3 σημάδια ότι η προσωπικότητά σας προτιμά την αγαμία

Τα κοινωνικά πρότυπα μερικές φορές αφήνουν τους ελεύθερους να νιώθουν κοινωνικοί παρίες. Οι φίλοι και τα μέλη της οικογένειας μπορεί να προκαλέσουν συζητήσεις του τύπου : “Βλέπεις κάποιον ακόμα;” «Πότε θα τακτοποιηθείς;» «Δεν θέλω να είσαι μόνη για το υπόλοιπο της ζωής σου».

kyle-broad

Ο γάμος δεν είναι για όλους

Υπάρχουν όμως πολλοί άνθρωποι για τους οποίους η αγαμία είναι συνειδητή επιλογή. Λειτουργεί καλύτερα για αυτούς, όπως ο γάμος λειτουργεί καλύτερα για τους άλλους. Ως κοινωνία, θα πρέπει να τους σεβόμαστε και να είμαστε ανεκτικοί με τους ανθρώπους που επιλέγουν να ζουν εναλλακτικούς τρόπους ζωής.

Έρευνες υποδηλώνουν ότι η προτίμηση για την αγαμία είναι πιο συνηθισμένη από ό,τι νομίζουμε. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις , περίπου οι μισοί από τους ενήλικες δυσκολεύονται να έχουν μακροχρόνιες στενές σχέσεις και έτσι περνούν σημαντικό χρόνο ως ελεύθεροι. Και αυτό βεβαίως είναι απολύτως λογικό.

Πώς ξέρετε αν είστε ένας από αυτούς τους ανθρώπους; Εδώ είναι τρία σημάδια ότι μπορεί να προτιμάτε την εργένικη ζωή από τις πιο παραδοσιακές ρυθμίσεις.

1. Το να έχετε παιδιά είναι μικρότερη προτεραιότητα για εσάς

Οι βιολογικές δυνάμεις υπαγορεύουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν την ορμή για αναπαραγωγή και δημιουργία οικογένειας. Αλλά η βιολογία και η εξέλιξη δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που παίζουν ρόλο. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να αφιερώσουν τη ζωή τους σε άλλα πράγματα εκτός από το να κάνουν παιδιά. Και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Το σημαντικό είναι να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου.

Όταν αντιμετωπίζετε δύσκολες αποφάσεις όπως το αν θα κάνετε οικογένεια ή όχι, βεβαιωθείτε ότι το αντιμετωπίζετε από το σωστό μέρος: «Αυτό θέλω να κάνω;» Όχι από το λάθος μέρος: «Αυτό θέλει η κοινωνία ή οι άλλοι από μένα;»

Παρεμπιπτόντως, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με επιρροή που αποφάσισαν να μην κάνουν παιδιά (και σίγουρα όχι λόγω έλλειψης πόρων), όπως η Όπρα Γουίνφρεϊ, η Κοντολίζα Ράιζ ή η Gloria Steinem.

Τι λέει η έρευνα για τα επίπεδα ευτυχίας των γονέων έναντι αυτών που δεν έχουν παιδιά; Είναι αυτό που μπορείτε να περιμένετε. Όσοι δεν έχουν παιδιά βιώνουν υψηλότερο βαθμό ευτυχίας για μια στιγμή, ενώ οι γονείς βιώνουν περισσότερη αντανακλαστική ευτυχία ή αυξημένη αίσθηση ολοκλήρωσης ζωής. ( Η έρευνα αυτή δείχνει επίσης ότι το να έχεις δουλειά είναι πιο σημαντικό για την ικανοποίηση από τη ζωή,  από το να έχεις σχέση ή να είσαι παντρεμένος.)

Επιπλέον, δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ότι ο ένας τύπος ευτυχίας είναι καλύτερος από τον άλλο – εξαρτάται πραγματικά από εσάς και τους στόχους σας. Εάν οι στόχοι σας είναι να αισθάνεστε καλύτερα από στιγμή σε στιγμή και ανησυχείτε λιγότερο για τον απολογισμό της ζωής σας στο σύνολό της, το να κάνετε παιδιά ή ακόμα και να είστε σε μια μακροχρόνια σχέση, μπορεί να μην είναι το σωστό για εσάς, τουλάχιστον όχι σε αυτό το σημείο της ζωής σου.

Με αυτά τα λόγια, δεν είναι καλή ιδέα να αγνοήσετε τις βιολογικές πραγματικότητες υπέρ κάποιου στυλιζαρισμένου οράματος για το πώς θα πρέπει να μοιάζει η ζωή σας.

Οι ψυχολόγοι όμως μας προτρέπουν να θυμόμαστε ότι η ανθρώπινη φύση έχει διαμορφωθεί για να αναζητά και να διατηρεί μακροχρόνιες στενές σχέσεις — και ότι το να μην είναι σε τέτοιες σχέσεις μπορεί, για μερικούς ανθρώπους, να πυροδοτήσει έναν καταρράκτη αρνητικών συναισθημάτων.

Αν οι άνθρωποι επιλέξουν να μείνουν ελεύθεροι και να μην κάνουν οικογένεια, μπορεί συχνά να βιώσουν μοναξιά , έλλειψη σκοπού, θλίψη και ούτω καθεξής.

2. Εάν είστε ιδιαίτερα επικεντρωμένοι στην καριέρα

Η Κάθριν Χέπμπορν είπε χαρακτηριστικά: «Θα ήμουν εξαιρετικά κακή σαν μητέρα γιατί βασικά είμαι πολύ εγωιστής άνθρωπος». Μίλησε με ειλικρίνεια.

Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα κακό στο να είσαι συγκεντρωμένος σε σένα. Είμαστε όλοι εγωιστές με τον δικό μας τρόπο, και δεν είναι κακό να είσαι επικεντρωμένος στην καριέρα σε σημείο που να μην ενδιαφέρεσαι πραγματικά για την αγάπη ή τις σχέσεις. Θα σας υπενθυμίσω ξανά: Μία διεθνής έρευνα του 2020 από 166 κράτη δείχνει ότι το να έχουμε μια δουλειά είναι πιο σημαντικό για την ευτυχία μας από το να έχουμε σύζυγο.

Αυτό που θα ήταν λάθος είναι ότι αν είστε ιδιαίτερα προσανατολισμένοι στην καριέρα, αλλά τελικά επιλέγετε να μην επιδιώκετε τέτοιες φιλοδοξίες λόγω εξωτερικών πιέσεων. Αυτού του είδους τα λάθη μπορούν να σας στοιχειώσουν για μεγάλα διαστήματα της ζωής σας.

3. Νιώθετε πιο άνετα όταν είστε ανοικτοί στις εμπειρίες

Στις περισσότερες κοινωνίες, ο γάμος, η μονογαμία και η ζωή μέσα στην οικογενειακή μονάδα είναι ο κανόνας. Και αυτό έτσι λειτουργεί για τους περισσότερους ανθρώπους. Αλλά μερικοί άνθρωποι προτιμούν να πηγαίνουν ενάντια στον κανόνα. Νιώθουν πιο άνετα όταν ασκούν την ελευθερία τους με μη συμβατικούς τρόπους. Είναι μέρος της προσωπικότητάς τους .

Πώς μπορείς να καταλάβεις αν είσαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους; Η ψυχολογία της προσωπικότητας μπορεί να βοηθήσει. Οι ψυχολόγοι προσωπικότητας συχνά μιλούν για την προσωπικότητα με όρους πέντε γενικών χαρακτηριστικών. Μεταξύ των οποίων είναι το πόσο ανοικτός είσαι σε εμπειρίες.

Αυτή η διάσταση, το άνοιγμα στις εμπειρίες, μπορεί να προβλέψει την όρεξή σας για εναλλακτικούς τρόπους ζωής. Οι άνθρωποι που είναι ανοικτοί τείνουν να είναι ελεύθεροι στοχαστές. Είναι πιθανό να έχουν προοδευτικές ιδέες για το σεξ και τη σεξουαλικότητα . Έχουν βαθιά διανοητική περιέργεια και εκτιμούν την ομορφιά και την αισθητική. Και, όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες – τους αρέσει να ταξιδεύουν, να βλέπουν νέα πράγματα, να εκτίθενται σε νέες ιδέες και να υιοθετούν την οπτική των άλλων.

Εναλλακτικά, τα άτομα με χαμηλές βαθμολογίες στη διάσταση του ανοίγματος της προσωπικότητας, τείνουν να είναι κομφορμιστές, οπαδοί κανόνων και είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν στις κοινωνικές ιεραρχίες.

Συμπέρασμα : Η απόφαση να συνάψετε μια μακροχρόνια σχέση ή να κάνετε οικογένεια είναι μια από τις μεγαλύτερες αποφάσεις που θα πάρετε. Αφιερώνοντας χρόνο για να σκεφτείτε τον τύπο του ατόμου που είστε — όσον αφορά την επιθυμία σας να κάνετε παιδιά, τα επαγγελματικά σας ενδιαφέροντα και φιλοδοξίες και τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας — μπορεί να σας βοηθήσει να οδηγηθείτε στη σωστή κατεύθυνση.