5 πράγματα που επιτρέπεται να κάνετε αν κάποιος σας φέρεται άσχημα

Όταν ένα άτομο που σας φέρεται άσχημα ανήκει στο στενό σας κύκλο, θα πρέπει να του ξεκαθαρίσετε ότι αν δεν αλλάξει συμπεριφορά, θα πρέπει να βάλετε την ευεξία σας πάνω απ’ όλα και θα αρχίσετε να το αποφεύγετε. Όταν κάποιος σας φέρεται άσχημα, έχετε τρεις επιλογές: να αντιδράσετε έξυπνα, να αφήσετε το συναίσθημα να σας καταβάλει, ή να αντιδράσετε επιθετικά.

gynaika-kai-oyranio-toxo

Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσετε αυτές τις συναισθηματικά έντονες καταστάσεις επειδή ενεργοποιούν πολύ συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Παραδείγματος χάρη, όταν κάποιος σας φέρεται άσχημα ή σας απειλεί, περιοχές όπως ο προμετωπιαίος φλοιός, η αμυγδαλή, ο φλοιός του προσαγωγίου, και ο νησιωτικός φλοιός ενεργοποιούνται για να αντιδράσουν σε μία κατάσταση. Αυτές οι περιοχές συνδέονται με το ένστικτο της επιβίωσης και συχνά μας οδηγούν να αντιδράσουμε επιθετικά ή να φύγουμε μπροστά σε μια απειλητική κατάσταση.

Θα πρέπει να διαχειρίζεστε αυτές τις καταστάσεις με συναισθηματική νοημοσύνη. Με αυτόν τον τρόπο, ούτε ο φόβος ούτε ο θυμός θα μπορέσουν να καθορίσουν τον τρόπο αντίδρασής σας.

1. Δίνω την άδεια στον εαυτό μου να θυμηθεί ποιος/α είμαι και τι αξίζω

Όταν κάποιος σας απειλεί, ξεπερνά τα όρια της αποδεκτής συμπεριφοράς. Πράγματα όπως η περιφρόνηση, τα σκληρά λόγια, η ταπείνωση, και τα ψέματα, παραβιάζουν την αίσθηση της αυτοεκτίμησής μας.

Όταν περνάτε τέτοιες καταστάσεις, αισθάνεστε να σας επιτίθενται επειδή η αυτοαντίληψη, η αυτοεκτίμηση, και η προσωπική σας ακεραιότητα, πράγματα που χτίζονται δύσκολα, υπονομεύονται.

Αν σας πει κάποιος ότι “δεν είσαι καλός/η για τίποτα”, το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να θυμώσετε ή να το πιστέψετε.

Το πρώτο βήμα είναι να μη λαμβάνετε τις απόψεις και τις αντιλήψεις των άλλων ως δεδομένα. Θα πρέπει να θυμάστε ότι είστε ικανοί/ες να κάνετε οτιδήποτε βάλετε στο μυαλό σας. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, μια δυνατή αυτοεκτίμηση είναι ένα θεμελιώδες κομμάτι για την ευεξία σας και δε θα πρέπει να αφήνετε κανέναν να την επηρεάζει.

Αυτό που λέει κάποιος για εσάς ΔΕΝ σας καθορίζει. Έτσι, μην αφήσετε την αντίληψη ενός άλλου ατόμου να διαταράσσει την εσωτερική σας ισορροπία.

2. Δίνω άδεια στον εαυτό μου να περιορίσει την επιθετικότητά σου

Φέρτε στο μυαλό σας την παρακάτω εικόνα: ένα χρυσό δακτυλίδι αιωρείται γύρω σας, σαν σωσίβιο. Είναι αυτό που σας βοηθά να επιβιώσετε σε διάφορες πτυχές της ζωής σας, με την οικογένεια, τη δουλειά, το σχολείο, κ.λπ..

Είναι αυτό που σας συντηρεί, η καθημερινή δύναμη η οποία σας βοηθά να συνεχίσετε. Αλλά, μια ωραία μέρα, κάποιος έρχεται και σας πλησιάζει πολύ.

Έρχεται από πίσω σας με μια μεγάλη βελόνα στραμμένη προς το σωσίβιό σας, θέλοντας να το τρυπήσει.

Μετά από αυτό νιώθετε να βουλιάζετε.

Μην αφήσετε να συμβεί κάτι τέτοιο. Έχετε κάθε δικαίωμα να το αποτρέψετε, να αμυνθείτε, να θέσετε όρια στο τι επιτρέπεται και τι όχι.

Πρόκειται για αρχή της πνευματικής υγείας: αν σας ενοχλεί κάτι, αντιδράστε και αμυνθείτε.

Πάνω απ’ όλα, μην αφήσετε κανέναν να σας πλησιάσει με σκοπό να σας πληγώσει.

3. Επιτρέπω στον εαυτό μου να είναι δυναμικός

Όταν κάποιος σας φέρεται άσχημα, τότε αναλαμβάνουν δράση τα συναισθήματα, προκαλώντας μια αντίδραση φόβου ή θυμού. Αυτά τα δύο συναισθήματα παρακάμπτουν εντελώς τις λογικές περιοχές του εγκεφάλου, εμποδίζοντάς σας να μιλήσετε με κουράγιο και σοφία.

Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να ηρεμήσετε ώστε να μπορέσετε να μιλήσετε με δυναμικότητα. Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Santander στην Κολομβία, η δυναμικότητα είναι μια απαραίτητη κοινωνική δεξιότητα προκειμένου να μπορέσετε να εκφραστείτε σωστά και με ενσυναίσθηση ώστε να χτίσετε δεσμούς με άλλα άτομα.

Φανταστείτε ένα παλάτι, ένα λευκό δωμάτιο με ανοιχτά παράθυρα μέσα από το οποίο εισέρχεται ένα γαλήνιο φως. Μπείτε μέσα και αναπνεύστε. Τίποτα απ’ όσα λένε ή κάνουν οι άλλοι δε θα πρέπει ποτέ να σας κάνει να ξεχάσετε ποιοι/ες είστε και τι αξίζετε.

Όταν νιώθετε αρκετά ήρεμοι/ες, πείτε τη γνώμη σας. Το να μιλήσετε με δυναμικά σημαίνει ότι μπορείτε να μιλήσετε με σιγουριά, αλλά και με σεβασμό, ξεκαθαρίζοντας τι θα επιτρέψετε και τι όχι.

Μιλήστε χωρίς φόβο και υπερασπιστείτε τον εαυτό σας.

4. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να φύγει όταν κάποιος σας φέρεται άσχημα

Όποιο άτομο σας κακομεταχειρίζεται δεν αξίζει του χρόνου και της προσοχής σας. Ειδικότερα δεν αξίζει να βρίσκεται στον κοινωνικό σας περίγυρο. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι είναι ειδικοί στη δημιουργία προβλημάτων, σκορπίζοντας την κακή διάθεση και την περιφρόνησή τους σε όσους δεν τα αξίζουν.

Παρόλα αυτά, γνωρίζετε ότι, ορισμένες φορές, τα άτομα που σας φέρονται άσχημα είναι πολύ κοντά σας: συνάδελφοι, οικογένεια, ακόμη και ο/η σύντροφός σας. Στην τελευταία περίπτωση, θα πρέπει να γνωρίζετε πως σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Χώρας των Βάσκων, υπάρχουν πολλά είδη κακομεταχείρισης και πως δεν πονά μόνο η σωματική βία.

Άλλος ένας απαραίτητος κανόνας για την πνευματική υγεία είναι να θυμάστε ότι όσοι σας φέρονται άσχημα δε σας σέβονται, ούτε συμμερίζονται τα αισθήματά σας.

Δεν είναι τρόπος ζωής να ζείτε με τέτοια ένταση και καταστροφικές δυναμικές.

Θα πρέπει να σκεφτείτε την κατάσταση και να πάρετε μια απόφαση: να πείτε καθαρά τι επιτρέπετε και τι όχι και να προειδοποιήσετε αυτά τα άτομα πως αν συνεχίσουν αυτή τη συμπεριφορά, θα πάρετε τις αποστάσεις σας.

Η συναισθηματική σας υγεία είναι πάνω απ’ όλα.

5. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να επουλωθεί και να δυναμώσει όταν κάποιος σας φέρεται άσχημα

Κάποιες φορές, τα άτομα που σας πληγώνουν περισσότερο είναι τα άτομα που βρίσκονται πιο κοντά στην καρδιά σας.

Όταν ένα άτομο σημαντικό για εσάς περάσει τα όρια του σεβασμού, “σπάνε” πολλά πράγματα μέσα σας.

Ορισμένες φορές, η διατήρηση αποστάσεων δεν είναι αρκετή. Ο λόγος είναι πως η απογοήτευση είναι ακόμη εκεί και πρέπει να την επουλώσετε.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας. Χρειάζεται να αφιερώσετε χρόνο προκειμένου να κάνετε πράγματα που θα θρέψουν την ψυχή σας: περπάτημα, συγγραφή, ζωγραφική, ταξίδια, ή η επίσκεψη σε έναν φίλο ή μία φίλη είναι πράγματα που μπορείτε να βάλετε στο πρόγραμμά σας.

Μπορείτε να βρείτε καταφύγιο σε πολλά πράγματα, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να επουλώσετε τις πληγές είναι να περιβάλετε τον εαυτό σας με άτομα τα οποία σας αγαπούν αληθινά και αξίζουν την αγάπη σας. Οι τοξικές σχέσεις είναι κομμάτι της ζωής (σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου San Buenaventira στην Κολομβία) και θα πρέπει να μάθετε να προστατεύεστε από αυτές.

Ωστόσο, αν νιώθετε ότι δε μπορείτε να διαχειριστείτε μια κατάσταση ή ένα συναίσθημα, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να δείτε έναν/μία ειδικό που θα μπορέσει να σας βοηθήσει και να σας καθοδηγήσει.

Όπως υπάρχουν άνθρωποι που σας στεναχωρούν, έτσι υπάρχουν και άνθρωποι που σας αναζωογονούν και σας εμπνέουν. Αναζητήστε τους.

Πηγή