Η καλύτερη συμβουλή για μια ευτυχισμένη ζωή

Όταν διάβασα για πρώτη φορά τη συμβουλή που πρόκειται να διαβάσετε εδώ, ξαφνικά πολλά πράγματα στη ζωή μου απέκτησαν ένα νόημα. Μία συμβουλή, που πήρα από το βιβλίο Η Δύναμη του Τώρα του Eckhart Tolle (ένα βιβλίο που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας), μπορεί να σας προσφέρει πάρα πολλά στην καθημερινή σας ευτυχία, στη σχέση σας με τους άλλους και, ίσως το πιο σημαντικό, στην σχέση με τον εαυτό σας.

woman3Για να ταξιδέψουμε στη “Δύναμη του Τώρα”, θα χρειαστεί να αφήσουμε πίσω μας τον υπερ-αναλυτικό μας νου

Ιδού ποια είναι: Σταματήστε να δημιουργείτε συγκρούσεις.

Σύμφωνα με τον Eckhart Tolle η σύγκρουση είναι κάτι που δημιουργεί το μυαλό μας για να παραμείνει σχετικό και χρήσιμο. Το εγώ μας ευδοκιμεί όταν δεν είμαστε σε ειρήνη με τον εαυτό μας και τους άλλους, και ένας σίγουρος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι δεν βρίσκουμε αυτή την ειρήνη, είναι η δημιουργία μιας σύγκρουσης.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα: Κάποιος δικός μου άνθρωπος ήταν πάντα πολύ καλός στο να δημιουργεί συγκρούσεις και να βρίσκει κάτι για το οποίο να στενοχωριέμαι. Οι υπόλοιποι από εμάς συχνά καθόμαστε και αναρωτιόμαστε γιατί αυτού του είδους οι άνθρωποι μπαίνουν στον κόπο να το κάνουν ξανά και ξανά.

Εξάλλου, πρέπει να είναι αγχωτικό και επίπονο να βρίσκεις συνεχώς νέους τρόπους για να εκνευρίζεσαι και να δυσαρεστείς. Τώρα συνειδητοποιώ ότι το κάνουν επειδή ταυτίζονται έντονα με το μυαλό τους – και το μυαλό τους είναι να δημιουργεί ανησυχία και σύγκρουση όπως είναι εγγενώς όλα τα μυαλά μας.


Γιατί όμως το μυαλό μας είναι απασχολημένο με τη δημιουργία μιας σύγκρουσης;

Είναι επειδή, ουσιαστικά, το εγώ είναι πολύ εύθραυστο. Είναι συνδεδεμένο με την έννοια του να είναι κανείς ξεχωριστός, διαφορετικός από όλους τους άλλους, και έτσι επιδιώκει να προστατεύσει τον εαυτό του ώστε να μπορέσει να επιβιώσει. Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του και την ψευδαίσθηση ότι ξεχωρίζει από τους άλλους ως κάποιος διαφορετικός και μοναδικός είναι να δημιουργήσει σύγκρουση.

Και είναι κάτι που κάνουμε χωρίς καν να το σκεφτόμαστε. Τείνουμε να ταυτιζόμαστε τόσο έντονα με το μυαλό μας που πιστεύουμε όλα όσα αυτό …. μας λέει. Αλλά αυτό είναι τρελό, πραγματικά.

Μάλιστα θα μπορούσε κάποιος να κάνει τον εαυτό του να κλάψει αυτή τη στιγμή, φανταζόμενος μια κατάσταση που δεν είναι πραγματική – και αυτό ακριβώς είναι το θέμα. Δεν θα είναι αληθινή. Θα πρέπει να αλλάξουμε τη σχέση μας με τις σκέψεις μας, από το να πιστεύουμε και να αντιδρούμε σε όλα όσα μας λένε, να τις παρατηρούμε και να τις αναρωτιόμαστε, ώστε να καταλάβουμε γιατί συμβαίνουν και να τις χρησιμοποιούμε με υγιή και σχετικό τρόπο.

Δεν μπορείτε φανταστείτε πόσες φορές ο καθένας μας έχει βρει κάτι για τον εαυτό του, τη σχέση του κ.λπ., για να είναι δυσαρεστημένος. Δεν αισθάνεται καλά, αλλά το μυαλό του με την υπερανάλυση έχει δώσει την αφορμή μιας σύγκρουσης, έναν πόνο, με τον οποίο πρέπει να ταυτιστεί, και το εγώ το λατρεύει αυτό. Το ρουφάει σαν σως σε ένα ψητό κρέας.


Σταμάτα λοιπόν να σκέφτεσαι

Εδώ είναι άλλο ένα παράδειγμα. Συχνά πετυχαίνουμε ένα αίσθημα ευτυχίας και ικανοποίησης και σκεφτόμαστε ότι ουάου, “Νομίζω ότι τελικά το κατάφερα”. Και ορκιζόμαστε να κρατήσουμε αυτό το αίσθημα ευτυχίας και ικανοποίησης. Αλλά αυτό πάντα αποτυγχάνει.

Κάθε φορά που είμαστε πιο χαρούμενοι και νιώθουμε ειρηνικά, μπορούμε δυστυχώς να βρίσκουμε έναν τρόπο να αφήνουμε να επικρατεί μετά μία ανησυχία και μία δυσαρέσκεια μέσα μας, χωρίς να το θέλουμε. Μερικές φορές, μπορεί ακόμη και να νιώσουμε μια νέα ανησυχία να σκάει στο εσωτερικό του κεφαλιού μας, περιμένοντας υπομονετικά να περάσει, γιατί ξέρει ότι έτσι τελικά θα γίνει.

  Ο λόγος για τον οποίο αφήνουμε την ανησυχία και τη δυσαρέσκεια να επικρατεί είναι ότι αρχίζουμε να σκεφτόμαστε την ευτυχία και το περιεχόμενό της. Προσπαθούμε να την αναλύσουμε, να την καταλάβουμε και μόλις το κάνουμε αυτό, οι τρελές σκέψεις μας έχουν ήδη πιάσει τα ηνία.

Και ο λόγος που νιώθουμε έτσι είναι επειδή σκεφτόμαστε πάρα πολύ.

Θυμηθείτε λοιπόν την επόμενη φορά που θα νιώσετε ότι θα ξεκινήσετε μια περιττή σύγκρουση ή θα αισθανθείτε αδικαιολόγητα δυσαρεστημένοι.


«Η αναμονή είναι μια κατάσταση του μυαλού. Βασικά, σημαίνει ότι θέλετε το μέλλον. Δεν θέλεις το παρόν. Δεν θέλεις αυτό που έχεις και θέλεις αυτό που δεν έχεις. Με κάθε είδους αναμονή, δημιουργείτε ασυνείδητα εσωτερική σύγκρουση ανάμεσα στο εδώ και τώρα, όπου δεν θέλετε να είστε, και στο μέλλον όπου θέλετε να είστε. Αυτό μειώνει πολύ την ποιότητα της ζωής σας, κάνοντας σας να χάσετε το παρόν».
— Έκχαρτ Τόλε

Εμπιστευτείτε την συμβουλή αυτή. Σταματήστε να δημιουργείτε συγκρούσεις και η ζωή σας θα βελτιωθεί.