Οι ΗΠΑ ενέκριναν παρτίδες ηθικών βλαστοκυττάρων από έμβρυα

Η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε τις πρώτες 13 κυτταρικές σειρές ανθρώπινων εμβρυικών βλαστοκυττάρων που πληρούν τα επίσημα κριτήρια βιοηθικής και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έρευνες με ομοσπονδιακά κονδύλια.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο κ. Μπαράκ Ομπάμα ήρε τους περισσότερους από τους περιορισμούς που είχε επιβάλει ο προκάτοχός του, κ. Τζορτζ Μπους, στην ομοπονδιακή χρηματοδότηση ερευνών με ανθρώπινα εμβρυικά κύτταρα…

Δεν μπόρεσε όμως να ανατρέψει μια τροπολογία του Κογκρέσου, η οποία απαγορεύει τη διάθεση ομοσπονδιακού χρήματος για τη δημιουργία ανθρώπινων εμβρύων και εμβρυικών βλαστικών κυττάρων.

Η νέα απόφαση θα επιτρέψει στους ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενους επιστήμονες να εργάζονται με κύτταρα που δημιούργησαν άλλοι.

«Σήμερα ανακοινώνουμε την έγκριση των πρώτων 13 σειρών βλαστικών κυττάρων» δήλωσε στο Reuters ο δρ Φράνσις Κόλινς, νέος διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (NIH). Δεκάδες ακόμα σειρές περιμένουν για έγκριση, πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες σειρές πρέπει πληρούν τα αυστηρά κριτήρια βιοηθικής που έθεσαν τα NIH. Πρέπει, για παράδειγμα, να προέρχονται από κατεψυγμένα έμβρυα που περισσεύουν από κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης, έπειτα από τη γραπτή συγκατάθεση του ζευγαριού από το οποίο προήλθε το σπερματοζωάριο και το ωάριο.

Τις 13 σειρές εμβρυικών βλαστοκυττάρων προσέφεραν δύο ερευνητές των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Ρόκεφελερ που εργάζονταν με ιδιωτικά κονδύλια.

Το NIH έχει ήδη εγκρίνει 30 ερευνητικές προτάσεις που αφορούν τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατομμύρια δολάρια.

Όπως επισήμανε, οι έρευνες σε εμβρυικά βλαστοκύτταρα είναι απαραίτητο να συνεχιστούν, παρόλο που οι επιστήμονες έχουν ήδη ανακαλύψει πειραματικές τεχνικές που μετατρέπουν σχεδόν οποιοδήποτε κύτταρο του σώματος σε τεχνητό βλαστικό κύτταρο.

Πηγή: Το Βήμα