Οι μικροί είρωνες

Σειρά ερευνών επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό ότι τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία μπορούν να αντιλαμβάνονται την ειρωνεία και τον σαρκασμό και να υιοθετούν αντίστοιχες συμπεριφορές

family Eίναι δύσκολο πράγμα να είσαι καλός γονιός. Όλο και περισσότερες έρευνες έρχονται στο φως της δημοσιότητας και κρούουν το κώδωνα του κινδύνου στους γονείς που νομίζουν ότι τα παιδιά είναι κτήμα τους και μπορούν να κάνουν ότι θέλουν.

Μια πρόσφατη έρευνα προειδοποιεί τους γονείς να επιλέγουν προσεκτικά τα λόγια τους καθώς ήδη από την ηλικία των τεσσάρων μπορούν να αντιληφθούν την ειρωνεία.

Οι έως τώρα μελέτες εκτιμούσαν ότι ο σαρκασμός δεν γινόταν αντιληπτός από τα παιδιά έως την ηλικία των 10 αλλά η τελευταία μελέτη δείχνει ότι από την προ νηπιακή ηλικία έχουν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται την ειρωνεία.

Σύμφωνα με τη μελέτη υπό την επίβλεψη της Στεφανί Αλεξάντερ του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ  όλο και περισσότερα παιδιά γίνονται χρήστες ειρωνικών σχολίων.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές πήγαν στα σπίτια 39  οικογενειών που έχουν δυο παιδιά και εξέτασαν το τρόπο που οι γονείς συζητούν μαζί τους.

Παρακολούθησαν τους τέσσερις τύπους, της μη λεκτικής επικοινωνίας. Την υπερβολή, τον ευφημισμό, τον σαρκασμό και  τις ρητορικές ερωτήσεις.

Τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικό. Όλα εκτός από ένα παιδί  έλαβε εκ  μέρος των γονιών του μια ειρωνική αντιμετώπιση.

Η Αλεξάντερ δήλωσε “Προηγούμενες μελέτες κατέληξαν  στο συμπέρασμα ότι η ειρωνεία δεν ήταν κατανοητή πριν από την ηλικία των οκτώ ή των δέκα. Ωστόσο, οι μελέτες αυτές έγιναν  ως επί το  πλείστον σε ένα εργαστήριο και κυρίως επικεντρωνόντουσαν στην σαρκασμό. Εμείς  εξετάσαμε τα παιδιά στο σπίτι.”

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι γονείς χρησιμοποιούν την ειρωνεία διαφορετικά όταν μιλάμε για τα παιδιά τους. Ενώ οι μητέρες τείνουν να χρησιμοποιούν ρητορικές ερωτήσεις, οι πατεράδες  προτιμούν τον σαρκασμό.

Οι ερευνητές πρότειναν στους  γονείς να χρησιμοποιούν  κάποιο είδος ειρωνείας ως ένας τρόπο ήπιας σύγκρουσης με τους μπόμπιρες .

www.news247.gr