία τους σε αυτό θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του οράματος.

Αν το μόνο που βλέπουμε είναι ο κόσμος που δημιουργείτε εσείς, αλλά ο σύντροφός σας είναι απλά ένα κενό διάστημα που περιμένουν να γεμίσει, είναι ένα σημάδι ότι είστε απλά ψάχνετε για κάποιον να μπει στο παζλ που θα χτίζετε.

Αν, όμως, ο άλλος είναι κεντρικό στοιχείο του μέλλοντος σας και είστε ενθουσιασμένοι για την οικοδόμηση κάτι νέου μαζί του, αυτό είναι ένα σημάδι για το πως τους βλέπετε,  για το ποιοι πραγματικά είναι και τι μπορείτε να κάνετε μαζί.

4: Είμαι πρόθυμος να πάρω τα καλά μαζί με τα άσχημα;

Ειδοποίηση: Όλοι έχουμε παρελθόν. Σε αυτό το παρελθόν, υπήρχε μια ποικιλία εμπειριών που μας διαμόρφωσαν σε αυτό που είμαστε σήμερα.

Όταν βγαίνεις με κάποιον, όλα είναι για να μάθεις ποιος είναι και πώς τον έχει διαμορφώσει η ζωή του.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να σας αρέσουν κάποια πράγματα που θα βρείτε σε αυτόν. Είναι αναπόφευκτο.

Δεν πειράζει, γιατί κανείς δεν είναι τέλειος. Ούτε εσύ – έτσι;

Έτσι, αξιολογείτε τι σημαίνει πραγματικά να είστε με αυτό το άτομο. Οι συνήθειες τους σε εμπνέουν ή σε απογοητεύουν; Αγαπούν ή σιχαίνονται τον εαυτό τους; Είναι ευγενικοί, προσεκτικοί και φροντισμένοι;

Τι κάνουν αυτοί που αισθάνεσαι έτσι;

Σε ορισμένους τομείς, δίνουμε περιθώριο και έχουμε ευελιξία. Σε άλλες, αναγνωρίζουμε τοξικές, αρνητικές ή καταχρηστικές κριτικές και πρέπει να επιλέξουμε να χωρίσουμε.

Το να αγαπάς κάποιον είναι να αποδέχεσαι τα κακά μέρη μαζί με τα καλά, και επίσης να διατηρείς τα όριά σου για να προστατέψεις τη συναισθηματική και σωματική σου ευεξία.

Αν αρχίσετε να βλέπετε τα μικρά πράγματα ότι διαλύουν τις σχέσεις και να βρίσκετε δικαιολογίες για να κρίνετε ή να αποστασιοποιηθείτε από αυτές, τότε δεν είναι πραγματική αγάπη.

Εάν, ωστόσο, αγκαλιάσετε και αποδεχτείτε τα ελαττώματά τους, είστε πρόθυμοι να βρείτε την ομορφιά στις ατέλειες και να τους φροντίσετε παρά να τους κρίνετε , αυτό δείχνει ότι βλέπετε ότι ένα άτομο είναι καλύτερο ή μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του. Τότε αξίζουν την αγάπη σας.

Και πάλι, για να διευκρινίσουμε, αυτό δεν σημαίνει αποδοχή οποιασδήποτε μορφής ψυχικής, σωματικής ή συναισθηματικής κακοποίησης. Αυτά θα πρέπει να είναι αιτία άμεσης διάλυσης των σχέσεων και κανένας που σας αγαπά, δεν θα θέλει ποτέ σκόπιμα να σας βλάψει.

5: Υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμός;

Βάζω αυτά τα δύο στο ίδιο σημείο γιατί συχνά συμβαδίζουν, καθώς δεν μπορείς να εμπιστευτείς κάποιον που δεν σέβεσαι και το αντίστροφο.

Επιπλέον, δεν μπορείτε να αγαπήσετε πραγματικά κάποιον αν δεν τον εμπιστευτείτε και τον σεβαστείτε και αισθανθείτε αυτήν την εμπιστοσύνη και το σεβασμό σε αντάλλαγμα.

Μερικοί άνθρωποι συνάπτουν σχέσεις επειδή αισθάνονται ότι μπορούν να διορθώσουν κάποιον. Ή, ότι τους ελκύουν πολύ. Ή, ότι λαμβάνουν θετική προσοχή που συνήθως δεν λαμβάνουν.

Όλα αυτά είναι σημάδια του πάθους, όχι της αγάπης.

Η αμοιβαία εμπιστοσύνη και ο σεβασμός είναι το χώμα από το οποίο φυτρώνει το λουλούδι της αγάπης. Εάν το χώμα είναι μολυσμένο, το λουλούδι θα μαραθεί.

6: Μου αρέσει αυτό που είμαι όταν είμαι μαζί τους;

Μια σχέση δεν αφορά μόνο το πώς αισθάνεστε για τον σύντροφό σας, αλλά το πώς νιώθετε ο ίδιος όταν είσαι μαζί τους.

Αναδεικνύουν τις καλύτερες ιδιότητες ή τις χειρότερες σας;

Βρίσκεστε χαλαροί γύρω τους ή αγχωμένοι;

Μπορείτε να εκφράσετε τον πιο αυθεντικό εαυτό σας ή κρύβετε κομμάτια σας από το φόβο της κρίσης;

Πραγματικά να αγαπάς κάποιον σημαίνει να νιώθεις άνετα όταν χαλαρώνεις και να είσαι αυθεντικά κοντά τους, καθώς του επιτρέπεις να κάνει και αυτός το ίδιο (δείτε και το 4ο σημείο).

7: Θέλω να μοιραστώ τα πάντα μαζί τους;

Εμπειρίες ζωής, καλά (και κακά) νέα, οικογενειακές συγκεντρώσεις, επαγγελματικές εκδηλώσεις, βαρετές δουλειές, φανταχτερά γεγονότα, ήσυχες νύχτες στον καναπέ…

Όταν επιλέγετε έναν σύντροφο, δεν επιλέγετε απλώς κάποιον για να κοιμηθείτε, αλλά επιλέγετε κάποιον για να χτίσετε μια ζωή μαζί του.

Επιλέγετε κάποιον που θα ακούσετε για τα επόμενα χρόνια. Κάποιος που μπορεί να μεγαλώσει παιδιά μαζί σας. Κάποιον με τον οποίο μπορεί να ζήσετε, να κάνετε διακοπές και να γεράσετε.

Η πραγματική αγάπη είναι να κοιτάζεις κάποιον και να ξέρεις ότι είναι αυτός με τον οποίο θέλεις να κάνεις αυτή την τρελή βόλτα της ζωής.

Αυτό σημαίνει επίσης να πούμε ναι στις αναπόφευκτες προκλήσεις, απώλειες, τραγωδίες και εκπλήξεις που φέρνει η ζωή σε όλους μας σε ένα σημείο ή άλλο. Εάν είστε με κάποιον αρκετά καιρό, θα τα ζήσετε όλα αυτά μαζί του.

Είναι κάποιος με τον οποίο είστε διατεθειμένοι να το κάνετε; Μπορείτε να τους εμπιστευτείτε ότι θα είναι μαζί σας σε όλα αυτά σε αντάλλαγμα;

Εάν δεν είναι αυτά που βλέπετε στο πλάι σας σε χοντρές και λεπτές, τότε θα ξέρετε να τους αφήσετε να φύγουν.

8: Νιώθω ασφαλής μαζί τους;

Ας το έχετε ακούσει πάρα πολλές φορές: Ένα από τα καλύτερα κομπλιμέντα που μπορούμε να λάβουμε σε μια σχέση είναι ότι ο σύντροφός μας αισθάνεται ασφαλής μαζί μας.

Όχι μόνο σωματικά ασφαλής, αλλά συναισθηματικά ασφαλής.

Ασφαλές άνοιγμα, ασφαλής έκφραση, ασφαλής συζήτηση για τις επιθυμίες, τους φόβους, τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τις ανησυχίες μας.

Η ασφάλεια έχει τις ρίζες της στην εμπιστοσύνη και βοηθά στην ενίσχυση των θεμελίων της πραγματικής αγάπης.

9: Νιώθω πάθος ΚΑΙ γαλήνη;

Όλοι μιλούν για την (πολύ πραγματική) ανάγκη για χημεία σε μια σχέση, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος που περνάμε που είμαστε κοντά κοντά με έναν σύντροφο είναι ένα μικρό κλάσμα του χρόνου που περνάμε σε «κανονικές, καθημερινές» καταστάσεις.

Πρέπει να αναρωτηθούμε αν αισθανόμαστε ήρεμοι και ειρηνικοί όταν είμαστε απλά με το άτομο που έχουμε επιλέξει.

Παρακολουθώντας μια ταινία, περπατώντας στο πάρκο, καθισμένοι μαζί σε ένα εστιατόριο – είστε ήσυχοι;

Εάν έχετε άγχος ή δυσφορία, υπάρχει όλο και λιγότερο περιθώριο για να αναπτυχθεί η πραγματική αγάπη.

10: Είναι η οικειότητά μας μόνο σωματική ή επίσης και συναισθηματική;

Η σωματική οικειότητα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε ευτυχισμένης σχέσης. Αν επιλέξετε μονογαμία, επιλέγετε οικεία και φιλόξενη μονογαμία. Προκειμένου αυτό να παραμείνει συναρπαστικό, παθιασμένο και να σας γεμίζει με την πάροδο του χρόνου, η σύνδεση πρέπει να προχωρήσει βαθύτερα από το να σας αρέσει απλά η εμφάνιση κάποιου.

Πρέπει να αγαπάς το άτομο με το οποίο είστε.

Πρέπει να χάνεστε μπροστά στα μάτια τους και στα χείλη τους, να χάνετε την αίσθηση της κατεύθυνσής σας, να νιώσετε ένα σχεδόν συντριπτικό επίπεδο ενέργειας που διαπερνά τις φλέβες σας όταν βρίσκεστε στις πιο οικείες στιγμές σας μαζί…

Εάν σας λείπει αυτή η ένταση, μπορείτε ακόμα να απολαύσετε τη φυσική παρουσία κάποιου, αλλά αυτό θα είναι όλο.

Η πραγματική οικειότητα είναι περισσότερο συναισθηματική παρά σωματική. Τροφοδοτείται από μια βαθιά επιθυμία και σύνδεση με κάποιον, κάτι που το κάνει να διαρκεί με την πάροδο του χρόνου. Είναι αυτό που σε κάνει να θέλεις να βλέπεις τον σύντροφό σου χαρούμενο και να εκπληρώνει τις επιθυμίες του και να σε κάνει να θέλεις να εκπληρώσεις τις δικές σου μόνο με αυτόν τον σύντροφο.

Η πραγματική αγάπη τροφοδοτεί τις φλόγες της οικειότητας, αλλά το αντίστροφο είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί.

Με άλλα λόγια, η απλή επαφή με κάποιον δεν απαιτεί αγάπη. Μπορούμε να το κάνουμε σεξ με όποιον μας ελκύει. Απολαμβάνουμε την εμπειρία και συνεχίζουμε.

Αλλά η εμπειρία δεν θα είναι ποτέ τόσο ικανοποιητική όσο το να το μοιραζόμαστε με κάποιον που είναι πραγματικά ξεχωριστός για εμάς. Κάποιος που, όταν κάνετε στον εαυτό σας κάθε ερώτηση που είδατε πιο πάνω σχετικά με αυτούς, υπάρχει μόνο μία λέξη που να περνάει από το μυαλό σας:

ΝΑΙ ΕΙΜΑΙ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ.