Οι ορμόνες της ευτυχίας και πως να «ναρκώσετε» τον εαυτό σας

Το να αισθάνεστε ευτυχισμένοι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε τέσσερις κύριες χημικές ουσίες στον εγκέφαλό σας: Τη ντοπαμίνη, τη σεροτονίνη, την ωκυτοκίνη και την ενδορφίνη. Κάθε φορά λοιπόν που νιώθετε χαρά ή ικανοποίηση, είναι το αποτέλεσμα ενός πολύπλοκου δικτύου συνάψεων που πυροδοτούνται ταυτόχρονα τον εγκέφαλό σας. 

Hormones-700x720

Οι τέσσερις χημικές ουσίες φυσικά υπάρχουν στο σώμα μας. Είναι ορμόνες που παράγονται από διαφορετικούς αδένες. Ταξιδεύουν με την κυκλοφορία του αίματος, ενεργώντας ως αγγελιοφόροι και έχουν ρόλο σε πολλές σωματικές διαδικασίες. Μία από τις σημαντικές λειτουργίες καθεμιάς από αυτές τις τέσσερις ορμόνες είναι η ρύθμιση της διάθεσης και συγκεκριμένα η προώθηση θετικών συναισθημάτων. 

✔ Η ντοπαμίνη είναι γνωστή ως η ορμόνη της καλής αίσθησης. Οδηγεί το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Είναι αυτό το συναίσθημα που νιώθεις όταν πετυχαίνεις έναν στόχο ή λαμβάνεις επαίνους για την καλή δουλειά. Είναι ένας νευροδιαβιβαστής. Αυτό σημαίνει ότι βοηθά τον εγκέφαλό σας να στέλνει μηνύματα μέσω του νευρικού σας συστήματος σε διαφορετικά μέρη του σώματος, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους. 

✔ Η σεροτονίνη βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσής μας καθώς και στον ύπνο, την όρεξη, την πέψη, τη μάθηση και τη μνήμη. Είναι και αυτή ένας νευροδιαβιβαστής. Βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου, της όρεξης και της διάθεσης. Βοηθά επίσης στην αναστολή του πόνου. Έρευνες δείχνουν ότι η χαμηλότερη δραστηριότητα σεροτονίνης έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη και τον αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας. 

Η ορμόνη της ευτυχίας σερατονίνη

✔ Η ωκυτοκίνη συχνά ονομάζεται ορμόνη της αγάπης. Είναι απαραίτητο για τον τοκετό, τον θηλασμό και το δέσιμο γονέα-παιδιού. Μπορεί να βελτιώσει την εμπιστοσύνη, την ενσυναίσθηση και το δέσιμο στις σχέσεις. Συνδέεται με τους κοινωνικούς δεσμούς και τη σεξουαλική ευχαρίστηση, παράγεται στον υποθάλαμο – το «κέντρο εντολών» του εγκεφάλου – και είτε απελευθερώνεται στο αίμα μέσω της υπόφυσης ή σε άλλα μέρη του εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού. Τελικά συνδέεται με τους υποδοχείς ωκυτοκίνης, επηρεάζοντας τη συμπεριφορά και τη φυσιολογία.

✔ Οι ενδροφίνες είναι η φυσική μορφή ανακούφισης του πόνου του σώματός μας. Είναι ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα αντίδρασης του σώματος σε μια στρεσογόνο κατάσταση.  Αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς οπιούχων του εγκεφάλου – τους ίδιους υποδοχείς που παίζουν όταν παίρνετε φάρμακα με βάση τα οπιοειδή. Προκαλούν θετικά συναισθήματα στο σώμα και απελευθερώνονται κάθε φορά που κάνετε κάτι που σας αρέσει όπως άσκηση, σεξ, τρώτε γλυκά, γελάτε και ακούτε μουσική. Τα συναισθήματα που προκαλούνται όταν απελευθερώνονται ενδορφίνες μιμούνται τη μορφίνη, σύμφωνα με έρευνα.

«Οι ενδορφίνες παράγονται με την άσκηση και παραμένουν στην κυκλοφορία του αίματος και μας κάνουν να νιώθουμε καλά», λέει ο Starkman. 

Είναι εκπληκτικό ότι όλα αυτά είναι ενσωματωμένα στον καθένα μας.

Η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη, οι ενδορφίνες και η ωκυτοκίνη παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ικανότητά σας να αισθάνεστε καλά και να ζείτε μια ευτυχισμένη, γεμάτη ζωή. 

Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν φυσικά να ενισχυθούν μέσω της σωστής διατροφής, της άσκησης, της έκθεσης στον ήλιο και των δραστηριοτήτων που σας αρέσουν, όπως ο χορός. 

Μπορείτε να αυξήσετε το επίπεδο ντοπαμίνης στο σώμα σας με:

 • Τρώγοντας τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη
 • Θέστε στόχους για τον εαυτό σας, γιατί αυτό θα σας δώσει σαφήνεια και κάτι για να προσπαθήσετε
 • Τρώγοντας τρόφιμα που μπορούν να ενισχύσουν τα επίπεδα μαγνησίου, ωμέγα-3, βιταμίνης D κ.λπ.
 • Λήψη φαρμάκων όπως η ροπινιρόλη και η πραμιπεξόλη (αυτά τα φάρμακα είναι αντικαταθλιπτικά και σταθεροποιητές της διάθεσης)
 • Άσκηση, θεραπευτικό μασάζ και, ενδεχομένως, διαλογισμός
 • Κρατώντας ένα υγιές έντερο (ή με λήψη προβιοτικών)
 • Κοιμηθείτε αρκετά

  Μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα ωκυτοκίνης σας; Μπορείς:

 • Δείξτε στοργή στους φίλους ή την οικογένειά σας (αγκάλιασμα, φιλί ή άγγιγμα)
 • Κάντε μασάζ
 • Μουλιάστε σε ένα υδρομασάζ
 • Μοιραστείτε ένα γεύμα
 • Κάνε κάτι καλό για ένα άλλο άτομο

Υπάρχουν πολλοί αποδεδειγμένοι τρόποι αύξησης των επιπέδων σεροτονίνης στο σώμα, όπως:

 • Με κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε τρυπτοφάνη (ένα αμινοξύ που μπορεί να μετατραπεί σε πολλά σημαντικά μόρια όπως η σεροτονίνη και η μελατονίνη). Παραδείγματα αυτών των τροφών περιλαμβάνουν το γάλα, το καλαμπόκι και άλλες μορφές υδατανθράκων
 • Εκτέλεση αερόβιων ασκήσεων όπως τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα, κολύμπι και ποδηλασία.
 • Να έχετε χαρούμενες σκέψεις, για παράδειγμα, να σκέφτεστε θετικές αναμνήσεις ή να είστε ευγνώμονες.

Οι τακτικές για την αύξηση των επιπέδων ενδορφίνης περιλαμβάνουν:

 • Άσκηση: Η άσκηση προκαλεί μια πλημμύρα ενδορφινών που μπορεί να καταπολεμήσει την κατάθλιψη και το άγχος.
 • Πικάντικες τροφές: Η γλώσσα σας έχει υποδοχείς που αντιδρούν στα μπαχαρικά στέλνοντας μηνύματα στον εγκέφαλό σας για να παράγουν ενδορφίνες.
 • Σοκολάτα: Η σοκολάτα περιέχει ενώσεις που τονώνουν τη διάθεση, όπως η φαιναιθυλαμίνη και η θεοβρωμίνη, οργανικές ενώσεις που ενισχύουν τα επίπεδα ενδορφίνης και καταστέλλουν τον πόνο.
 • Μουσική: Δημιουργώντας μουσική ή παίζοντας τη μουσική που αγαπάτε, ο εγκέφαλός σας παράγει ενδορφίνες.

Η αναπαραγωγή μουσικής, η κατανάλωση πικάντικων φαγητών και το σεξ μπορούν επίσης να υποστηρίξουν την απελευθέρωση ενδορφινών.