Gentle parenting Πώς να πειθαρχήσεις το παιδί σου χωρίς τιμωρίες

Τα πράγματα τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πολύ και οι νέοι γονείς ψάχνουν τρόπους πειθαρχίας όπου δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν την τιμωρία. Συζητάω με πολλούς γονείς αποφασισμένους να μεγαλώσουν τα παιδιά τους μαθαίνοντας τους τον σεβασμό και την καλή συμπεριφορά γενικότερα. Πάντα όμως η ίδια απορία, πώς θα το καταφέρουν αυτό όταν έρθει η στιγμή που θα πρέπει να τους κάνουν παρατήρηση ή να τους δείξουν ότι αυτό που έκαναν ή είπαν δεν είναι το επιτρεπτό.

gentle_parenting

Η προσέγγιση του Gentle Parenting σκοπό έχει να δώσει προτεραιότητα στη σχέση γονέα-παιδιού διδάσκοντας στα παιδιά πώς να γίνουν υγιείς κι ευτυχισμένοι ενήλικες

Το Gentle Parenting είναι μια νέα τάση στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών όπου αποτελείται από τέσσερα βασικά στοιχεία: Την ενσυναίσθηση, τον σεβασμό, την κατανόηση και τα όρια. Το παιδί μέσα στην οικογένεια θεωρείται ισότιμο μέλος το οποίο έχει τα ίδια δικαιώματα με τα υπόλοιπα μέλη και πολλές φορές του δίνονται επιλογές ώστε να αποφευχθεί μία ένταση που αποτέλεσμα θα έχει έναν καβγά.

Για παράδειγμα, όλα τα παιδιά όταν έρχεται η ώρα του ύπνου αρνούνται να βάλουν πυτζάμες και να κοιμηθούν. Αντί να ξεκινήσει μία ένταση μεταξύ γονιού και παιδιού όπου από την πλευρά του ο γονιός θα αρχίσει τις φωνές, χωρίς αποτέλεσμα, δίνεται στο παιδί η ευκαιρία να επιλέξει τι θέλει να κάνει πριν κοιμηθεί. Όπως το να παίξει για ακόμη 10 λεπτά με τα παιχνίδια του ή να διαβάσει κάποιο παραμύθι παρέα με τον γονιό του. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε στο παιδί μια ευκαιρία να αναβάλει για λίγο ακόμη την ώρα του ύπνου κάνοντας αυτό που το ευχαριστεί και που δεν του το έχουμε επιβάλλει εμείς.

Σε αντίθεση με παλαιότερα, οι γονείς μέσω του Gentle Parenting ενθαρρύνουν την πειθαρχία αλλά με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία του κάθε παιδιού. Η πειθαρχία δηλαδή έρχεται χωρίς αυστηρούς κανόνες, επιβολές ποινών και τελεσίδικες αποφάσεις από την πλευρά του γονέα. Αντίθετα δίνουμε επιλογές στο παιδί με σεβασμό στις ανάγκες του.

Ακούγεται εύκολο αλλά δεν είναι πάντα. Θέλει πολύ δουλειά από τη δική σου πλευρά. Πολλές φορές στην προσπάθεια μου να μην αρχίσω τις φωνές πάνω σε μια ένταση, έπιασα τον εαυτό μου να μετράει μέχρι το 10 και να παίρνει βαθιές ανάσες. Τα καταφέρνω πάντα; Ασφαλώς και όχι. Όμως έχω παρατηρήσει πως η οικογένειά μας έχει λιγότερη γκρίνια καθημερινά, λιγότερους καβγάδες και λιγότερη ένταση.

Για αυτό και αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσεις κι εσύ.