Ο νοικοκύρης άνδρας σώζει τον γάμο

Ο κίνδυνος διαζυγίου είναι σημαντικά μειωμένος στα ζευγάρια όπου ο άντρας συμμετέχει ενεργά στις οικιακές εργασίες, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της νέας έρευνας του London School of Economics.


Σύμφωνα με την έρευνα με τίτλο «Ανδρική εργασία άνευ αμοιβής και διαζύγιο," η συμμετοχή των ανδρών στο νοικοκυριό και στη φροντίδα των παιδιών ενισχύει τους δεσμούς του ζεύγους, ανεξάρτητα από την ιδιότητα της συζύγου, εάν δηλαδή εκείνη είναι νοικοκυρά ή εάν εργάζεται.

"Η μελέτη δείχνει ότι στις οικογένειες στις οποίες οι γυναίκες είναι νοικοκυρές και οι άνδρες συμμετέχουν σε μικρό βαθμό ή και καθόλου στις οικιακές εργασίες και τη φροντίδα των παιδιών, ο κίνδυνος του διαζυγίου αυξάνεται κατά 91%. Στην περίπτωση που η σύζυγος εργάζεται και ο άνδρας συμμετέχει στις οικιακές εργασίες ο κίνδυνος διαζυγίου σχεδόν εξαλείφεται. Η ιδανική περίπτωση είναι η γυναίκα να είναι νοικοκυρά και ο σύζυγος να εργάζεται και να συμμετέχει στις εργασίες του σπιτιού και στην ανατροφή των παιδιών" υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Τα συμπεράσματα της έρευνας καταρρίπτουν την αντίληψη, η οποία ισχύει από το 1960, ότι ένας καλός και μακροχρόνιος γάμος εξασφαλίζεται όταν ο άνδρας  εργάζεται και η μητέρα απασχολείται στο σπίτι. Οι κοινωνιολόγοι εκτιμούσαν ότι μια γυναίκα νοικοκυρά θα έπαιρνε πολύ πιο δύσκολα την απόφαση να χωρίσει, λόγω της οικονομικής ανασφάλειας.

Η εν λόγω έρευνα του London School of Economics διεξήχθη στη Μ. Βρετανία σε 3.500 ζευγάρια.

Ελευθεροτυπία