Τα πιο δυνατά ζευγάρια κάνουν αυτά τα 10 πράγματα

Φαίνεται ότι όσο πιο πολύ ψάχνουμε, τόσο πιο δύσκολο είναι να βρούμε ζευγάρια που έχουν δυνατές, ευτυχισμένες, υγιείς σχέσεις. Αλλά — είναι σημαντικό να μην αποθαρρύνεστε, γιατί όλα όσα ζητάς είναι εκεί έξω.
Συχνά πιστώνουμε στις γενιές των γονιών ή των παππούδων μας ότι έχουν πιο μακροχρόνιες, πιο σταθερές σχέσεις. Αν και αυτό μπορεί να συμβαίνει, σχέσεις σαν αυτές δεν συμβαίνουν απλώς τυχαία. Απαιτούν συνεχή προσπάθεια και από τους δύο συντρόφους.

keep-relatonship-strongΔεν «ερωτεύεσαι αμέσως». «Χτίζεις» τη σχέση σου δίπλα στο άτομο με το οποίο επιλέγεις να περάσεις τη ζωή σου.

Εδώ είναι μερικά πολύτιμα μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε από ζευγάρια με τις πιο δυνατές σχέσεις.


1: Κατανοούν την αξία του συμβιβασμού.

Όταν δύο ενήλικες συναντιούνται, προσεγγίζουν τη σχέση από δύο εντελώς διαφορετικές πραγματικότητες. Έχουν διαφορετικές ανατροφές, προηγούμενες εμπειρίες, οπτικές γωνίες για τον κόσμο όπως τον βλέπουν.

Τα πιο δυνατά ζευγάρια είναι αυτά που βρίσκουν τα σημεία τομής μεταξύ αυτών των διαφορών και τα χρησιμοποιούν για να ενισχύσουν τον δεσμό τους.

Μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο αντί να μαλώνουν. Βρίσκουν μια μέση λύση αντί να βλέπουν ένα χάσμα ανάμεσά τους. Επικοινωνούν. Μοιράζονται ιδέες και οράματα για το μέλλον και δημιουργούν μια νέα μικτή πραγματικότητα που περιλαμβάνει αυτό που θέλουν και χρειάζονται και οι δύο άνθρωποι.

Αυτό γίνεται μόνο μέσω συμβιβασμού.

Έχουμε δει (και έχουμε μερικοί βιώσει) σχέσεις όπου ένα άτομο είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το πώς θα είναι το μέλλον του. Αν και πρέπει να είστε υπέρμαχος του να βάζετε στόχους και να κάνετε ό,τι χρειάζεται για να τους επιτύχετε, αναγνωρίστε όμως επίσης ότι οι σχέσεις αποτελούνται από δύο άτομα και όταν παίρνετε τη συνειδητή απόφαση να συμπεριλάβετε κάποιον άλλο στη ζωή σας, πρέπει να ξεκινήσετε κάνοντας επιλογές που έχουν σχεδιαστεί για να ωφελήσουν όλους τους εμπλεκόμενους, κι όχι μόνο τον εαυτό σας.

Τα πιο δυνατά ζευγάρια το αναγνωρίζουν αυτό και παίρνουν αποφάσεις για «εμείς», όχι για «εμένα».


2: Δεν σταματούν να κάνουν τα μικρά πράγματα.

Σκεφτείτε τα πράγματα που κάνατε εσείς και ο σύντροφός σας ο ένας για τον άλλον στην αρχή της σχέσης. Μικρά πράγματα για να κάνετε ο ένας τον άλλον ευτυχισμένο γιατί προσπαθούσατε να τους δείξετε πόσο σοβαροί ήσασταν και πόσο νοιαζόσασταν για αυτά.

Φυσικά, αυτό δεν είναι κάτι που θα σταματούσατε να κάνετε μόνο και μόνο επειδή μπήκατε σε μια σχέση — σωστά;

Αυτά είναι τα ίδια τα πράγματα που κρατούν μια σχέση ζωντανή γιατί ήταν ένα αναπόσπαστο κομμάτι των θεμελίων που την έχτισαν εξαρχής. Εάν σταματήσετε να κάνετε τα πράγματα που προσέλκυσαν κάποιον προς εσάς, πώς περιμένετε η έλξη να διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου;

Αγοράστε την αγαπημένη τους σοκολάτα. Φέρτε λουλούδια στο σπίτι τυχαία. Προγραμματίστε μια βραδιά ραντεβού. Τα μικρά πράγματα που κάνετε για κάποιον τυχαία είναι αυτά που μετρούν περισσότερο, γιατί δείχνει ότι δεν χρειάζεστε διακοπές ή ειδική περίσταση για να κάνετε κάτι ωραίο. Το κάνεις επειδή είσαι ερωτευμένος.


3: ΑΚΟΥΝ ο ένας τον άλλον.

Μακάρι να μην χρειαζόταν να ειπωθεί αυτό, αλλά συμβαίνει.

Καλλιεργούμε μια κοινωνία όπου η μέθοδος επικοινωνίας μας είναι η μετάδοση στους άλλους. Όλοι έχουμε κανάλια μέσων κοινωνικής δικτύωσης, vlog, ιστολόγια, tik toks, οτιδήποτε άλλο…και είμαστε υποχρεωμένοι να βγάζουμε συνεχώς περιεχόμενο.

Αυτό σημαίνει ότι η προσέγγισή μας στην επικοινωνία είναι πάντα «εξωτερική» και σπάνια «εσωτερική». Σημασία έχει όμως να ακούμε.

Η ενεργητική ακρόαση είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ποτέ σε [κάθε είδους] σχέση. Επιτρέπει σε κάποιον να καταλάβει ότι πραγματικά νοιαζόμαστε αρκετά ώστε να δίνουμε προσοχή σε αυτά που λένε, να τα θυμόμαστε και μετά να ενεργούμε ανάλογα.

Τα πιο δυνατά ζευγάρια είναι ανοιχτά και ειλικρινά στην επικοινωνία και είναι πρόθυμα να κάνουν δύσκολες συζητήσεις όταν είναι απαραίτητο, γιατί καταλαβαίνουν ότι είναι καλύτερο από το να αφήνουν τα πράγματα να κρύβονται κάτω από το χαλί, μέχρι να εκραγεί κάποιος από την πίεση.

Όπως λέει και το παλιό ρητό, έχεις δύο αυτιά και ένα στόμα γιατί πρέπει να ακούς το διπλάσιο από όσο μιλάς.


4: Κάνουν check in (ελέγχουν τι συμβαίνει στην καθημερινή ζωή του άλλου) με συνέπεια.

Δεν είναι το ίδιο με το να ακούς, γιατί το να ακούς είναι κάτι που κάνεις όταν ο σύντροφός σου φέρνει κάτι μπροστά σου.

Το check in δείχνει το προσωπικό σου ενδιαφέρον. Είναι σαν το «πώς ήταν η μέρα σου σήμερα;»

Είναι “Πώς τα πάει η γιαγιά σου;”

Είναι “Τι συνέβη με αυτόν τον ενοχλητικό πελάτη;”

Είναι «Τι μπορώ να κάνω για να κάνω τη ζωή σου πιο εύκολη;»

Το να κάνεις check-in με τον σύντροφό σου έχει να κάνει με το να τον κρατάς ως προτεραιότητα στη ζωή σου. Είναι η “προληπτική συντήρηση”, με τον ίδιο τρόπο που θα συντηρούσατε το αυτοκίνητό σας. Αλλάζεις λάδι πριν φουσκώσει ο κινητήρας. Αντικαθιστάτε τα ελαστικά πριν σκάσουν στον αυτοκινητόδρομο. Βάζεις καύσιμα πριν κολλήσεις στην άκρη του δρόμου.

Το να ελέγχετε τακτικά τι συμβαίνει στον σύντροφό σας είναι ο τρόπος με τον οποίο θα βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να τον ενοχλεί για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε, ειδικά εάν δεν είναι ο τύπος που πρέπει να μιλάει συχνά.

Προφανώς δεν μιλώ να τους ρωτάς συνεχώς σε σημείο ενόχλησης. Μιλάω μόνο για να μείνετε ενήμερος/η.


5: Ξέρουν πότε πρέπει να αφήσουν τα πράγματα να γλιστρήσουν.

Πριν αναφέρεις στον άλλο για κάτι μικρό που σας ενοχλεί, αναρωτηθείτε εάν η πιθανή εξήγηση που θα μπορούσε να προκύψει, αξίζει πραγματικά τον κόπο.

Με άλλα λόγια: Βεβαιωθείτε ότι το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο.


6: Μοιράζονται νέες εμπειρίες μαζί.

Είτε πρόκειται για κάτι τόσο απλό όπως το να παρακολουθήσετε μια ταινία που κανείς σας δεν έχει δει, είτε κάτι τόσο ακραίο όπως το να κάνετε jumping για πρώτη φορά μαζί, πάντα να βρίσκετε αξία στο να μοιράζεστε νέες εμπειρίες με κάποιον.

Να βλέπετε τις σχέσεις ως ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή και των δύο ανθρώπων, γεμάτο με νέες εμπειρίες, νέες ευκαιρίες, νέες συνδέσεις και μια νέα προοπτική για τον κόσμο. Όταν κάνουμε και οι δύο νέα πράγματα που δεν έχουμε ξανακάνει, δημιουργείται ένας ακόμα πιο ισχυρός δεσμός καθώς συνδέουμε τη συγκεκριμένη εμπειρία με αυτό το άτομο. Θα τον θυμόμαστε για πάντα όταν σκεφτόμαστε το συγκεκριμένο γεγονός — που είναι ένας άλλος καλός λόγος για να βεβαιωθείτε ότι είστε πάντα με το σωστό άτομο.


7: Το πάνε στο χαλαρό όταν ο σύντροφός τους είναι καταβεβλημένος.

Η ζωή μπορεί να είναι πολυάσχολη, η δουλειά μπορεί να είναι αγχωτική και οι άνθρωποι μπορεί να καταπονηθούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να μοιράζεστε όλες τις ευθύνες σε μια σχέση.

Αν ο σύντροφός σας συνήθως μαγειρεύει, καθαρίζει ή βγάζει τα σκουπίδια — αλλά ξέρετε ότι περνάει δύσκολες μέρες/εβδομάδα/μήνα, απλώς μπείτε και φροντίστε το χωρίς παράπονο.

Αν χρειάζονται κάτι να παραλάβουν από το κατάστημα αλλά το μωρό κλαίει, μπείτε στο αυτοκίνητο και πηγαίνετε.

Εάν πρόκειται να αργήσουν να επιστρέψουν από τη δουλειά, να έχετε έτοιμο φαγητό για όταν γυρίσει στο σπίτι.

Δεν χρειάζονται πολλά για να συμπληρώσετε τα κενά για κάποιον όταν η ζωή συσσωρεύει πράγματα από πάνω του, μόνο λίγη προσπάθεια και κατανόηση.


8: Δεν αφήνουν την οικειότητα να ξεθωριάζει τη σχέση.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε τίποτα περισσότερο από αυτή τη μία γραμμή για να περάσουμε το μήνυμα.


9: Δίνουν ο ένας στον άλλο αμέριστη προσοχή.

Αυτό είναι ένα νέο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η γενιά μας. Οι γονείς και οι παππούδες μας δεν κάθονταν στον καναπέ σιωπηλοί στα smartphone τους, αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους. Πέρασαν ποιοτικό χρόνο μαζί. Απορρόφησαν πραγματικά ο ένας την παρουσία του άλλου. Η τεχνολογία είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο για τον εξορθολογισμό της ζωής μας και τη διατήρηση της επαφής όταν δεν είμαστε μαζί, αλλά αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια βαθιά σύνδεση με κάποιον, πρέπει να αποσυνδέουμε την πρίζα όταν είμαστε μαζί του.


10: Διαλέγουν ο ένας τον άλλον κάθε μέρα

Να τι σημαίνει πραγματικά: Η μονογαμία είναι μια επιλογή.

Πολλοί άνθρωποι λένε όλα αυτά τα χρόνια ότι η μονογαμία δεν είναι φυσική για τους ανθρώπους, και έχουν δίκιο.

Μερικά ζώα, όπως οι πιγκουίνοι, ζευγαρώνουν φυσικά εφ’ όρου ζωής. Οι άνθρωποι δεν είναι από τη φύση τους μονογαμικοί, αλλά αυτό είναι που κάνει τις σχέσεις μια συνειδητή απόφαση.

Όχι μόνο μια απόφαση όμως που παίρνουμε μια φορά. Δεν αρπάζουμε κάποιον και λέμε «αυτός είναι ο άνθρωπός μου» και μετά περιμένουμε ότι όλα θα πάνε ρολόι για πάντα.

Τα πιο δυνατά ζευγάρια ξυπνούν κάθε πρωί και πέφτουν για ύπνο κάθε βράδυ επιλέγοντας το άτομο στο οποίο θα βρίσκονται δίπλα στη ζωή τους.

Επιλέγουν να συμβιβαστούν ο ένας για τον άλλον. Επιλέγουν να περνούν χρόνο ο ένας με τον άλλον. Επιλέγουν να ζήσουν μαζί. Να παντρευτούν. Να κάνω παιδιά. Να μην κάνουν παιδιά. Ο, τι να ‘ναι.

Ανεξάρτητα από το τι επιλέγει να κάνει ένα ζευγάρι στη ζωή του μαζί, η μονογαμία είναι μια συνειδητή απόφαση που παίρνουμε όλοι μας.

Τα πιο δυνατά ζευγάρια αναλαμβάνουν αυτή τη δέσμευση και μένουν σε αυτήν αδιάφορα.

Όχι, αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιμένουν στη μονογαμία όταν υπάρχει κατάχρηση. Όχι, αυτό δεν σημαίνει ότι ανέχονται την εξαπάτηση ή την κακομεταχείριση.

Όλες αυτές είναι πολύ σαφείς εξαιρέσεις που δεν πρέπει ποτέ να γίνονται ανεκτές σε μια σχέση.

Αυτό που σημαίνει είναι ότι δύο καλά προσαρμοσμένοι συναινετικοί ενήλικες κάνουν μια καθημερινή επιλογή να χτίσουν μια ζωή και να δημιουργήσουν έναν κόσμο ο ένας δίπλα στον άλλο. Να κοιτάνε τον κόσμο ενώ στέκονται δίπλα-δίπλα. Να κυνηγήσουν μαζί τους στόχους τους. Να δημιουργήσουν κάτι όμορφο για το οποίο να περηφανεύονται και οι δύο.

Όταν δύο άνθρωποι δίνουν την υπόσχεση να σταθούν ο ένας στο πλευρό του άλλου και να ξεπεράσουν τις καταιγίδες της ζωής μαζί, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να τους σταματήσει.