Η ευτυχία δεν βρίσκεται στις συγκρίσεις

Το κλειδί της ευτυχίας

man-happinessΒγαίνεις στην αυλή σου και θαυμάζεις το σούπερ αμάξι σου. Ανοίγεις την ντουλάπα σου και πιάνεις το φτιαγμένο κατά παραγγελία Tom Ford κοστούμι σου. Είσαι ευτυχισμένος; Έρευνες σου λένε πως όχι. «Νομίζεις ότι τα προβλήματα σου θα λύνονταν αν μπορούσες να αποκτήσεις μία Φεράρι ή μία βίλα» σου διευκρινίζει ο Raj Persaud, ψυχίατρος του Νοσοκομείου MaudsLey του Λονδίνου. «Ψυχολογικές έρευνες έχουν αποδείξει ξανά και ξανά ότι η ευτυχία δεν συνδέεται με αυτά που έχεις».

Το όριο σου

Κανείς φυσικά δεν σου λέει ότι τα χρήματα δεν είναι σημαντικά. Είναι πολύ δύσκολο να είσαι ευτυχισμένος όταν περνάς τις ημέρες σου στον ΟΑΕΔ Ή ακόμα χειρότερα, στο παιδικό σου δωμάτιο, στο οποίο επέστρεψες όταν σε απέλυσαν. «Χρειάζεσαι κάποια χρήματα για να αμυνθείς απέναντι στη δυστυχία: σπίτι, φαγητό και ασφάλεια για σένα και την οικογένεια σου είναι απαραίτητα» σου λέει ο Persaud. Από εκεί και πέρα,έχουν δείξει οι έρευνες, η ευτυχία σου έχει να κάνει με το πώς βλέπεις τον εαυτό σου και όχι με τον αριθμό στην οθόνη του ATM.

H επίδραση του περιβάλλοντος

Κάθε απόκτημα σου δυστυχώς δεν έχει απόλυτη αξία, αλλά συγκρίνεται με τα επιτεύγματα του περιβάλλοντος σου. Αν όλοι οι γείτονες σου έχουν Μπουγκάτι κι εσύ έχεις Τζάγκουαρ, προφανώς δεν θα αισθάνεσαι και πολύ καλά. Αν είχαν όμως ένα Νταϊχάτσου Κουόρε του ’82, θα αισθανόσουν θεός. «Οι έρευνες δείχνουν ότι σημασία έχει ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι την πρόοδο στη ζωή, όσον αφορά στην ικανοποίηση που λαμβάνεις από αυτήν» σου λέει ο Persaud.

Κόψε τις συγκρίσεις

Μπορεί να πιστεύεις ότι σε βοηθά στην επίτευξη των στόχων σου, αλλά το να συγκρίνεσαι πάντα με αυτούς που βρίσκονται ψηλότερα στην ιεραρχία και την εισοδηματική κατάσταση θα σε οδηγήσει στον καναπέ του ψυχοθεραπευτή. Και στη δυστυχία φυσικά. Ούτε, όμως, η αντίθετη προσέγγιση φαίνεται να δουλεύει.

«Πιστεύαμε ότι η ευτυχία βρίσκεται στο να συγκρίνεις τον εαυτό σου με αυτούς που βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση, έτσι ώστε να εκτιμάς ρεαλιστικά αυτά που έχεις πετύχει» σου λέει ο Persaud.

Πλέον, όμως, αυτή η άποψη έχει αλλάξει. «Νέες έρευνες έχουν δείξει ότι όσο πιο δυστυχισμένος είσαι τόσο περισσότερο συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους, ασχέτως εάν τα πάνε καλύτερα ή χειρότερα» σου λέει ο Persaud. Άρα το κλειδί της ευτυχίας είναι να πετάξεις το χάρακα στα σκουπίδια, να εγκαταλείψεις τις συγκρίσεις και να εκτιμήσεις αυτό που σε κάνει ξεχωριστό. Σημαντικό είναι επίσης να επαναπροσδιορίζεις τους στόχους σου όταν Βλέπεις ότι έχεις «κολλήσει».

Γιώτης Ανδρέου