5 τρομερές συνήθειες που μυρίζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση σε μια σχέση

Υπάρχουν πολλοί στο διαδίκτυο ή και αλλού που υπόσχονται να σας διδάξουν πώς να δημιουργείτε και να απολαμβάνετε εξαιρετικές και ικανοποιητικές σχέσεις. Αλλά ενώ η υιοθέτηση συνηθειών που αλλάζουν τη ζωή σας μπορεί να είναι ικανοποιητική, αυτό που δεν πρέπει να αγνοηθεί είναι οι τρέχουσες συνήθειές σας.  Και θα πρέπει να τις αποφύγετε με κάθε κόστος.

couple-tenderΠοτέ μην δίνετε προτεραιότητα στις ανάγκες του συντρόφου σας σε σχέση με τις δικές σας απλώς και μόνο επειδή θέλετε να γίνετε αποδεκτοί, να σας αγαπούν ή να αποφύγετε τις συγκρούσεις.

Μερικές φορές, η επίτευξη της επιτυχίας σε οποιαδήποτε πτυχή της ζωής σας μπορεί να αφορά περισσότερο πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε, παρά πράγματα που πρέπει να κάνετε.

Μπορείτε μεν να μάθετε και να εφαρμόσετε τις καλύτερες συνήθειες που υπάρχουν, αλλά παρόλα αυτά, αποτυγχάνετε να επιτύχετε τον στόχο σας λόγω κάποιων λεπτών και παραμελημένων συνηθειών που έχετε και που απλώς σαμποτάρουν τις προσπάθειές σας.

Το θέμα είναι ότι μάλλον όλες αυτές οι συνήθειες, που μυρίζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, έχουν καταστρέψει πολλές σχέσεις.

Επειδή εκτός από το να καθορίζουν πώς μας συμπεριφέρονται οι άλλοι καθορίζουν, επίσης, πώς συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας και στους άλλους .

Ως εκ τούτου, το να έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση και να μην μπορείς γι΄αυτό να αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου ( για να γίνεις η καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού σου), θα καταστρέψει τη σχέση σου πολύ πιο γρήγορα από οτιδήποτε άλλο.

Ιδού λοιπόν οι  5 συνήθειες που μυρίζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και που πρέπει να αποφύγετε με κάθε κόστος.

1. Ευχαριστείτε μόνο τους άλλους

Ζούμε σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι σκέφτονται την έγκριση, την επικύρωση και την αποδοχή ως το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβουν με κάθε κόστος.

Πολλοί άνθρωποι είναι πρόθυμοι να κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν τις συγκρούσεις. Αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση είναι ότι πολλοί άνθρωποι συνειδητά ή υποσυνείδητα θα έκαναν τα πάντα για να αποφύγουν να απογοητεύσουν τους άλλους ανθρώπους ή για να αποφύγουν να θεωρηθούν απίθανοι ή ανταγωνιστικοί.

Αλλά η ευχαρίστηση των άλλων ανθρώπων θα σας αφήσει μόνο σε μια δέσμευση δυστυχίας. Αντί να σας δώσει την αγάπη, την αναγνώριση, τον σεβασμό και την αποδοχή που τόσο επιθυμείτε.

Πολλοί άνθρωποι από ανάγκη, έχουν υποστεί τον πόνο και το άγχος που τους προκαλείται από τον έλεγχο των συντρόφων τους, οι οποίοι παραβιάζουν και δεν σέβονται ασταμάτητα τα όριά τους και κάνουν να φαίνεται ότι η αποτυχία να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους αποδεικνύει ότι είναι εγωιστές, ανίκανοι ή ανεπαρκείς .

Και η αλήθεια είναι ότι η ευχαρίστηση των άλλων ανθρώπων θα σας κάνει να δώσετε προτεραιότητα στα συναισθήματα του/της συντρόφου σας έναντι των δικών σας, κάτι που με τη σειρά του θα έχει ως αποτέλεσμα να υποτιμήσετε τον εαυτό σας, το μυαλό, τις πεποιθήσεις και τις ανάγκες σας – ένα προφανές αποτέλεσμα χαμηλής αυτοεκτίμησης και έλλειψης αυτοπεποίθησης.

Αν θέλετε λοιπόν να αποκτήσετε εύκολα την αγάπη και τη στοργή που σας αξίζει, πρέπει να διαχωρίσετε την αυτοεκτίμηση, την αυτοεκτίμηση και την αυτοεκτίμησή σας από τις ενέργειες και τις αντιδράσεις των άλλων, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι για εσάς.

Οι σχέσεις θα είναι εντελώς αγχωτικές, δυστυχισμένες και κάθε άλλο παρά υγιείς, εάν πρέπει να προσαρμόσετε οτιδήποτε, να δικαιολογήσετε και να συμμορφωθείτε με τα πρότυπα που δεν πιστεύετε από μια καθαρή επιθυμία να γίνετε αποδεκτοί και αγαπητοί από τους άλλους.

Αν θέλετε να μειώσετε τις πιθανότητες να καταλήξετε σε μια φυλακή δυστυχίας με καταστροφικούς συντρόφους, πρέπει να καταλάβετε ότι το να αγνοείτε τα συναισθήματά σας είναι πολύ χειρότερο από το να σας απορρίπτουν, να σας αντιπαθούν ή να σας αποδοκιμάζουν.

Και πρέπει πρώτα να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Γιατί μόνο τότε θα μπορέσετε να αγαπήσετε και να λάβετε αγάπη με υγιή και ικανοποιητικό τρόπο.

Με λίγα λόγια, πρέπει να έχετε την καλύτερη ποιότητα που μπορεί να έχει κανείς : να μην απαιτεί επικύρωση ή αποδοχή από κανέναν.

2. Ανησυχείτε άσκοπα και μπορεί οι ανησυχίες να καταλήξουν να γίνουν αυτοεκπληρούμενες προφητείες

Κάθε φορά που κατακλύζεστε από περιττές ανησυχίες και φόβους που τροφοδοτούνται από ασταθή και εύθραυστη αυτοεκτίμηση, να υπενθυμίζετε στον εαυτό της ότι η ανησυχία σας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι προστατεύεστε, αλλά σας κλέβει τη χαρά σας να βλέπετε τα πράγματα να γίνονται όμορφα μακροπρόθεσμα. .

Με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρετε να σταματήσετε την καταστροφή των σχέσεων σας από περιττές ανησυχίες, που συχνά αποδεικνύονται αυτοεκπληρούμενες προφητείες.

Δεν είναι τόσο εύκολο φυσικά να εγκαταλείψετε την ανησυχία για πράγματα που μπορεί στην πραγματικότητα να είναι προβλήματα που απειλούν τη σχέση σας με κάποιον άλλο, αλλά η ζωή θα είναι πολύ πιο εύκολη αν δεν αφήσεις τον απατηλό έλεγχο που συνοδεύει την ανησυχία και που συχνά κάνει τα πράγματα χειρότερα: Να σας κάνει τελικά εύθραυστους και να εξαφανίσει την αυτοπεποίθησή σας μέχρι να μην έχει μείνει τίποτα από την αυτοεκτίμησή σας.

Πάρα πολλοί άνθρωποι λατρεύουν την ανθυγιεινή συνήθεια να ανησυχούν άσκοπα, μήπως ο σύντροφός τους τους απατά, μήπως δεν κάνουν αρκετό και καλό σεξ, μήπως ο σύντροφός τους θα τους εγκαταλείψει κάποια μέρα, για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Που είναι απλώς μια αντανάκλαση της εύθραυστης αυτοεκτίμησής τους.

Αν θέλετε να απολαύσετε καλύτερες και χωρίς άγχος σχέσεις, πρέπει να μάθετε να αποδέχεστε τις αβεβαιότητες που συνοδεύουν τη ζωή και να έχετε κατά νου ότι σίγουρα θα επιβιώσετε ακόμα κι αν τα πράγματα πάνε στραβά.

Δεν υπάρχει εγγενώς κανένας λόγος να ανησυχείτε και να φοβάστε πάντα για τα χειρότερα δυνατά σενάρια όταν μπορείτε πραγματικά να καθίσετε και να αφήσετε αυτό που θα γίνει, να γίνει.

Γιατί η ανησυχία δεν θα αλλάξει τίποτα, αλλά μπορεί ακόμη και να καταστρέψει κάτι που μπορεί μακροπρόθεσμα να αποδειχθεί κάτι το υπέροχο.

3. Ζώντας στο παρελθόν

Ποιό είναι η πιο εύκολη αλλά και πιο υποτιμημένη αυτοσχέδια λύση σε ένα πρόβλημα, σε εξαιρετικές και ικανοποιητικές σχέσεις;

Αφήνει το παρελθόν στο παρελθόν . Ακούγεται βεβαίως κλισέ. Ωστόσο, πολλές σχέσεις έχουν καταρρεύσει απλώς και μόνο επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούν απλώς να σταματήσουν να ζουν στο παρελθόν.

Το να χρησιμοποιείς το παρελθόν των ανθρώπων για να τους κρίνεις ή να τους τιμωρείς για το παρελθόν τους, μυρίζει έλλειψη αυτογνωσίας, εγωισμού και αδυσώπητης φύσης — μια τεράστια απειλή που μπορεί να υπονομεύσει ακόμη και την καλύτερη σχέση.

Αλλά αυτό που ξεχνούν συχνά οι περισσότεροι είναι ότι μυρίζει χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανασφάλεια και έλλειψη θάρρους να αντιμετωπίσει κανείς τα συναισθήματά του.

Αν δεν σταματήσετε να συγκρίνετε τους συντρόφους σας με τον πρώην σας, να κάνετε συζητήσεις για τον πρώην τους, να τους υπενθυμίζετε τα λάθη του παρελθόντος ή να κρατάτε αρχείο με τις προηγούμενες συμπεριφορές τους, θα μεταπηδήσετε ατελείωτα από τη μια ακατάστατη σχέση στην άλλη.

Το να μένεις στο παρελθόν δεν σημαίνει μόνο ότι δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα, αλλά θα πληγώσει και θα καταστρέψει τον άλλον σου, κάτι που με τη σειρά του θα χαλάσει τη σχέση.

4. Ενεργώντας πάνω στα συναισθήματά σας

Φανταστείτε την εξής κατάσταση: Ο σύντροφός σας υιοθέτησε πρόσφατα μια συνήθεια και κάνει μερικά πράγματα με τα οποία δεν αισθάνεστε άνετα. Μάλιστα, συχνά κάνει πράγματα που σε ενοχλούν και σε πληγώνουν.

Αλλά έχετε αυτό το « αίσθημα » ότι η αντιμετώπισή του θα είχε ως αποτέλεσμα μια δυνατή λογομαχία. Ή « νιώθεις » σαν να του είναι ξένες ή ακατανόητες οι ανησυχίες σου. Ή « νιώθεις » σαν να μην θέλεις να πληγώσεις τα συναισθήματά του. Οποιοσδήποτε από αυτούς είναι ο λόγος για τον οποίο επιλέξατε να σφραγίσετε τα συναισθήματά σας.

Ένα φρικτό λάθος, σωστά;

Αυτό που μπορεί να ακούγεται σαν το χειρότερο πράγμα που πρέπει να κάνετε (δηλαδή να φοβάστε να αντιδράσετε), είναι στην πραγματικότητα μια συνηθισμένη πράξη για πολλούς ανθρώπους. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς εμπιστευόμαστε συχνά τα συναισθήματά μας για το τι θα ακολουθήσει τις πράξεις μας και αδρανούμε. Γι’ αυτό το να είσαι μίζερος στις σχέσεις είναι αρκετά συνηθισμένο στις μέρες μας.

Τα κακά νέα είναι ότι οι συναλλαγές και η δράση με βάση τα συναισθήματα έχουν καταστρέψει πολλές σχέσεις, έχουν εμποδίσει τη σαφή και ειλικρινή επικοινωνία σε ορισμένους και έχει κάνει τη ζωή πολύ αγχωτική.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να βελτιώσετε ή να κάνετε τα πράγματα καλύτερα, ακούγοντας τα συναισθήματά σας αλλά χωρίς να τα εμπιστεύεστε.

Μερικοί από εμάς αντιδρούμε επιθετικά σε καταστάσεις που προκαλούνται απλώς και μόνο επειδή νιώθουμε θυμό. Και κάποιοι άλλοι αποφεύγουν να ενεργήσουν σύμφωνα με τις βασικές τους αξίες απλώς και μόνο λόγω του τρόπου που αισθάνονται.

Ως εκ τούτου, δεν πρέπει ποτέ να αφήσετε τα συναισθήματά σας να μπουν ανάμεσα σε εσάς και τις βασικές σας αξίες ή να σας επηρεάσουν ώστε να πάρετε βιαστικές αποφάσεις για τις οποίες μπορεί να μετανιώσετε.

Η κατώτατη γραμμή: Μην αφήνετε πάντα τα συναισθήματά σας να υπαγορεύουν τις πράξεις ή τις απραξίες σας.

5. Επωμίζεστε περισσότερη ευθύνη από ό, τι σας αναλογεί για να ευδοκιμήσει η σχέση

Μια άλλη μεγάλη παρανόηση που πιστεύουν οι περισσότεροι είναι ότι πρέπει να αγαπούν τους συντρόφους τους τόσο πολύ που θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια – αυτοί περισσότερο – για να κάνουν τη σχέση  να λειτουργήσει. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι αυτό σε διευκολύνει να χάσεις τον εαυτό σου σε μια σχέση.

Αυτό είναι αποτέλεσμα βαθιάς ανασφάλειας που αναγκάζει τους ανθρώπους να δικαιολογήσουν και να συμβιβαστούν υπερβολικά ότι θα επιλέξουν ακόμη και να σηκώσουν το συναισθηματικό βάρος του να κάνουν σχεδόν όλη την δουλειά, που να διασφαλίζει την επιβίωση των σχέσεών τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι απλώς κάνουν τις σχέσεις τους χωρίς ισορροπία, αλλά και άδικες για τον εαυτό τους, επειδή κατά βάθος αισθάνονται ανάξιοι για τις σχέσεις τους και προσπαθούν να το αναπληρώσουν κάνοντας κάτι περισσότερο από το μερίδιο που τους αναλογεί στην σχέση.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτός ο τρόπος θα τους κάνει κυρίως να αναρωτιούνται τι κάνουν ενδεχομένως λάθος, που κάνει τις σχέσεις τους τόσο ακατάστατες,  όσο και κόλαση, παρόλο που τα δίνουν όλα.

Παρόλο που όλοι φοβόμαστε τις σχέσεις αυτές, όπου οι σύντροφοί μας μας συμπεριφέρονται άσχημα, συχνά παρουσιάζουμε συμπεριφορές που δεν είναι τίποτα άλλο από έλλειψη αγάπης για τον εαυτό μας, αλλά και έλλειψη γνώσης της αυτοεκτίμησης και της αξίας μας. Και αυτές οι συμπεριφορές είναι που μυρίζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, οπότε καταλήγουμε στους ίδιους τους τύπους σχέσεων που τόσο μισούμε.