Διαζύγιο. Επιδράσεις στα παιδιά. Βοηθήστε τα να ανταπεξέλθουν

Το διαζύγιο μπορεί να είναι μια δύσκολη στιγμή για μια οικογένεια. Όχι μόνο οι γονείς συνειδητοποιούν νέους τρόπους σχέσης μεταξύ τους, αλλά μαθαίνουν νέους τρόπους για να αναθρέψουν τα παιδιά τους. Όταν οι γονείς χωρίζουν, οι επιπτώσεις του διαζυγίου στα παιδιά μπορεί να ποικίλλουν. Μερικά παιδιά αντιδρούν στο διαζύγιο με φυσικό και κατανοητό τρόπο, ενώ άλλα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται με τη καινούρια μετάβαση.

divorce_children

Τα παιδιά όμως είναι ανθεκτικά και με μία βοήθεια, η αλλαγή λόγω του διαζυγίου μπορεί να βιωθεί ως προσαρμογή και όχι ως κρίση. Δεδομένου ότι τα παιδιά σε ένα διαζύγιο ποικίλλουν (διαφορετική ιδιοσυγκρασία, διαφορετικές ηλικίες), οι επιπτώσεις του διαζυγίου στα παιδιά ποικίλλουν επίσης. Αυτό είναι κατανοητό και γι αυτό το διαζύγιο προσεγγίζεται με ένα τρόπο που να κατανοούνται οι επιπτώσεις στα παιδιά όλων των προδιαγραφών.

Έχοντας αυτό κατά νου, εδώ είναι μερικές από τις πιο κοινές επιπτώσεις που έχει το διαζύγιο στα παιδιά:

Κακή επίδοση στις σχολικές επιδόσεις

Το διαζύγιο είναι δύσκολο για όλα τα μέλη της οικογένειας. Για τα παιδιά, η προσπάθεια κατανόησης της μεταβαλλόμενης δυναμικής της οικογένειας μπορεί να τους αφήσει αποσπασμένους και μπερδεμένους. Αυτή η διακοπή στην καθημερινή τους εστίαση μπορεί να σημαίνει ότι μία από τις επιπτώσεις του διαζυγίου στα παιδιά θα φανεί στις σχολικές τους επιδόσεις. Όσο πιο αποσπασμένα είναι τα παιδιά, τόσο πιο πιθανό είναι να μην μπορούν να επικεντρωθούν στη σχολική τους εργασία.

Απώλεια ενδιαφέροντος για κοινωνική δραστηριότητα

Έρευνες έχουν δείξει ότι το διαζύγιο μπορεί να επηρεάσει και κοινωνικά τα παιδιά. Τα παιδιά των οποίων η οικογένεια περνάει από τη φάση του διαζυγίου μπορεί να έχουν δυσκολίες να σχετίζονται με τους άλλους και τείνουν να έχουν λιγότερες κοινωνικές επαφές. Μερικές φορές τα παιδιά αισθάνονται ανασφάλεια και αναρωτιούνται αν η οικογένειά τους είναι η μόνη οικογένεια που έχει πάρει διαζύγιο.

Δυσκολία προσαρμογής στην αλλαγή

Μέσω του διαζυγίου, τα παιδιά μπορούν να επηρεαστούν επειδή πρέπει να μάθουν να προσαρμόζονται στις αλλαγές ολοένα και πιο συχνά. Η νέα δυναμική της οικογένειας, το νέο σπίτι ή η κατάσταση διαβίωσης, τα σχολεία, οι φίλοι και πολλά άλλα, μπορεί όλα να έχουν αποτέλεσμα.

Συναισθηματικά ευαίσθητοι

Το διαζύγιο μπορεί να φέρει πολλά είδη συναισθημάτων στο προσκήνιο για μια οικογένεια και τα παιδιά που εμπλέκονται δεν διαφέρουν. Αισθήματα απώλειας, θυμού, σύγχυσης, άγχους και πολλά άλλα, όλα μπορεί να προέρχονται από αυτή τη μετάβαση.

Το διαζύγιο επίσης μπορεί να κάνει τα παιδιά να αισθάνονται καταπονημένα και συναισθηματικά ευαίσθητα. Γι αυτό χρειάζονται μια διέξοδο για τα συναισθήματά τους – κάποιον να μιλήσουν, κάποιον που θα τους ακούσει κ.λπ. – ενώ μπορεί να αισθανθούν τις συνέπειες του διαζυγίου μέσω του τρόπου με τον οποίο επεξεργάζονται τα συναισθήματά τους.

  • Τα μικρά παιδιά συχνά δυσκολεύονται να καταλάβουν γιατί πρέπει να πάνε ανάμεσα σε δύο σπίτια. Μπορεί να ανησυχούν ότι αν οι γονείς τους σταματήσουν να αγαπούν ο ένας τον άλλον κάποια μέρα, οι γονείς τους μπορεί να σταματήσουν και να τα  αγαπούν.
  • Τα παιδιά του δημοτικού μπορεί να ανησυχούν ότι το διαζύγιο είναι δικό τους λάθος. Μπορεί να φοβούνται ότι φέρθηκαν άσχημα ή μπορεί να υποθέσουν ότι έκαναν κάτι λάθος.
  • Οι έφηβοι μπορεί να θυμώσουν αρκετά για ένα διαζύγιο και τις αλλαγές που δημιουργεί. Μπορεί να κατηγορήσουν έναν γονέα για τη λύση του γάμου ή μπορεί να αγανακτήσουν με τον έναν ή και τους δύο γονείς για την αναταραχή στην οικογένεια.

Θυμός/Ευερεθιστότητα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου τα παιδιά αισθάνονται καταβεβλημένα και δεν ξέρουν πώς να ανταποκριθούν στις επιδράσεις που νιώθουν κατά το διαζύγιο, μπορεί να θυμώσουν ή να εκνευριστούν. Ο θυμός τους μπορεί να κατευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα αντιληπτών αιτιών. Τα παιδιά που επεξεργάζονται μέσα τους το διαζύγιο μπορεί να εκδηλώνουν θυμό για τους γονείς τους, τους εαυτούς τους, τους φίλους τους και άλλους. Ενώ για πολλά παιδιά αυτός ο θυμός εξαφανίζεται μετά από αρκετές εβδομάδες, εάν επιμείνει, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αυτό μπορεί να είναι μια παρατεταμένη επίδραση του διαζυγίου πάνω στα παιδιά.

Αισθήματα ενοχής

Τα παιδιά συχνά αναρωτιούνται γιατί συμβαίνει ένα διαζύγιο στην οικογένειά τους. Θα ψάξουν για τους λόγους, αναρωτιούνται αν οι γονείς τους δεν αγαπούν πλέον ο ένας τον άλλον ή αν έχουν κάνει κάτι λάθος. Αυτά τα αισθήματα ενοχής είναι μια πολύ κοινή επίδραση του διαζυγίου στα παιδιά, αλλά και μία που μπορεί να οδηγήσει σε πολλά άλλα ζητήματα. Η ενοχή αυξάνει την πίεση, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, στρες και άλλα προβλήματα υγείας. Εδώ η παροχή συμβουλευτικής σε ένα παιδί ώστε να κατανοήσει τον ρόλο του σε ένα διαζύγιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτών των συναισθημάτων ενοχής.

Εισαγωγή καταστροφικής συμπεριφοράς

Έρευνα έχει δείξει ότι τα παιδιά που έχουν βιώσει διαζύγιο τα προηγούμενα 20 χρόνια ήταν πιο πιθανό να συμμετάσχουν σε εγκλήματα, να επαναστατήσουν μέσω καταστροφικής συμπεριφοράς που βλάπτει την υγεία του παιδιού, με περισσότερα παιδιά να αναφέρουν ότι έχουν αποκτήσει συνήθειες καπνίσματος ή χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Αύξηση προβλημάτων υγείας

Η διαδικασία του διαζυγίου και οι επιπτώσεις του στα παιδιά μπορεί να είναι αγχωτική. Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων μπορεί να έχει τον αντίκτυπό της, συμπεριλαμβανομένων και ψυχοσωματικών προβλημάτων. Τα παιδιά που έχουν βιώσει διαζύγιο έχουν μεγαλύτερη επίδραση σε ασθένειες, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας τους να κοιμηθούν. Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν σημάδια κατάθλιψης, επιδεινώνοντας αυτά τα συναισθήματα απώλειας της ευεξίας τους.

Απώλεια πίστης στον γάμο και στην οικογένεια

Τέλος, παρά την ελπίδα να έχουν σταθερές σχέσεις όταν μεγαλώσουν, η παραπάνω έρευνα έδειξε επίσης ότι τα παιδιά που έχουν βιώσει διαζύγιο είναι πιο πιθανό να χωρίσουν όταν βρίσκονται στις δικές τους σχέσεις. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι αυτή η τάση προς διαζύγιο μπορεί να είναι δύο έως τρεις φορές υψηλότερη από τα παιδιά που προέρχονται από μη διαζευγμένες οικογένειες.

Ωστόσο, ενώ αυτές είναι μερικές από τις πιθανές επιπτώσεις του διαζυγίου στα παιδιά, δεν είναι σε καμία περίπτωση απόλυτες ή γραμμένες σε λίθινες επιγραφές. Όλο και περισσότερο, οι οικογένειες καταλαβαίνουν πόσο αγχωτικό είναι το διαζύγιο για τα παιδιά τους, καθώς και για τον εαυτό τους. Έτσι, οι οικογένειες έχουν αρχίσει να στρέφονται σε υποστηρικτικές υπηρεσίες, αναζητώντας βοήθεια για να βρουν έναν ειρηνικό τρόπο διαζυγίου.

Τέλος, τι λέει το παιδί στη μαμά και τον μπαμπά κατά τη διάρκεια ενός διαζυγίου

  • Χρειάζομαι και τους δύο για να μείνετε κοντά μου. Φωνάξτε μου, στείλτε μου email, στείλτε μου μήνυμα και κάντε μου πολλές ερωτήσεις. Όταν δεν ασχολείστε, νιώθω ότι δεν είμαι σημαντικός και ότι δεν με αγαπάς πραγματικά.
  • Σταματήστε να τσακώνεστε και δουλέψτε σκληρά για να συνεννοηθείτε μεταξύ σας. Προσπαθήστε να συμφωνήσετε σε θέματα που σχετίζονται με εμένα. Όταν τσακώνεστε για μένα, νομίζω ότι έκανα κάτι λάθος και νιώθω ένοχος.
  • Θέλω να σας αγαπώ και τους δύο και να απολαμβάνω τον χρόνο που περνάω με τον καθένα σας. Υποστηρίξτε εμένα και τον χρόνο που περνάω με τον καθένα σας. Αν συμπεριφέρεσαι με ζήλια ή στεναχώρια, νιώθω ότι πρέπει να πάρω το μέρος και να αγαπήσω τον έναν γονιό περισσότερο από τον άλλον.
  • Παρακαλώ επικοινωνήστε απευθείας μεταξύ σας για να μην χρειάζεται να στέλνω ενδιάμεσα μηνύματα μεταξύ σας.
  • Όταν μιλάτε για τον άλλο γονιό μου, πείτε μόνο ευγενικά λόγια ή μην πείτε απολύτως τίποτα. Όταν λες άσχημα, αγενή πράγματα για τον άλλο γονιό μου, νιώθω ότι περιμένεις να πάρω το μέρος σου.
  • Να θυμάστε ότι σας θέλω και τους δύο στη ζωή μου. Βασίζομαι στη μαμά και τον μπαμπά μου να με μεγαλώσουν, να με διδάξουν τι είναι σημαντικό και να με βοηθήσουν όταν έχω προβλήματα.