Η αναζήτηση συντρόφου μειώνει τη ζωή των ανδρών

Οι άνδρες εκείνοι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να βρουν σύντροφο, έχουν κατά κάτι μικρότερη διάρκεια ζωής συγκριτικά με εκείνους που δεν δυσκολεύονται!

Νέα έρευνα δείχνει ότι όταν υπάρχει αριθμητική ανισορροπία μεταξύ των δύο φύλλων, δηλαδή όταν οι άνδρες είναι περισσότεροι από τις γυναίκες, αυτό πλήττει τη μακροβιότητα των ανδρών κατά τρεις μήνες περίπου.

Αν και η σχέση μακροζωίας/πληθυσμού μεταξύ των δυο φύλλων έχει φανεί στο παρελθόν και στο ζωικό βασίλειο, η έρευνα αυτή, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Demography, είναι η πρώτη που αποτυπώνει τις συνέπειες στο ανθρώπινο είδος.

«Εάν δυσκολεύεστε να βρείτε σύντροφο, πρέπει να γνωρίζεται ότι αυτό έχει άμεσες συνέπειες στο σώμα σας και στο χρόνο που θα ζήσετε», λέει ο καθηγητής Νίκος Χριστάκης της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

«Τρεις μήνες μπορεί να μην φαντάζουν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να χάσει κανείς από τη ζωή του», προσθέτει, «αλλά οι επιπτώσεις είναι συγκρίσιμες με εκείνες που έχει κάποιος εάν λαμβάνει καθημερινά ασπιρίνη ή ακολουθεί πρόγραμμα άσκησης μέτριας δυσκολίας!»

«Ένας άνδρας 65 ετών, τυπικά, αναμένεται να ζήσει περίπου ακόμα 15,4 χρόνια. Η αφαίρεση λοιπόν αυτών των τριών μηνών τώρα δείχνει σημαντικότερη από πριν», εξηγεί.

Ο Δρ Χριστάκης και επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Northwestern, το πανεπιστήμιο του Wisconsin – Madison και του Κινεζικού πανεπιστημίου του Hong Kong, διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά στην αριθμητική ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών, τόσο μεγαλύτερες και οι επιπτώσεις στον ανδρικό χρόνο ζωής.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από την Έρευνα Μακροβιότητας του Wisconsin, όπου παρακολουθήθηκαν 4183 άνδρες, οι οποίοι αποφοίτησαν από τα σχολεία του Wisconsin το 1957, καθώς και πληροφορίες που αφορούσαν 7εκ. άνδρες που είχαν εγγραφεί στο κυβερνητικό πρόγραμμα ηλικιωμένων.

Μετά από υπολογισμό των δεικτών ισορροπίας μεταξύ των δυο φύλλων, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι 50 χρόνια αργότερα, οι άνδρες που βρίσκονταν στα μαθητικά τους χρόνια σε τάξεις με περισσότερα αγόρια από ότι κορίτσια, ζούσαν λιγότερα χρόνια από εκείνους που στις τάξεις τους υπήρχε αριθμητική ισορροπία αγοριών/κοριτσιών.

Αν και δεν γνωρίζουν οι ερευνητές που οφείλεται αυτή η διαφορά, υποπτεύονται ότι εμπλέκονται κοινωνικοί αλλά και βιολογικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του στρες να βρεθεί σύντροφος σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον.

www.capitalhealth.gr/