Πώς να ξεπεράσεις κάποιον, σύμφωνα με μία ειδική των σχέσεων

Ο τερματισμός μιας σχέσης δεν είναι ποτέ εύκολος – και μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολο αν υπάρχει ακόμα κάποιου βαθμού αγάπη μεταξύ σας. Αλλά μόνο και μόνο επειδή η απογοήτευση μπορεί να μοιάζει με το τέλος του κόσμου, τα καλά νέα είναι ότι ο πόνος δεν θα διαρκέσει για πάντα – και σίγουρα δεν θα σας εμποδίσει να ερωτευτείτε ξανά.

get-over-someone

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Positive Psychology, χρειάζονται 11 εβδομάδες για να νιώσεις καλύτερα μετά το τέλος μιας σχέσης. Ωστόσο, μια ξεχωριστή μελέτη διαπίστωσε ότι χρειάζονται περισσότερους από 18 μήνες για να θεραπευτεί από το τέλος ενός γάμου.

Στην πραγματικότητα, η διάλυση μιας σχέσης είναι μια διαδικασία πένθους – και φαίνεται εντελώς διαφορετική στον καθένα.

Επειδή η αγάπη είναι ένα ακατάστατο συναίσθημα και κάθε σχέση έρχεται με τις δικές της αναμνήσεις και συναισθήματα, το τέλος κάθε σχέσης θα είναι μια μοναδική εμπειρία.

Και δεν υπάρχει καθορισμένο χρονικό όριο για την επούλωση – καθώς παράγοντες: όπως η διάρκεια της σχέσης, οι κοινές εμπειρίες και οι αναμνήσεις, το αν είχατε παιδιά, η προδοσία και το βάθος των συναισθημάτων παίζουν ρόλο στη διαδικασία θεραπείας.

Ο χωρισμός μπορεί επίσης να είναι χειρότερος ή πιο οδυνηρός αν εσείς δεν θέλατε να τελειώσει η σχέση.

Ευτυχώς, αν και μπορεί να μην φαίνεται έτσι αυτή τη στιγμή, εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι βιώνουν παρόμοια συναισθήματα.

Τα ανθρώπινα όντα προορίζονται να δημιουργούν σχέσεις και να ερωτεύονται. Και όπως οι περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν την αγάπη τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, πολλοί θα βιώσουν και το δηλητήριο του χωρισμού. Είναι φυσικό, και αναμενόμενο, να στεναχωριέσαι και να νιώθεις καταστροφή στο τέλος μιας σχέσης – ακόμα κι όταν η σχέση μπορεί να μην ήταν θετική. Εξάλλου, η αγάπη είναι τυφλή και έχει την ικανότητα να κάνει τους ανθρώπους να παραβλέψουν τα ελαττώματα του συντρόφου τους. Αυτό ισχύει περισσότερο στο τέλος μιας σχέσης, όταν οι κακές αναμνήσεις συχνά επισκιάζονται από καλές που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε γιατί χωρίσαμε εξαρχής.

Όμως, όπως και κάθε άλλη πληγή, η απογοήτευση επουλώνεται με τον χρόνο, την αυτοφροντίδα και τη θετική προοπτική – και είναι δυνατόν να προχωρήσουμε έτσι στη ζωή.

Και ενώ δεν υπάρχουν δύο όμοιες σχέσεις, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορεί να κάνει ο καθένας που υποφέρει από στενοχώρια ώστε να προχωρήσει στη ζωή του.

Σύμφωνα με την εμπειρογνώμονα σχέσεων Ammanda Major, υπάρχουν τέσσερα βήματα που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε κάποιον.

Αφιερώστε χρόνο για να θρηνήσετε την απώλεια σας

Για κάποιους, η απώλεια του άλλου λόγω ενός χωρισμού μπορεί να είναι τόσο οδυνηρή σαν να πέθαναν. Ενώ κάποτε τον έβλεπες ή μιλούσες με αυτόν που αγαπούσες καθημερινά και τώρα δεν έχεις καμμιά επαφή μαζί του, σου φαίνεται απίστευτα τρομακτικό να περάσεις την ζωή σου χωρίς αυτόν. Αλλά είναι σημαντικό να συμβιβαστείτε με αυτή τη νέα πραγματικότητα και να την αποδεχτείτε πριν προχωρήσετε. Αν και μπορεί να φαίνεται σωστό να προχωρήσουμε γρήγορα σε αυτή την περίοδο θλίψης, με το να είμαστε απασχολημένοι με άλλα πράγματα και ανθρώπους, η πραγματικότητα είναι ότι το τέλος μιας σχέσης απαιτεί μια περίοδο πένθους όπου επεξεργαζόμαστε αυτό που έχει συμβεί.

Αυτή είναι μια χρονική περίοδος κατά την οποία όσοι υποφέρουν από τη διάσπαση της σχέσης μπορούν να αναλογιστούν την ίδια τη σχέση, αλλά και τη δική τους συμπεριφορά. Αντί να προσπαθείτε να καταπιέσετε αυτά τα συναισθήματα, το να επιτρέπετε στον εαυτό σας να τα νιώσει όλα αυτά, είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας θεραπείας.

Και ενώ αναλογίζεστε τη σχέση και τα συναισθήματά σας που σχετίζονται με τον χωρισμό, μπορεί να μάθετε δύο πράγματα για τον εαυτό σας και τι θέλετε από μια μελλοντική σχέση.

Επανασυνδεθείτε με τον εαυτό σας

Σε πολλές σχέσεις, η κύρια εστίαση είναι στο «εμείς» αντί στο «εγώ». Αλλά το τέλος μιας σχέσης προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία – να κάνετε έναν απολογισμό για το πού βρίσκεστε εσείς στη ζωή και μετά να κάνετε κάτι για εσάς. Αν και μπορεί να ακούγεται κλισέ, το τέλος μιας σχέσης σας προσφέρει την ευκαιρία να επανασυνδεθείτε ή να τα βρείτε με τον εαυτό σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει την έναρξη ενός νέου χόμπι ή την επανένωση με φίλους. Αφιερώνοντας χρόνο για να κάνετε πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε καλά, όπως να δείτε την οικογένεια σας, να βρείτε ένα νέο ταλέντο ή να πάτε διακοπές, όλα θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε τη διάθεσή σας μετά τον χωρισμό. Αυτή η εστίαση στον εαυτό σας σημαίνει επίσης ότι μπορείτε να εισέλθετε στην επόμενη σχέση σας με μια αυτογνωσία που μπορεί να έχετε χάσει. Αντί να βιάζεστε λοιπόν με μια νέα σχέση, αφιερώστε χρόνο για να εστιάσετε στη σχέση σας με τον εαυτό σας.

Μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια

Σπάνια οι άνθρωποι αποφασίζουν να τερματίσουν μια σχέση ταυτόχρονα. Όταν συμβαίνει αυτό, η μία πλευρά είναι συνήθως έκπληκτο ή σοκαρισμένο – κάτι που θα παρατείνει μόνο τη διαδικασία του πένθους. Εκτός από αυτά τα συναισθήματα σοκ, τα αισθήματα απόρριψης μπορεί επίσης να είναι εμφανή όταν ένας σύντροφος τερματίζει μια σχέση που φαινομενικά ήταν χαμένη.

Εάν το τέλος της σχέσης σας προκάλεσε σοκ, είναι φυσιολογικό να νιώθετε απόρριψη ή να αμφισβητείτε την αυτοεκτίμησή σας. Αλλά αν ο σύντροφός σας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει πλέον σχέση μαζί σας και ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συμφιλίωσης – αποδεχτείτε αυτά που σας λένε και επικεντρωθείτε στον εαυτό σας.

Ακριβώς επειδή ένας σύντροφος τελείωσε μια σχέση δεν σημαίνει ότι δεν είστε αγαπητοί ή ανάξιοι της αγάπης του. Αντί να εστιάζετε σε ό,τι κάνατε λάθος, επικεντρωθείτε σε αυτό που μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε καλύτερα αυτή τη στιγμή.

Εάν πιστεύετε ότι το να μπλοκάρετε τον πρώην σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε λιγότερο λυπημένοι, τότε είναι το σωστό – καθώς ο περιορισμός της έκθεσης μπορεί συχνά να μας βοηθήσει να κρατήσουμε το μυαλό μας μακριά από τον πόνο.

Η συζήτηση βοηθά επίσης – αλλά φροντίστε απλώς να θέσετε όρια με τους φίλους και την οικογένειά σας σχετικά με το τι νιώθετε άνετα να συζητήσετε. Ενώ μπορεί να είστε έτοιμοι να μιλήσετε για τον πρώην σας, μπορεί να μην αισθάνεστε εντελώς άνετα ακούγοντας τους να μιλάνε άσχημα για τον πρώην σας ή τη σχέση σας. Ωστόσο, η συζήτηση μέσω των συναισθημάτων σας μπορεί να είναι ευεργετική και συχνά μια άλλη προοπτική μπορεί να είναι χρήσιμη. Το ίδιο ισχύει όταν και αν αποφασίσετε να απαλλαγείτε από τις σωματικές υπενθυμίσεις της σχέσης σας. Αν και η διατήρηση εικόνων και άλλων αναμνηστικών είναι απολύτως εντάξει, είναι επίσης εντάξει να πετάτε αυτά τα πράγματα εάν σας προκαλούν μόνο πόνο.

Και αν έχετε πράγματα που πρέπει να επιστρέψετε στον πρώην σας, το να σας τα παραδώσει ένας φίλος ή μέλος της οικογένειας μπορεί να μειώσει λίγη από την πίεση και τη θλίψη που συνδέεται με το να τα ξαναδείτε.

Κατά τη διάρκεια ενός χωρισμού, και στο χρόνο που ακολουθεί, είναι απαραίτητο να βασιστείτε στο σύστημα υποστήριξής σας για την επούλωση.

Ο χρόνος πραγματικά γιατρεύει τα πάντα

Μπορεί να μην το συνειδητοποιήσετε αυτή τη στιγμή, αλλά όσο περνά ο καιρός, τα συναισθήματα του πληγωμένου και της προδοσίας θα μειώνονται. Οι υπενθυμίσεις της σχέσης σας δεν θα είναι τόσο οδυνηρές και μια μέρα, είτε πρόκειται για μήνες είτε για ένα χρόνο από τώρα, η σκέψη αυτού του ατόμου δεν θα προκαλέσει τα ίδια συναισθήματα θλίψης και πληγής.

Αν και ο χρόνος είναι σχετικός σε κάθε σχέση, το να ξεπεράσουμε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα στον χρόνο που νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι. Εάν αυτό σημαίνει ότι αγνοείτε τα τυπικά χρονοδιαγράμματα για την αντιμετώπιση του ραγίσματος της καρδιάς, δεν πειράζει.

Ωστόσο, εάν τα αρνητικά μας συναισθήματα δεν θεραπεύονται εγκαίρως, μπορεί να είναι ωφέλιμο να αναζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια για να συμφιλιωθούμε με αυτά τα συναισθήματα. Καθώς το να κάνουμε αρνητικές ή επώδυνες σκέψεις μπορεί να είναι επιζήμιες για εμάς και τις μελλοντικές μας σχέσεις, η επιστροφή σε μια θετική νοοτροπία είναι ζωτικής σημασίας.

Η πρώτη χρονιά θα είναι η πιο δύσκολη – και η κατανόηση αυτού είναι σημαντική. Θα έχετε στιγμές θλίψης και νοσταλγίας, αλλά εφόσον υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι το τέλος της σχέσης δεν ήταν αποκλειστικά δικό σας λάθος, θα πρέπει να περάσουν.

Μην αποδέχεστε την πλήρη ευθύνη για τον χωρισμό – αλλά ταυτόχρονα, προσπαθήστε να σκεφτείτε τι θα μπορούσατε να είχατε κάνει διαφορετικά. Οι σχέσεις περιλαμβάνουν δύο άτομα και ποτέ δεν φταίει σε ένα χωρισμό αποκλειστικά το ένα άτομο.

Αλλά αν εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε να προχωρήσετε ή νιώθετε ότι τα συναισθήματά σας που σχετίζονται με τον χωρισμό επηρεάζουν την ικανότητά σας να απολαμβάνετε τη ζωή, η συζήτηση με κάποιον μπορεί να σας βοηθήσει.

Εάν θέλετε λοιπόν να συνεχίσετε με επιτυχία τη ζωή σας μετά από ένα σπάσιμο της καρδιάς, το κλειδί είναι να αφήσετε τα αρνητικά και να εστιάσετε μόνο στα θετικά και στο μέλλον.

Με αυτόν τον τρόπο, όταν ξαναβρείτε την αγάπη, θα μπείτε στη σχέση ως η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.

Τέλος, το να μπορείς να αγαπάς βαθιά ξανά και ξανά είναι μια απίστευτη ικανότητα – και είναι μια ικανότητα που θα σε ωφελήσει καθώς προχωράς στη ζωή σου μετά από μια ραγισμένη καρδιά.