Υπάρχουν συμπτώσεις;

«Τί σύμπτωση! Μόλις τώρα σε σκεφτόμουν, και μου τηλεφώνησες», αναφωνούν συχνά με έκπληξη γνωστοί και φίλοι.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, ξεπερνά το 80%, έχουν να διηγηθούν κάτι από τη ζωή και την εμπειρία τους, που δεν εξηγείται με λογικούς κανόνες, κι αυτό μπορεί να είναι ένα απλό τραγουδάκι, που το άκουσαν « συμπτωματικά» την κατάλληλη ώρα, μέχρι και σοβαρότερα γεγονότα, όπως είναι ανεξήγητες διασώσεις από ατυχήματα ή αναπάντεχες γνωριμίες και συναντήσεις με πρόσωπα, που είχαν να τους προσφέρουν λύσεις και υποστήριξη, ακόμα και ανατροπές.

Με τις συμπτώσεις ασχολήθηκε ο Carl Jung, μεγάλος ψυχίατρος και ερευνητής. Βαθύτατα επηρεασμένος από τη κινέζικη σκέψη για την ολιστική αντίληψη των πραγμάτων, πίστευε ότι ανθρώπινη συνείδηση και ύλη αλληλεπιδρούν. Κατά το Jung, όλοι οι άνθρωποι μπορούν να βρεθούν σε μια τέτοια ψυχική κατάσταση, που να μπορεί να συγχρονίσει γεγονότα, άτομα και καταστάσεις, χωρίς κανένα φανερό λόγο. Αυτό, κατά τη γνώμη του, οφείλεται σε μια βαθύτερη γνώση που κουβαλούν από τη γέννησή τους τα ανθρώπινα όντα, ανεξάρτητη από τη ζωή και την εμπειρία τους. Είναι ένα κοινό, για όλους τους ανθρώπους ψυχικό υπόστρωμα- το ονομάζει «συλλογικό ασυνείδητο»- που συναντιέται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου και σε όλους τους πολιτισμούς.

Έτσι εξηγούνται και τα διαισθητικά όνειρα, όταν μερικά από αυτά συμπίπτουν με γεγονότα που συμβαίνουν σε διαφορετική γεωγραφική θέση. Ο Jung παρουσίασε αρκετά περιστατικά ανθρώπων, που επιβεβαίωναν την ύπαρξη της συγχρονικότητας και συνέδεαν ένα γεγονός εκείνης της στιγμής με την ψυχική κατάσταση του συγκεκριμένου ατόμου.

Ασφαλώς δεν είναι όλες οι συμπτώσεις έκφραση της συγχρονικότητας. Υπερφυσικές, τυχαίες ή αναπόφευκτες, οι συμπτώσεις υπάρχουν και η επιστήμη δίνει διαφορετικές εξηγήσεις, συνήθως αιτιοκρατικές, που όμως δεν ικανοποιούν την εμπειρική γνώση αρκετών ανθρώπων αλλά ούτε και δείχνουν απόλυτα επαρκείς στις εξηγήσεις τους.

Ίσως οι μέλλουσες επιστημονικές ανακαλύψεις, και ειδικά της κβαντικής φυσικής, να μπορέσουν να ερμηνεύσουν πολλά φαινόμενα από το χώρο του ανεξήγητου και να συνδέσουν όλα τα φαινόμενα μεταξύ τους , ως έκφραση της ύλης, της ενέργειας και της συνείδησης.

ΕΣΠΡΕΣΣΟ