Οι 7 κορυφαίοι τρόποι για να βελτιώσετε τον γάμο σας

Από τον κορυφαίο ψυχολόγο John Gottman, που αποκαλείται “Ο Αϊνστάιν της αγάπης”.

top-7-ways-to-improve-your-marriage

1. Ζητήστε βοήθεια έγκαιρα.

Το μέσο ζευγάρι περιμένει έξι χρόνια πριν ζητήσει βοήθεια για προβλήματα σχέσης. Και να έχετε κατά νου, ότι το 50% από τους γάμους που διαλύονται το κάνουν τα πρώτα 7 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το μέσο ζευγάρι ζει με δυστυχία για πάρα πολύ καιρό. Εάν αισθάνεστε ότι υπάρχει κάποιο σημάδι προβλημάτων στο γάμο σας από νωρίς, αναζητήστε βοήθεια .

2. Επεξεργαστείτε ήρεμα και ευγενικά τα προβλήματα σας.

Τα πιο επιτυχημένα ζευγάρια είναι ευγενικά μεταξύ τους. Αποφεύγουν να κριτικάρουν όταν συζητούν ευαίσθητα θέματα και θα βρουν τρόπους να εκφράσουν τις ανάγκες και τις ανησυχίες τους με σεβασμό χωρίς να επικρίνουν ή να κατηγορούν τον σύντροφό τους .

3. Μαλακώστε κατά την «εκκίνηση».

Οι καβγάδες συχνά «ξεκινούν» επειδή ένας σύντροφος κλιμακώνει τη σύγκρουση κάνοντας μια κριτική ή περιφρονητική παρατήρηση. Το να αναφέρετε τα προβλήματα ήπια και χωρίς να κατηγορείτε λειτουργεί πολύ καλύτερα και επιτρέπει στα ζευγάρια να εμπλακούν ήρεμα σε ένα διάλογο αντί για σύγκρουση.

4. Αποδεχτείτε την επιρροή από τον σύντροφό σας.

Μελετώντας τους γάμους ετεροφυλόφιλων, διαπιστώσαμε ότι μια σχέση πετυχαίνει στο βαθμό που ο σύζυγος μπορεί να δεχθεί μια επιρροή από τη γυναίκα του.

Για παράδειγμα, μια γυναίκα μπορεί να πει στον άντρα της: «Πρέπει να δουλέψεις Πέμπτη βράδυ; Η μητέρα μου έρχεται εκείνο το Σαββατοκύριακο και χρειάζομαι τη βοήθειά σου για να ετοιμαστώ». Και αυτός απαντάει: «Τα σχέδιά μου είναι έτοιμα και δεν τα αλλάζω».

Όπως μπορείτε να μαντέψετε, αυτός ο τύπος διαλόγου συναντάται σε έναν ασταθή γάμο. Η ικανότητα ενός συζύγου να επηρεάζεται από τη σύζυγό του (και όχι το αντίστροφο) είναι ζωτικής σημασίας, επειδή η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες έχουν ήδη εξασκηθεί καλά στο να δέχονται επιρροή από τους άνδρες. Άρα μια αληθινή συνεργασία συμβαίνει μόνο όταν ο σύζυγος μπορεί να κάνει το ίδιο πράγμα.

5. Να έχετε υψηλά πρότυπα.

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια έχουν υψηλά πρότυπα το ένα για το άλλο. Τα πιο επιτυχημένα ζευγάρια είναι εκείνα που, ακόμη και ως νεόνυμφοι, αρνήθηκαν να δεχτούν προσβλητική συμπεριφορά ο ένας από τον άλλο. Τα χαμηλά επίπεδα ανοχής για κακή συμπεριφορά στην αρχή μιας σχέσης ισοδυναμούν με ένα πιο ευτυχισμένο ζευγάρι στην πορεία.

6. Μάθετε να επιδιορθώνετε τα λάθη και να βγείτε από ένα καυγά.

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια έχουν μάθει πώς να εγκαταλείπουν έναν καυγά ή πώς να επιδιορθώνουν την κατάσταση πριν ο καυγάς ξεφύγει εντελώς.

Παραδείγματα προσπαθειών διόρθωσης : χρήση χιούμορ. Προσφέροντας μια προσεκτική παρατήρηση (“Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο για εσένα”). ξεκαθαρίζοντας ότι βρίσκεστε σε κοινό έδαφος («Θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα μαζί»). υποχώρηση (στον γάμο, όπως και στην πολεμική τέχνη Aikido, συχνά πρέπει να υποκύψεις για να κερδίσεις). και, γενικά, να προσφέρετε σημάδια εκτίμησης για τον σύντροφό σας και τα συναισθήματά του στην πορεία.

Τέλος, εάν μια διαφωνία είναι πολύ έντονη, κάντε ένα διάλειμμα 20 λεπτών και συμφωνήστε να προσεγγίσετε ξανά το θέμα όταν είστε και οι δύο ήρεμοι.

7. Εστιάστε στα θετικά σημεία.

Σε έναν ευτυχισμένο γάμο, ενώ συζητούν προβλήματα, τα ζευγάρια κάνουν τουλάχιστον πενταπλάσιες θετικές δηλώσεις μεταξύ τους και για τη σχέση τους από τις αρνητικές. Για παράδειγμα, ένα ευτυχισμένο ζευγάρι θα πει «Γελάμε πολύ» αντί για «Δεν διασκεδάζουμε ποτέ». Ένας καλός γάμος πρέπει να έχει πλούσιο κλίμα θετικότητας. Κάντε τακτικές καταθέσεις στους συναισθηματικούς ‘τραπεζικούς’ λογαριασμούς σας.