7 λόγοι που η φιλία είναι το θεμέλιο της αγάπης

Μπορείς να έχεις φιλία χωρίς σχέση, αλλά δεν μπορείς να έχεις σχέση χωρίς φιλία. Και όπως είπε κάποτε και ο Φρίντριχ Νίτσε: «Δεν είναι η έλλειψη αγάπης, αλλά η έλλειψη φιλίας που κάνει δυστυχισμένους τους γάμους». Αυτή η ιδέα χρησιμεύει για να μας διδάξει τη σημασία της οικοδόμησης του θεμέλιου για την ευτυχία που εκτείνεται στην ίδια τη φιλία.

Friendship_Foundation_Love


Ακολουθούν λοιπόν 7 λόγοι για τους οποίους οι ισχυρότερες σχέσεις χτίζονται πάνω στα θεμέλια της φιλίας:

1: Οι φίλοι βλέπουν (και αποδέχονται) όλες τις πλευρές ο ένας του άλλου.

Όταν βγαίνουμε ραντεβού, συνήθως θέλουμε να δείξουμε σε κάποιον μόνο τον καλύτερο εαυτό μας. Φαινόμαστε ευγενικοί, συμπεριφερόμαστε καλά και έχουμε καλούς τρόπους. Φυσικά, θα πρέπει να προσπαθούμε συνεχώς να είμαστε αυτά τα πράγματα όσο πιο συχνά γίνεται ανθρωπίνως, αλλά το γεγονός είναι ότι όλοι θα έχουμε και κακές μέρες. Αγχωνόμαστε, αρρωσταίνουμε, αντιμετωπίζουμε προκλήσεις. Η ζωή μας ακολουθεί καμπύλες — και το να περιμένουμε να είμαστε λαμπεροί εξωτερικά κάθε δευτερόλεπτο και κάθε μέρα δεν είναι μόνο ρεαλιστικό, αλλά είναι και ανέντιμο.

Δεν έχει σημασία όταν γυρνάτε στο κρεβάτι χωρίς μακιγιάζ, με πυρετό και πρησμένα μάτια – ένας αληθινός φίλος θα σας αγαπήσει και θα σας φροντίσει το ίδιο. Κάποιος που ασχολείται μόνο με το σεξ ή μιλάει με τσαμπουκά, δεν θα το κάνει.


2: Οι φίλοι διασκεδάζουν μαζί ό,τι κι αν γίνει.

Θα μαζευτείτε με τον καλύτερό σας φίλο αυτό το Σαββατοκύριακο — ω όχι! Τι θα κάνεις;  Πού θα πάτε για δείπνο; Τι ταινία θα δεις; Πώς θα επιβιώσετε μαζί με την 4ωρη οδήγηση στο αυτοκίνητο; Αυτές οι ερωτήσεις δεν σας ανησυχούν ποτέ όταν πρόκειται να περάσετε χρόνο με έναν φίλο, γιατί δεν έχει σημασία τι κάνετε, αρκεί να είστε μαζί όταν το κάνετε.


3: Οι φίλοι είναι άνετοι μεταξύ τους.

Η άνεση είναι μια δύσκολη ιδέα, γιατί δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να νιώθουμε πολύ άνετα σε οποιαδήποτε σχέση, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό είμαστε μαζί. Εάν συμβεί αυτό, τελικά μεταβαίνουμε σε εφησυχασμό, και αυτό είναι το έδαφος που είναι κενό από ενέργεια, ρομαντισμό ή ενθουσιασμό. Δεν μπορούμε να πέσουμε σε αυτή την παγίδα, αλλά υπάρχει και ένα καλό είδος άνεσης. Το είδος που έρχεται με τη φιλία.

Αυτό το καλό είδος άνεσης είναι απαραίτητο για να είστε ειλικρινείς και ανοιχτοί ο ένας με τον άλλον. Αυτό το χρειαζόμαστε για να αποκαλύψουμε μυστικά. Όνειρα. Επιθυμίες. Φόβοι και ανασφάλειες. Χρειαζόμαστε αυτό το είδος άνεσης για να μπορούμε απλώς να καθόμαστε ο ένας με τον άλλον σιωπηλοί και να μην νιώθουμε μια ενοχλητική παρόρμηση να πούμε ή να κάνουμε κάτι για να σπάσουμε τη σιωπή. Αυτό το είδος άνεσης υπάρχει μόνο όταν χτίζεται μια φιλία, όχι όταν ξοδεύουμε τον χρόνο μας προσπαθώντας να εντυπωσιάσουμε ο ένας τον άλλον και να μην του/της δείξουμε ποιοι πραγματικά είμαστε.


4: Οι φίλοι κάνουν σπουδαίους συμπαίκτες.

Ας υποθέσουμε, για παράδειγμα, ότι είστε προσκεκλημένοι σε μια εκπομπή παιχνιδιού και καλείστε να επιλέξετε συμπαίκτη, αλλά δεν επιτρέπεται να επιλέξετε ένα μέλος της οικογένειας. Πού είναι το πρώτο μέρος που σκέφτεστε; Στους φίλους σου φυσικά. Δεν είναι σαν να πρόκειται να διαλέξετε ένα τυχαίο άτομο εκτός δρόμου — αλλά το περισσότερο είναι ότι οι φίλοι σας ξέρουν πώς σκέφτεστε και εσείς ξέρετε πώς σκέφτονται. Μπορείτε να εργαστείτε μαζί και να εξισορροπήσετε ο ένας τα δυνατά σημεία του άλλου.

Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε μεγάλο μέρος της ζωής. Θα έρθετε αντιμέτωποι με προβλήματα και προκλήσεις που πρέπει να καταλάβετε μαζί. Ακόμη και τακτικές καθημερινές εργασίες, όπως να ταιριάξετε τα χρονοδιαγράμματα σας και το να καταλάβετε ποιος θα πάρει τα παιδιά από την προπόνηση ποδοσφαίρου ποια μέρα, ποιος θα έχει έτοιμο δείπνο και ποιος θα πάει τον σκύλο στον κτηνίατρο — γίνονται ένα τεράστιο παζλ που χρειάζονται δύο άνθρωποι να συνεργαστούν για να τα λύσετε.


5: Οι φίλοι είναι πάντα ειλικρινείς μαζί σου.

Ας είμαστε ειλικρινείς σχετικά με αυτό – κάποιος που πάντα θα χαμογελά και θα λέει πάντα εντάξει, ποτέ δεν θα είναι ειλικρινής μαζί σας όταν το χρειάζεστε. Ποτέ δεν θα μπορέσουν να σας δώσουν εποικοδομητική ανατροφοδότηση ή να πουν κάτι που θα υπαινίσσεται ότι δεν έχετε πλήρως κατανοήσει όλες τις πτυχές της ζωής.

Κανένα άτομο δεν κερδίζει σε τέτοιες καταστάσεις. Δεν κερδίζεις γιατί αν θέλεις να βελτιωθείς πραγματικά σε έναν τομέα της ζωής και σου λέει ο άλλος πάντα ότι όλα πάνε καλά, δεν μπορείς ποτέ να αναπτυχθείς. Επίσης, δεν κερδίζουν ποτέ γιατί αν δεν είναι όλα πραγματικά καλά, τότε δεν θα μάθετε ποτέ τι θα κάνει τον σύντροφό σας πιο ευτυχισμένο και επομένως δεν θα μπορέσετε ποτέ να το δουλέψετε. Το να έχετε αυτό το είδος ειλικρίνειας είναι απαραίτητο για μια σχέση – απλά να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι οι φίλοι δεν είναι ποτέ εξευτελιστικοί ή αποθαρρυντικοί. Πρόκειται για θετική, εποικοδομητική ανατροφοδότηση.


6: Η φιλία διαρκεί μια ζωή.

Είχατε ποτέ έναν φίλο που μπορείτε να περάσετε εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και χρόνια χωρίς να τον δείτε – αλλά όταν τελικά συναντηθείτε ξανά είναι σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα; Φανταστείτε αυτό το είδος εγγύτητας, αυτό το είδος της κατανόησης, αυτό το είδος της άνεσης, με κάποιον που είστε επίσης και ερωτευμένοι.

Είναι αυτονόητο ότι προφανώς δεν θα περάσετε εβδομάδες, μήνες ή χρόνια χωρίς να δείτε τον άλλον σας σύντροφο – αλλά η κατανοητή, αμοιβαία αισθητή μακροζωία της σχέσης σας παρέχει και στους δύο ένα ασφαλές, σταθερό συναίσθημα που παρέχει την άνεση να τον γνωρίσετε.


7: Ένας φίλος θα σταθεί δίπλα σου ό,τι κι αν γίνει.

Όταν είσαι φίλος με κάποιον, δεν είσαι φίλος μαζί του μόνο όταν τα πράγματα είναι υπέροχα. Στέκεστε δίπλα τους όταν σας χρειάζονται για υποστήριξη όπως κάνουν για εσάς σε αντάλλαγμα. Αυτός είναι ο τύπος ακλόνητης αγάπης που χρειάζεται μια σχέση για να ευδοκιμήσει και μακροπρόθεσμα. Το να βάλετε τα τούβλα της φιλίας ως θεμέλιο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι αυτό το άτομο θα είναι εκεί για εσάς όταν φουρτουνιάζουν τα νερά της ζωής.

Μπορείς λοιπόν να έχεις φιλία χωρίς σχέση, αλλά δεν μπορείς να έχεις σχέση χωρίς φιλία.