10 γνωστικές προκαταλήψεις που πρέπει να αποφύγετε για να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη ζωή

Κάθε μέρα, πρέπει να επεξεργαζόμαστε εκατοντάδες πληροφορίες. Ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύουμε αυτές τις πληροφορίες έχει πολύ ισχυρό αντίκτυπο στη νοοτροπία και την ποιότητα ζωής σας.
Αντιμέτωποι όμως με κάθε κατάσταση οι άνθρωποι θα αντιδράσουν με ένα τρόπο που είναι μοναδικός για αυτούς.

bias-affect-brainΠάρτε τον έλεγχο του μυαλού σας

Με τον καιρό, ο εγκέφαλός σας θα καταλήξει να σας παίξει παιχνίδια και θα πέσετε σε ορισμένες γνωστικές προκαταλήψεις που θα σας κάνουν να ερμηνεύσετε τα πράγματα με υπερβολικό τρόπο. Αυτή η παραμόρφωση στη γνωστική επεξεργασία των πληροφοριών μπορεί να καταστρέψει την ικανότητά σας να είστε ευτυχισμένοι.

Για να ξεφύγετε από αυτές τις γνωστικές παγίδες, είναι καλό να αναθεωρήσετε τις 10 πιο κοινές γνωστικές προκαταλήψεις ή μεροληψίες που πρέπει να μάθετε να είστε προσεκτικοί.


Προκατάληψη επιβεβαίωσης

Η μεροληψία επιβεβαίωσης είναι ίσως μια από τις πιο κοινές γνωστικές προκαταλήψεις. Συνίσταται στο να προτιμάτε πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τις προκατασκευασμένες ιδέες ή υποθέσεις σας, ενώ δίνετε μικρότερη βαρύτητα σε υποθέσεις και πληροφορίες που δεν συνάδουν με τις αντιλήψεις σας.

Ας πάρουμε το παράδειγμα του χρηματιστηρίου. Θέλετε να επενδύσετε σε μια εταιρεία. Θέλετε όλα να πάνε προς την κατεύθυνση που θέλετε να πάνε, δηλαδή θετικά, τόσο πολύ που ασυνείδητα θα παραμελήσετε όλα τα αρνητικά πράγματα.

Αυτή η μεροληψία επιβεβαίωσης είναι κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο από το οποίο πρέπει να μάθετε να προφυλαχθείτε για να πάρετε καλύτερες αποφάσεις στη ζωή σας.

Πώς να αποφύγετε αυτήν την προκατάληψη:

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από την προκατάληψη επιβεβαίωσης είναι να έχετε πάντα ανοιχτό μυαλό. Επιπλέον, αναγκάζετε συνεχώς τον εαυτό σας να αναζητά επιχειρήματα αντίθετα με τα πιστεύω σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να σταθμίσετε τα υπέρ και τα κατά πριν πάρετε την καλύτερη δυνατή απόφαση.


Προκατάληψη αγκύρωσης

Αυτή η προκατάληψη αντανακλά την τάση ορισμένων να δίνουν υπερβολική έμφαση σε μια μεμονωμένη πληροφορία για ένα θέμα. Συνήθως, αυτή είναι η πρώτη πληροφορία που θα λάβετε.

Θα τη θεωρήσετε σαν την απόλυτη αλήθεια χωρίς να κάνετε τον κόπο να αναζητήσετε άλλες πηγές πληροφοριών για να το συγκρίνετε.

Τα άτομα που υποφέρουν από αυτή τη γνωστική προκατάληψη θα θεωρούν δεδομένο αυτό που θα τους πει το πρώτο άτομο για ένα θέμα. Αυτό είναι κάτι που θα αλλάξει την ικανότητά σας να παίρνετε καλές αποφάσεις.

Πώς να αποφύγετε αυτήν την προκατάληψη:

Για να αποφύγετε να παγιδευτείτε σε αυτήν την προκατάληψη, η σωστή προσέγγιση είναι να παραμείνετε ανοιχτόμυαλοι και πρόθυμοι να μάθετε περισσότερα. Ο πρώτος που μιλάει δεν έχει πάντα δίκιο. Μελετήστε προσεκτικά όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες για ένα θέμα προτού αποφασίσετε.


Φαινόμενο Dunning-Kruger

Το φαινόμενο Dunning-Kruger, γνωστό και ως το φαινόμενο της υπερβολικής αυτοπεποίθησης, είναι μια γνωστική προκατάληψη μέσω της οποίας οι λιγότερο καταρτισμένοι σε έναν τομέα υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους. Γενικά, είναι οι αρχάριοι που υποφέρουν περισσότερο από αυτή τη γνωστική προκατάληψη.

Αφού έχουν μάθει πολλά πράγματα, αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ήδη ότι είναι σπουδαίοι ειδικοί.

Οι πραγματικοί ειδικοί γνωρίζουν ότι τίποτα δεν είναι οριστικό. Υπάρχει πάντα κάτι να μάθεις από τους άλλους, ακόμα και από άτομα λιγότερο έμπειρα από εσένα. Διατηρώντας αυτό το πνεύμα του μαθητή που θέλει πάντα να μάθει περισσότερα, θα γίνετε αληθινός ειδικός.

Πώς να αποφύγετε αυτήν την προκατάληψη:

Μάθετε πώς να κρίνετε πραγματικά τις ικανότητές σας. Μην είστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας, αλλά μην είστε και πολύ εφησυχασμένοι. Μη διστάσετε να ζητήσετε τη γνώμη τους από αναγνωρισμένα άτομα στον τομέα σας.


Προκατάληψη γνώσης ή φαινόμενο Dunning-Kruger

Η προκατάληψη της γνώσης επηρεάζει συχνά άτομα που πάσχουν από το φαινόμενο Dunning-Kruger. Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι γνώσεις τους είναι ανώτερες από τους άλλους. Εκ των πραγμάτων, δεν χρειάζεται να ακούν τι σκέφτονται οι άλλοι για τους τομείς του ενδιαφέροντός τους.

Αυτό παρατηρείται συχνά σε επιστήμονες ή οικονομολόγους.

Ωστόσο, ένας αληθινός ειδικός πρέπει να διατηρεί την αίσθηση της αναλογίας και να μην αφήνει τον εγωισμό του να πάρει το πάνω χέρι πάνω από την αίσθηση του λογικού συλλογισμού.

Πώς να αποφύγετε αυτήν την προκατάληψη:

Κρατήστε τα πόδια σας στο έδαφος. Η γνώση δεν είναι αυτοσκοπός. Ακριβώς επειδή έχετε περισσότερες γνώσεις από άλλους, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ακούτε τις ιδέες τους. Θα μπορούσε η γνώμη τους να ανοίξει νέες προοπτικές που δεν είχατε σκεφτεί.


Προκατάληψη λειτουργικής σταθερότητας

Η λειτουργική σταθερότητα είναι μια γνωστική προκατάληψη που περιορίζει ένα άτομο να χρησιμοποιήσει ένα αντικείμενο ή μια ιδέα μόνο με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται αυτά με παραδοσιακό τρόπο.

Αυτό σημαίνει ότι θα είστε ανάμεσα σε αυτούς που δεν θα επιδιώξουν ποτέ να καινοτομήσουν. Για να καινοτομήσετε στη ζωή, πρέπει να μάθετε να σκέφτεστε έξω από τα όρια που μας επιβάλλει η κοινωνία.

Ένα καλό παράδειγμα ατόμου που απωθεί συνεχώς αυτή τη γνωστική προκατάληψη είναι ο Έλον Μασκ. Δεν θέτει όρια στον εαυτό του και πάντα επιδιώκει να υπερβεί αυτό που η κοινωνία θεωρεί δεδομένο.

Πώς να αποφύγετε αυτήν την προκατάληψη:

Απλώς πρέπει να μάθετε να σκέφτεστε έξω από το κουτί, έξω από τα συνηθισμένα. Τολμήστε να σκεφτείτε μακριά από τα συνηθισμένα. Από εκεί προέρχονται οι καλύτερες ιδέες.


Φαινόμενο απλής έκθεσης ή Αρχή της οικειότητας.

Είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο στο οποίο οι άνθρωποι τείνουν να προτιμούν πράγματα απλώς και μόνο επειδή είναι εξοικειωμένοι με αυτά. Και όσο πιο συχνά οι άνθρωποι έχουν εκτεθεί στο παρελθόν σε κάτι, τόσο περισσότερο τους αρέσει. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το φαινόμενο της απλής έκθεσης εμφανίζεται ακόμη και αν οι άνθρωποι δεν θυμούνται συνειδητά ότι έχουν δει το αντικείμενο στο παρελθόν. Αν και οι ερευνητές δεν συμφωνούν για το γιατί συμβαίνει υπάρχουν δύο θεωρίες. Η μία είναι ότι το να έχουμε δει κάτι προηγουμένως, μας κάνει να νιώθουμε λιγότερο αβέβαιοι και δεύτερον ότι τα πράγματα που έχουμε δει στο παρελθόν είναι ευκολότερα να ερμηνευθούν.

Ένα καλό παράδειγμα ατόμου που υποφέρει από το φαινόμενο της απλής έκθεσης είναι ο Warren Buffett. Σημείωσε τεράστια επιτυχία στον επενδυτικό κόσμο τα τελευταία 60 χρόνια, αγοράζοντας πάντα μετοχές σε εταιρείες στους ίδιους κλάδους.

Όμως, κατά τη διάρκεια του τεχνολογικού κύματος στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Warren Buffett απέρριψε την ιδέα ότι αυτές οι εταιρείες της τεχνολογίας ήταν επαναστατικές. Έκλεισε τα μάτια  του στην καινοτομία και εξήγησε ότι αυτή θα τελειώσει πολύ άσχημα. Τελικά, αυτές οι εταιρείες εξακολουθούν να υπάρχουν. Είναι ακόμη και οι πιο αξιόλογες εταιρείες στον κόσμο.

Πώς να αποφύγετε αυτήν την προκατάληψη:

Ο κόσμος αλλάζει. Αν δεν θέλεις να σε ξεπεράσουν, πρέπει να εξελιχθείς μαζί του για να προσαρμοστείς. Να το έχετε πάντα υπόψη σας για να καλωσορίσετε νέες ιδέες χωρίς προκατασκευασμένες ιδέες.

Προκατάληψη για ότι δεν εφευρέθηκε ή επινοήθηκε στη χώρα μας

Τα άτομα που υποφέρουν από την προκατάληψη αυτή θα έχουν τη συνήθεια να υποτιμούν προϊόντα, ιδέες, πρότυπα ή πληροφορίες που αναπτύσσονται εκτός της γνωστής τους ομάδας.

Μπορείτε να δείτε αυτήν την προκατάληψη στην πράξη όταν οι άνθρωποι επικρίνουν τα κινεζικά προϊόντα ότι δεν πληρούν τα παλιά καλά αμερικανικά πρότυπα. Αυτό είναι σαν να κλείνεστε μέσα στο σπίτι σας από τον φόβο για τον έξω κόσμο.

Ως κοινωνικό φαινόμενο, αυτή η τάση μπορεί να εκδηλωθεί ως απροθυμία να υιοθετήσετε μια ιδέα ή ένα προϊόν επειδή προέρχεται από μια άλλη κουλτούρα, μια μορφή ρατσισμού για τις ξένες κουλτούρες ή πολιτισμούς. Ο όρος χρησιμοποιείται συνήθως με υποτιμητική έννοια.

Πώς να αποφύγετε αυτήν την προκατάληψη:

Αυτό που μας έρχεται από έξω δεν είναι πάντα καλύτερο, αλλά δεν είναι και πάντα χειρότερο. Εναπόκειται σε εσάς να έχετε ανοιχτό μυαλό για να κρίνετε τα πράγματα για αυτό που είναι, όχι για αυτό που νομίζετε ότι είναι.


Αντίδραση

Η αντίδραση είναι μια τάση να κάνετε το αντίθετο από αυτό που θέλετε για να διατηρήσετε την ελευθερία επιλογής σας. Αυτή η προκατάληψη εμφανίζεται όταν ένα άτομο ή κάτι άλλο αφαιρείται από τις τυχόν επιλογές σας, γεγονός που περιορίζει de facto τις εναλλακτικές σας.

Τότε θα θέλετε αυθόρμητα αυτό το πράγμα που δεν μπορείτε πλέον να έχετε. Είναι ένα άσχημο κόλπο που σου παίζει ο εγκέφαλός σου σε αυτή την περίπτωση.

Πώς να αποφύγετε αυτήν την προκατάληψη:

Εστιάστε σε αυτά που πραγματικά θέλετε, όχι σε πράγματα που δεν μπορείτε πλέον να έχετε όταν δεν τα θέλατε καν από την αρχή.


Προκατάληψη του status quo

Αυτή η συναισθηματική προκατάληψη είναι η προτίμηση που έχουν πολλοί άνθρωποι για να μην αλλάξουν τα πράγματα. Η τρέχουσα κατάσταση λαμβάνεται ως σημείο αναφοράς και οποιαδήποτε αλλαγή από αυτό το σημείο γίνεται αντιληπτή αρνητικά από τον εγκέφαλό σας.

Είναι μια πραγματική διαστρέβλωση της πραγματικότητας που θα σας εμποδίσει να βγείτε έξω από τη ζώνη άνεσής σας.

Πώς να αποφύγετε αυτήν την προκατάληψη:

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η μαγεία ξεκινά έξω από τη ζώνη άνεσής σας στη ζωή. Η αλλαγή δεν είναι αρνητική. Είναι το πώς αντιδράς σε αυτή την αλλαγή που τελικά θα κάνει τη διαφορά.


Προκατάληψη αιτιολόγησης συστήματος

Είναι η τάση ορισμένων να θέλουν να διατηρήσουν το status quo μέσω ψευδών δικαιολογιών. Και πάλι, ο κόσμος αλλάζει. Πρέπει να το αποδεχτείς διαφορετικά θα υποστείς αυτές τις αλλαγές ακόμα πιο δύσκολα.

Να θυμάστε ότι αυτοί που προσαρμόζονται πιο γρήγορα στην αλλαγή είναι αυτοί που ωφελούνται περισσότερο από αυτήν.

Διατηρώντας λοιπόν ανοιχτό το μυαλό σας, θα είστε σε θέση να προβλέψετε την αλλαγή και να είστε από τους πρώτους που θα εξελιχθούν. Αυτό θα κρατήσει το μυαλό σας σε εγρήγορση και θα αυξήσει τις πιθανότητές σας να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη ζωή.

Πώς να αποφύγετε αυτήν την προκατάληψη:

Απλώς καταλάβετε ότι είναι άχρηστο να αντιστέκεστε στις αλλαγές στον κόσμο. Θα συμβούν με ή χωρίς τις δικαιολογίες σας. Το καλύτερο λοιπόν που μπορείτε να κάνετε είναι να αγκαλιάσετε την αλλαγή το συντομότερο δυνατό για να την αξιοποιήσετε στο έπακρο.


Τελικές σκέψεις

Το μυαλό σας μπορεί να είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας ή ο χειρότερος εχθρός σας. Όλα εξαρτώνται από το αν θα το αφήσεις να σε κυβερνήσει ή αν θα συνειδητοποιήσεις τις γνωστικές προκαταλήψεις που προηγουμένως αναφέραμε, για να πάρεις πραγματικά τον έλεγχο του μυαλού σου.

Διατηρώντας το μυαλό σας πάντα ανοιχτό σε νέα πράγματα, θα είστε στο σωστό δρόμο για να εξελιχθείτε μαζί με τον κόσμο στον οποίο ζείτε. Απελευθερωμένοι από το φόβο της αλλαγής, θα είστε σε θέση να ζήσετε μια πιο ικανοποιητική ζωή και να επιτύχετε την ικανοποίηση όλων των φιλοδοξιών σας.