20 συζητήσεις που πρέπει να κάνει κάθε ζευγάρι πριν από το γάμο, ενώ κανένα θέμα δεν είναι εκτός συζήτησης

Όσον αφορά τον γάμο οι παλιοί είχαν την παραδοσιακή άποψη ότι θα κρατούσε για όλη τη ζωή. Τώρα, όλοι γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι και οι συνθήκες αλλάζουν με τα χρόνια και η δέσμευση για μια ζωή μπορεί να είναι πολύ δύσκολη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει ο γάμος να είναι μία δύσκολη απόφαση. Μπορεί να γίνει στοίχημα για τους δύο σας να κρατήσει όσο γίνεται περισσότερο.

couple-forest

Τουλάχιστον το 75% των ζητημάτων που απασχολούν τους παντρεμένους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν τα ζευγάρια είχαν συζητήσει μαζί καλύτερα τις προσδοκίες τους για τον έγγαμο βίο πριν δεσμευτούν. Με τον διάλογο και τη συζήτηση μπορείτε να περάσετε τη ζωή σας με το καλύτερο δυνατό ταίρι σε αυτό το σημείο της ζωής σας και να είστε βέβαιοι ότι η σχέση σας θα παρέχει τα θεμέλια που χρειάζονται για μια ζωή μαζί.

Δυστυχώς, όταν είμαστε ερωτευμένοι, ο εγκέφαλός μας καταλαμβάνεται από ενδορφίνες που θολώνουν τη σκέψη μας και αδυνατούμε να δούμε τις κόκκινες σημαίες ή κάνουμε ακόμη χειρότερα λάθη πιστεύοντας ότι μπορούμε να μάθουμε να αγαπάμε τις ενοχλήσεις του συζύγου μας ή ακόμα και να προσπαθούμε να αλλάξουμε τον σύζυγό μας, σε κάτι πιο αποδεκτό για εμάς. Η συζήτηση πριν το γάμο επιτρέπει να βοηθήσει το ζευγάρι να εντοπίσει και να επιλύσει κάποια ζητήματα, ώστε να μην μολύνει τον γάμο. Θα διδάξει επίσης μεθόδους επίλυσης συγκρούσεων και επικοινωνίας, καθώς και τελικά θα βοηθήσει το ζευγάρι να οπτικοποιήσει και να διαπραγματευτεί τους στόχους του γάμου του, έτσι ώστε η ανάμειξη των δύο χωριστών ζωών τους σε έναν γάμο να γίνει μια σταθερή συνεργασία.

Ακολουθούν 20 θέματα προς συζήτηση – για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στην ίδια πλευρά των προσδοκιών – χωρίς ιδιαίτερη σειρά.

1. Ονειρεμένο σπίτι.
Θέλετε ένα άνετο διαμέρισμα κάπου ακριβά; Στην παραλία; Ή στο δάσος;  Μπορεί να μην ζήσετε ποτέ στο σπίτι των ονείρων σας, αλλά το να γνωρίζετε εάν εσείς και το σημαντικό σας άλλο μισό μοιράζετε κοινούς μακροπρόθεσμους στόχους θα σας βοηθήσει να στερεώσετε τους ρόλους σας ως συνεργάτες στη ζωή.

2. Τραπεζικοί λογαριασμοί και κοινή χρήση λογαριασμών.
Θα μοιραστείτε έναν τραπεζικό λογαριασμό; Διατήρηση ατομικών λογαριασμών; Και τα δυο; Και ποιοι λογαριασμοί θα πληρωθούν από ποιούς λογαριασμούς; Θα βάλετε ο καθένας σας ένα ορισμένο ποσοστό του εισοδήματός σας σε κοινούς λογαριασμούς; Έχετε ταμείο έκτακτης ανάγκης; Τι γίνεται αν ένα άτομο είναι χωρίς δουλειά ή αποφασίσει να μείνει σπίτι για να μεγαλώσει τα παιδιά; Ποιο είναι το σχέδιό σας για να το αντέξετε οικονομικά;

3. Καταμερισμός οικιακής εργασίας.
Πιάτα, πλυντήριο, ξεσκόνισμα, σιδέρωμα. Ανταλλάξτε, διαπραγματευτείτε και παρακαλέστε εάν πρέπει, ώστε να μην κολλάτε να κάνετε πάντα αυτό που σας αρέσει λιγότερο. Εάν μισείτε το πλύσιμο των πιάτων, αλλά δεν σας πειράζει να μαγειρεύετε, προτείνετε στον σύντροφό σας να προετοιμάσετε το πρώτο γεύμα, εάν αυτός ή αυτή συμφωνεί να αναλάβει τα πιάτα. Αυτό λειτουργεί καλύτερα αν το πράγμα που μισείτε με πάθος δεν είναι επίσης το ίδιο που μισεί ο σύντροφός σας με πάθος. Εάν είναι, βρείτε έναν τρόπο να συμβιβαστείτε, χρησιμοποιώντας τις καλύτερες διαπραγματευτικές τακτικές σας “Εντάξει, θα πετάξω τα σκουπίδια και θα πλύνω τα ρούχα, αλλά  σας παρακαλώ, πλύνετε τα πιάτα…”

4. Σεξ.
Θέλετε να κοιμάστε μόνο με ένα άτομο για την υπόλοιπη ζωή σας; Μπορείς να είσαι ευτυχισμένος και ικανοποιημένος; Εάν όχι, πρέπει να συζητήσετε είτε την πιθανότητα ενός ανοιχτού γάμου, είτε στρατηγικές για να διατηρήσετε τη σπίθα ζωντανή ή να περιμένετε τον γάμο έως ότου η ιδέα της μονογαμίας δεν είναι για εσάς θανατική ποινή.

5. Οικογενειακές υποχρεώσεις.
Πόσο χρόνο αφιερώνετε με την πατρική οικογένειά σας τώρα, πόσο περιμένετε να αφιερώσετε μαζί της αφού παντρευτείτε και δυνητικά έχετε παιδιά και πόσο χρόνο περιμένετε να αφιερώσει ο σύζυγός σας μαζί τους (και το αντίστροφο); Πώς σκοπεύετε να περάσετε τις διακοπές σας και ποιό είναι το σχέδιό σας για να δώσετε και στις δύο οικογένειες ίσο χρόνο με εσάς/τα παιδιά σας κατά τις μεγάλες διακοπές; Είστε ο τύπος του ατόμου που του αρέσει να κάνει διακοπές με την πατρική οικογένειά σας και αν ναι, πόσο συχνά;

6. Ανεξόφλητο χρέος.
Αν κάποιος έχει μερικά χρέη, ποιό είναι το σχέδιο για την εξόφλησή του;

7. Παιδιά.
Τα θέλετε και οι δύο; Αν ναι, πόσα; Εάν όχι, είστε αρκετά σίγουροι για αυτήν την απόφαση; Αν τα θέλετε, πότε θέλετε να κάνετε το πρώτο σας; Είστε ανοιχτοί σε θεραπείες υιοθεσίας ή γονιμότητας εάν δεν μπορείτε να συλλάβετε φυσιολογικά; Πόσο καιρό θέλετε να προσπαθήσετε να συλλάβετε φυσιολογικά πριν δοκιμάσετε διαφορετικές επιλογές;

8. Τόποι εγκατάστασης.
Πού θέλεις να ρίξεις τις ρίζες σου; Και αν δεν θέλετε να μείνετε μόνιμα κάπου, προτιμάτε να μείνετε σε κίνηση επ’ αόριστον;   Βεβαιωθείτε ότι ο σύντροφός σας συμφωνεί με αυτήν την ιδέα. Εάν αγαπάτε μεν το μέρος που ζείτε, τι θα σας έπειθε να μετακομίσετε — μια προσφορά εργασίας, η επιθυμία να είστε πιο κοντά στην οικογένεια, καλύτερα σχολεία για τα παιδιά σας;

9. Θρησκεία.
Εάν έχετε μια θρησκεία ή έχετε μια συγκεκριμένη πίστη, πόσο σημαντικό είναι ο σύντροφός σας να μοιράζεται την ίδια πίστη και να την ασκεί μαζί σας; Πώς επηρεάζει η θρησκεία ή η πίστη σας τον τρόπο ζωής σας; Εάν σκοπεύετε να κάνετε παιδιά, σε ποια θρησκεία, εάν υπάρχει, θέλετε να τα μεγαλώσετε;

10. Πολιτική.
Αυτό είναι το επόμενο λογικό θέμα μετά τη θρησκεία.
Είμαστε στο 2021, και δεδομένου του κόσμου στον οποίο ζούμε, οι πολιτικές δεσμεύσεις είναι πιο διχαστικές από ποτέ. Είναι επίσης, συνήθως, οι άνθρωποι πιο ανοιχτά μυαλά από ό,τι ήταν παλιά.
Αλλά, είναι ένα άλλο θέμα που τείνουμε να αποφεύγουμε, καθώς μπορεί να προκαλέσει τόσες πολλές συγκρούσεις. Και η πολιτική δεν είναι απλώς ένα τυχαίο μέρος της ζωής που παραμερίζεται – αντικατοπτρίζει το ανθρώπινο σύστημα αξιών σας.
Οι πολιτικές σας απόψεις και το ιστορικό ψηφοφορίας λένε την ιστορία του τι είναι σημαντικό για εσάς και πώς πιστεύετε ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται οι άλλοι άνθρωποι.
Εάν κλίνετε προς αντίθετες κατευθύνσεις πολιτικά, είναι πιο πιθανό να κινηθείτε προς αντίθετες κατευθύνσεις και στη ζωή.

11. Φτηνά έπιπλα
Μην υποτιμάτε τη δύναμη των φτηνών επίπλων του IKEA. Τα ακριβά έπιπλα θα σας δεσμεύουν για πολλά πολλά χρόνια. Σκεφτείτε το μαζί αν τα προτιμάτε.

12. Διακοπές.
Εκτός από τις διακοπές με τις οικογένειες σας (γιαγιάδες & παππούδες), εσείς και ο σύντροφός σας πρέπει να συζητήσετε τι άλλους τύπους διακοπών θα κάνετε. Αν στον έναν από εσάς αρέσει μόνο το κάμπινγκ και ο άλλος προτιμά να μένει σε κομψά boutique ξενοδοχεία, υπάρχει ένα θέμα. Ομοίως, εάν ο εργασιομανής στη σχέση σας δεν αντέχει να είναι πολύ μακριά από το γραφείο ενώ ο άλλος θα ήθελε να φύγει όσο το δυνατόν πιο μακριά από το σπίτι, πρέπει να μιλήσετε για το πώς θα συμβιβαστείτε. Δεν μπορείτε να περιμένετε να προγραμματίσετε όλες τις διακοπές σας για το υπόλοιπο της κοινής ζωής σας, αλλά η συζήτηση για κάποιες λύσεις με τις οποίες είστε εντάξει και οι δύο θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις τριβές στο μέλλον.

13. Το παιχνίδι με τα ονόματα.
Ποιό θα είναι το όνομα των παιδιών;

14. Η καριέρα και η εκπαίδευση.
Πόσο αφοσιωμένος είναι ο καθένας σας στην καριέρα του; Ζεις για να δουλεύεις ή δουλεύεις για να ζεις; Πώς θα επηρεάσουν οι αντίστοιχες σταδιοδρομίες σας την οικογενειακή ζωή; Πού βρίσκεσαι όσον αφορά το να ζεις μια «ονειρική καριέρα»; Έχετε περισσότερη εκπαίδευση (πτυχία) και μαθητεία να ολοκληρώσετε; Εάν ναι, ποιο είναι το χρονικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση αυτών των βημάτων για την απόκτηση του είδους της εργασίας που ελπίζετε; Τι είδους προσωπικές θυσίες θα πρέπει να κάνετε για να ανεβείτε στα επαγγελματικά σκαλιά της επιλογής σας;

15. Προσδοκίες.
Εάν συζητάτε για γάμο, τότε γνωρίζετε ήδη (πιθανότατα) ότι είστε σεξουαλικά συμβατοί με τον σύντροφό σας. Η δημιουργία μιας κοινής ζωής, ωστόσο, μπορεί να γίνει πολυάσχολη και κουραστική – γι’ αυτό υπάρχουν τόσα πολλά “αστεία” σχετικά με το πόσο σπάνια οι παντρεμένοι κάνουν σεξ.

Είναι όντως αστεία, όμως;

Η διατήρηση μιας ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας σχετικά με τα θέλω, τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις προσδοκίες σας θα διασφαλίσει ότι και οι δύο σύντροφοι θα παραμείνουν συνδεδεμένοι και ικανοποιημένοι στενά.
Δεν έχει να κάνει μόνο με τη σωματική αυτή καθαυτή πράξη, είναι να αφιερώσετε χρόνο για να εστιάσετε και να συνδεθείτε βαθιά ο ένας με τον άλλον. Εάν έχετε πολύ διαφορετικές προσδοκίες σε αυτόν τον τομέα, μπορούν να δημιουργηθούν γρήγορα  δυσαρέσκειες και η απογοήτευση.

16: Δυναμική της οικογένειας.
Η γιαγιά μου έλεγε πάντα ότι όταν παντρεύεσαι κάποιον, δεν τον παντρεύεσαι απλώς – παντρεύεσαι ολόκληρη την οικογένειά του.
Προέρχομαι από μια παλιά πολυπληθή οικογένεια, που σημαίνει μεγάλες, δυνατές διακοπές, πολλές αγκαλιές και φιλιά και μια προσέγγιση «χρειάζεται ένα χωριό» για την ανατροφή των παιδιών.
Μερικοί άνθρωποι το λατρεύουν – άλλοι το βρίσκουν καταπιεστικό.
Η δυναμική της οικογένειας αφορά την εύρεση της ισορροπίας ανάμεσα στις υπάρχουσες παραδόσεις και τη δημιουργία νέων δικών σας. Ξεκινάτε μια νέα περιπέτεια για να δημιουργήσετε μια νέα ζωή δίπλα σε έναν νέο σύντροφο — αλλά θέλετε επίσης να παραμείνετε πιστοί στις ρίζες σας και συνδεδεμένοι με τους αγαπημένους σας.

Πώς περπατάτε αυτή τη γραμμή;

Μέσω της συζήτησης και του καθορισμού προσδοκιών και του τρόπου με τον οποίο θα χειριστείτε οικογενειακά γεγονότα και ευθύνες.
Μια σχέση είναι μόνο μεταξύ των δύο ατόμων που εμπλέκονται, αλλά η αλήθεια είναι ότι η συγχώνευση δύο οικογενειών μαζί μπορεί να είναι μια πρόκληση εάν υπάρχουν διαφορετικές κοσμοθεωρίες ή πολιτισμικοί κανόνες.
Εφόσον όλοι είναι υποστηρικτικοί, στοργικοί και ανοιχτόμυαλοι, αυτό θα πρέπει να φέρει πολύ περισσότερα θετικά παρά αρνητικά.

17: Τρόπος ζωής και αυτοβελτίωση.
Η εστίαση στην προσωπική ανάπτυξη πρέπει να μοιράζονται και τα δύο άτομα, διαφορετικά το ένα θα βελτιωθεί ενώ το άλλο θα παραμείνει στάσιμο.
Πρέπει να αναρωτηθούμε εάν ο σύντροφός μας ταιριάζει με το επίπεδο φιλοδοξίας μας για αυτοβελτίωση, ανεξάρτητα από το πόσο υψηλό ή χαμηλό μπορεί να είναι αυτό.
Εάν υπάρχει μεγάλο χάσμα σε θέματα όπως η σωματική υγεία, οι διατροφικές συνήθειες, η άσκηση, η καθημερινή δραστηριότητα, η αυτογνωσία – και ο γενικός τρόπος ζωής – αυτό το χάσμα θα μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου έως ότου σας χωρίσει.

18: Εμπειρίες και τραύματα προηγούμενων σχέσεων.
Πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι αρκετά από αυτά μπορεί να είναι άβολο να συζητηθούν – και αυτό είναι το όλο θέμα.
Μερικές φορές τα πράγματα για τα οποία αποφεύγουμε να μιλήσουμε θα μας κρυφτούν, αλλά δεν θα ξεφύγουν.
Η κατανόηση από πού προέρχεται κάποιος και τι έχει περάσει είναι ένα βασικό συστατικό για την κατανόηση του πώς και γιατί ενεργούν με τον τρόπο που ενεργούν.
Σας βοηθά επίσης να παίρνετε τα πράγματα λιγότερο προσωπικά, εάν γνωρίζετε από ποιον οπτικό φακό βλέπουν οι άλλοι τις ενέργειές σας.
Το να μοιράζεστε αυτά τα μυστικά μεταξύ σας είναι ένα σημαντικό σημάδι εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού.

19: Οικογενειακό ιστορικό υγείας.
Όσο άβολο κι αν καταλήξει αυτό, είναι σημαντικό θέμα για συζήτηση.
Η γνώση του οικογενειακού ιστορικού υγείας του άλλου θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για το τι θα ακολουθήσει — ή όχι — καθώς περνούν τα χρόνια στη ζωή.
Προφανώς, ο καθένας είναι διαφορετικός και τίποτα δεν είναι απολύτως προβλέψιμο, ανεξάρτητα από το αν αργότερα θα αρρωστήσετε, αλλά υπάρχουν ορισμένες περιστάσεις και γενετικές διαθέσεις που μπορούν να σας κρατήσουν καλά ενήμερους για το τι να περιμένετε στο δρόμο.
Η ειλικρίνεια σχετικά με το ιστορικό της οικογενειακής σας υγείας είναι εξίσου σημαντική, καθώς η παραπλάνηση κάποιου για ένα σοβαρό ζήτημα σε αυτόν τον τομέα είναι μια βαριά προδοσία εμπιστοσύνης.

20: Αγάπη και δέσμευση.
Ο γάμος έχει τις ρίζες του σε πολλά πράγματα. Εμπιστοσύνη, πίστη, σεβασμός, θαυμασμός – όλα αυτά είναι τα “δομικά υλικά” που χρειάζονται για να χτιστεί ένα θεμέλιο αγάπης και δέσμευσης.
Η αφοσίωση και η δέσμευση σας στον σύντροφό σας είναι ένα σημαντικό κλειδί για να τον βοηθήσετε να αισθάνεται άνετα και σίγουροι στην απόφαση που παίρνετε να χτίσετε μια κοινή ζωή.
Δεν πρέπει να υπάρχουν ερωτήσεις, αμφιβολίες ή δισταγμοί μέχρι να είστε έτοιμοι να το «επισημοποιήσετε».
Επίσης, δεν πρέπει να αμφισβητείτε ή να αμφιβάλλετε για τα συναισθήματα του συντρόφου σας.
Ο γάμος είναι μια δέσμευση πλήρους απασχόλησης και ενώ η δυναμική της ζωής σας θα αλλάξει πολύ με τα χρόνια, τα πιο δυνατά ζευγάρια διατηρούν την ίδια τη σχέση στον πυρήνα όλων των πραγμάτων.
Αυτό είναι που τους δίνει την αμοιβαία δύναμη να προχωρήσουν. Αυτό είναι που κάνει μια άθραυστη ομάδα.
Έτσι κερδίζει η ομάδα το παιχνίδι.