Quest Quitting στις σχέσεις: Τι συμβαίνει όταν ο σύντροφος σου αποσύρεται σιωπηλά

Αν υποψιάζεσαι ότι ο/η σύντροφός σου αποσύρεται σιωπηλά από τη σχέση σας, υπάρχουν δύο σημάδια για να το αναγνωρίσεις και ένας μόνο τρόπος για να βεβαιωθείς. Στην πραγματικότητα, το quiet quitting στις σχέσεις μεταφράζεται ως «θα προτιμούσα να χωρίσουμε, αλλά δεν θέλω και να στο πω» ή «μένω επειδή φοβάμαι να φύγω/να ξεβολευτώ/σε έχω συνηθίσει».

couples-quiet-quitting

Ό,τι από αυτά κι αν είναι, μπορεί να νιώθεις ή να νομίζεις ότι συμβαίνει στο άλλο σου μισό, αλλά δεν μπορείς και να είσαι σίγουρος.

Για αρχή, να πούμε ότι συνήθως οι άνθρωποι που δεν βάζουν σε λέξεις το ενδεχόμενο του χωρισμού, ανήκουν συχνά στην κατηγορία εκείνων που συνήθως υποτάσσονται στις επιθυμίες των άλλων, με σκοπό να τους ευχαριστήσουν, λέγοντας συνεχώς «ναι». Καθώς όμως οι βαθύτερες επιθυμίες τους παραμένουν ανικανοποίητες, δεν αποκλείεται να εκδηλώνουν μια παθητικά επιθετική συμπεριφορά.

Δύο σημάδια ενδεικτικά του ότι ένας/μία σύντροφος μπορεί να έχει παραιτηθεί σιωπηλά από μια σχέση είναι τα εξής:

1. Έχει σταματήσει να εκφράζει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του/της.

Γιατί το να πεις στο/στη σύντροφό σου τι έχεις ανάγκη συναισθηματικά ή και σωματικά, μπορεί να οδηγήσει σε προστριβές, δείχνει ωστόσο ότι επενδύεις στη συγκεκριμένη σχέση. Όσα θες τα θες από αυτόν ή αυτήν που έχεις απέναντί σου.

Εκείνος που σταματά να εκφράζει όσα θέλει, μπορεί να έχει σταματήσει να ενδιαφέρεται και να παραιτείται συναισθηματικά από μια σχέση. Αυτό γίνεται αντιληπτό συγκριτικά με κάποια παλιότερη συνήθειά του. Αν για παράδειγμα, σου ζητούσε να βρίσκεστε πιο συχνά μόνοι και τώρα έχει σταματήσει, είναι μια ένδειξη. Το να μην ζητάει επίσης τίποτε είναι μια ένδειξη, εκτός αν ήταν ανέκαθεν έτσι ως χαρακτήρας.

2. Συγκαλύπτει τον θυμό του/της

Καθώς η μη ικανοποίηση κάποιων αναγκών θα προκαλέσει σίγουρα θυμό, μπορεί να νιώσεις μια αδικαιολόγητη επιθετικότητα καλυμμένη με παθητικότητα. Αν έχει χάσει το ερωτικό του/της ενδιαφέρον, αντί να το πει με κάποιον τρόπο, θα προτιμήσει να σου συμπεριφέρεται σα να μην υπάρχεις. Για παράδειγμα, μπορεί να βγαίνει έξω κάθε βράδυ μόνος ή μόνη της.

Για να σιγουρευτείς ο μόνος τρόπος είναι να του/της μιλήσεις. Φρόντισε να μην μιλήσεις επικριτικά, ούτε γενικευμένα, αλλά ούτε αποδίδοντας προθέσεις. Μπορείς να πεις: «Έχω παρατηρήσει ότι δεν βλέπουμε πια ταινίες παρέα» ή «Έχω παρατηρήσει ότι δεν πάμε πια εκδρομές οι δυο μας».

Με αυτόν τον τρόπο φέρνεις στην επιφάνεια κάτι που έχεις παρατηρήσει. Μπορεί να εκτίθεσαι στον κίνδυνο ενός καβγά, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να επισημάνεις μια ρωγμή στη σχέση και να βεβαιωθείς ότι δεν είναι ιδέα σου.

Το πιο σημαντικό εδώ είναι να μην κατηγορήσεις τον άλλο, απλώς να αναφερθείς σε γεγονότα. Αν, πάλι, διαπιστώσεις ότι η σχέση σου αντιμετωπίζει προβλήματα επικοινωνίας και αναρωτιέσαι πώς μπορεί να τη βοηθήσει ένας σύμβουλος γάμου, σου έχουμε την απάντηση.