Λίγες σκόρπιες γνώσεις για το τσιγάρο

Περισσότερες από 57.000 έρευνες παγκοσμίως έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ του καπνίσματος και διαφόρων ασθενειών, κάνοντας έτσι το κάπνισμα την πιο ευρέως ερευνημένη αιτία ασθενειών στην ιστορία της Ιατρικής Έρευνας.

. Ένας καπνιστής των 20 τσιγάρων την ημέρα και ηλικίας 30 χρόνων, ο οποίος ξεκίνησε το κάπνισμα περίπου στην ηλικία των 16, έχει ήδη εισπνεύσει ένα κιλό πίσσας, το οποίο παραμένει στους πνεύμονές του.

. Κάθε 8 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένας άνθρωπος από το κάπνισμα… Τόσο όσο σας παίρνει να διαβάσετε αυτή την πρόταση.

. Οι άνδρες που καπνίζουν παράγουν μικρότερη ποσότητα σπέρματος από τους μη-καπνιστές ενώ οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποβάλουν. Έρευνες δείχνουν ότι οι καπνιστές έχουν το 72%  της γονιμότητας των μη-καπνιστών.

. 8 ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα μειώνονται στο μισό. Το μονοξείδιο του άνθρακα του τσιγάρου μπορεί να προκαλέσει ψυχοκινητικές και οπτικές απώλειες καθώς επίσης και διαστρεβλώσεις ως προς την αντίληψη του χρόνου.  Το μονοξείδιο του άνθρακα μειώνει επίσης την απορρόφηση του οξυγόνου από τους πνεύμονες – όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα, τόσο χαμηλότερα είναι και τα επίπεδα του οξυγόνου. Μειώνοντας τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα, μειώνονται επίσης και οι πιθανότητες για αυτά τα προβλήματα.

. Γύρω στα 5 εκατομμύρια ανθρώπων χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο παγκοσμίως από ασθένειες που συσχετίζονται με το κάπνισμα, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το 2020 αυτός ο αριθμός θα φτάσει τα 10 εκατομμύρια.

. Τρία στα τέσσερα παιδιά γνωρίζουν τι είναι τα τσιγάρα πριν ακόμη φτάσουν στην ηλικία των 5, ασχέτως εάν οι γονείς τους καπνίζουν ή όχι. Παρόλα αυτά, έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν γονείς καπνιστές, έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να καπνίζουν παρά τα παιδιά μη καπνιστών.

. Κάποτε πίστευαν ότι ο καπνός είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Ένας Γάλλος πρέσβης εν ονόματι Jean Nicot, πήρε φυτά του καπνού στην Πορτογαλία το 1559 λέγοντας στους φίλους του ότι ήταν χρήσιμα στη επούλωση πληγών, στη θεραπεία του καρκίνου και ωφέλιμα για αντιμετώπιση του άσθματος!

. Το κάπνισμα περισσότερων από δέκα τσιγάρων την ημέρα μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστους κύκλους περιόδου ή ακόμη και  στείρωση στις γυναίκες.

. Πορίσματα 14 μελετών που αφορούν τις επιπτώσεις του καπνίσματος καταδεικνύουν ότι η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου στον εργασιακό χώρο αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο των πνευμόνων κατά 39% από άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ.

. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερα από 60 ύποπτα στοιχεία όσον αφορά τη δημιουργία καρκίνου, καθώς επίσης και άλλες τοξίνες ενώ δεν υπάρχει μέτρο ασφαλούς έκθεσης στις περισσότερες από αυτές. 

. Το κάπνισμα θα σκοτώσει 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως μέσα στον 21ο αιώνα εκτός και αν εφαρμοστούν αποτελεσματικά μέτρα τόσο προς αποτροπή των νέων από το αρχίσουν το κάπνισμα όσο και μέτρα για να βοηθηθούν οι υφιστάμενοι καπνιστές να σταματήσουν.

. Οι καπνοβιομηχανίες που πρόσθεσαν αμμωνία στα συστατικά των τσιγάρων τους είδαν την κατανάλωση τους να εκτοξεύεται στα ύψη. Αυτό συμβαίνει γιατί η αμμωνία αλλάζει τη χημική αντίδραση του καπνού με αποτέλεσμα  η νικοτίνη να φθάνει στον εγκέφαλο πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

. Το 50% των καπνιστών πεθαίνει εξαιτίας του καπνίσματος, οι μισοί εκ των οποίων πεθαίνουν στη μέση ηλικία και δη μεταξύ 35 και 69 ετών.

. Οι καπνοβιομηχανίες χρησιμοποιούν τέσσερα μίλια χαρτιού την ώρα απλά και μόνο για να τυλίξουν και να πακετάρουν τα τσιγάρα – αυτό αναλογεί σε ένα δέντρο για κάθε 300 τσιγάρα που παράγονται

. Το κάπνισμα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τις πιθανότητες για αιφνίδιες εκτρώσεις, ενδομήτριους θανάτους και πρόωρη γέννα.

. Οι καπνοβιομηχανίες παράγουν 5,6 τρισεκατομμύρια τσιγάρα τον χρόνο – περίπου 900 τσιγάρα τον χρόνο για κάθε άντρα, γυναίκα ή παιδί στον πλανήτη.

. Από τη στιγμή που σταματά κάποιος να καπνίζει ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται σχεδόν άμεσα. Μόλις 20 λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο η αρτηριακή πίεση και οι καρδιακοί σφυγμοί επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα

. Τελευταία φαίνεται να μην υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα ως προς την καπνιστική τους συμπεριφορά, δηλαδή το κάπνισμα είναι πλέον ε
ξίσου διαδεδομένο σε αγόρια και κορίτσια. Όσον αφορά την ηλικία έναρξης του καπνίσματος, οι καπνιστές/μαθητές του γυμνασίου άρχισαν να καπνίζουν σε ηλικία 12 ετών, οι καπνιστές/μαθητές του λυκείου σε ηλικία 14,5 ετών και οι καπνιστές/φοιτητές σε ηλικία 16 ετών.

.  Η νικοτίνη είναι η τρίτη πιο εθιστική ουσία μετά την κοκαΐνη και τα οπιοειδή.

.  Ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν από ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα, όπως ο καρκίνος των πνευμόνων, είναι πλέον μεγαλύτερος από αυτόν που προκαλεί ο καρκίνος του στήθους.

.  Τέλος, έχει επιβεβαιωθεί πως οι γονείς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, στη διαμόρφωση της καπνιστικής συνήθειας των παιδιών τους, αφού αν καπνίζουν, μεγάλο ποσοστό των παιδιών «υιοθετεί» τη βλαβερή συνήθειά τους.