Κερδισμένοι οι πραγματικά καλοκάγαθοι άνθρωποι

Γονίδια και περιβάλλον γεννούν χαρακτήρες

Το Κέντρο Έρευνας Διδύμων και Υιοθεσίας της Minnesota μελέτησε επτά χιλιάδες ζευγάρια διδύμων που χωρίστηκαν στη βρεφική ηλικία. Ο λόγος; Θέλησαν να αποδείξουν στατιστικά πόσα από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας κληρονομούνται και πόσα διαμορφώνονται από το περιβάλλον.

gonidia Χρησιμοποιώντας ψυχολογικά τεστ και μελετώντας την ιστορία του κάθε ατόμου βρήκαν, για παράδειγμα, ότι η ευτυχία είναι 80% κληρονομική και δεν έχει να κάνει με το περιβάλλον, τον πλούτο κ.λπ. H «δογματικότητα» είναι 60% κληρονομική, ενώ η κλίση προς τις καλές τέχνες εξαρτάται από τα γονίδια κατά 55%.

Ευθύνονται όμως κάποια γονίδια για την προσωπικότητά μας αλλά και για το πόσο υγιείς θα είμαστε;

Η προσωπικότητα διαμορφώνεται από τα γονίδια και το περιβάλλον

Μια νεώτερη έρευνα έρχεται να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. «Η προσωπικότητα διαμορφώνεται από τα γονίδια και το περιβάλλον» λέει ο δρ Μάρτιν Χάγκερ, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και το Πανεπιστήμιο Κέρτιν στην Αυστραλία. Ωστόσο, ο τύπος προσωπικότητάς μας δεν συνεπικουρεί αυτομάτως ότι λ.χ. θα πάθουμε έμφραγμα.

Ο ψυχολόγος δρ Χάουαρντ Σ. Φρίντμαν ανέλυσε στοιχεία από περισσότερους από 1.500 εθελοντές, τους οποίους παρακολούθησε από την ηλικία των δέκα ετών και μετά. Όπως διαπίστωσε, όσοι εθελοντές είχαν την καλύτερη αίσθηση του χιούμορ ως παιδιά έζησαν λιγότερο κατά μέσον όρο σε σύγκριση με όσους ήταν λιγότερο εύχαρεις. Μία άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ έδειξε πως τα πιο χαρούμενα παιδιά έχουν μεγαλώνοντας περισσότερες πιθανότητες να καπνίζουν, να πίνουν και να ασχολούνται με επικίνδυνα χόμπι. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Οι αισιόδοξοι υιοθετούν μερικές επιζήμιες συμπεριφορές

Δυστυχώς, αρκετά συχνά οι αισιόδοξοι τύποι υιοθετούν μερικές μάλλον επιζήμιες συμπεριφορές. Οι αισιόδοξοι παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες, για παράδειγμα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τα περιττά τους κιλά ίσως διότι από την υπερβολική αισιοδοξία δεν πολυασχολούνται με τέτοιες λεπτομέρειες και αρέσκονται να απολαμβάνουν τη ζωή (και τους πειρασμούς της) στο έπακρο.

Παρομοίως, η πίστη τους στην ικανότητά τους ότι μπορούν να νικήσουν κάθε αντιξοότητα της ζωής και κατ’ επέκταση η προθυμία τους να ρισκάρουν μπορεί να εξηγεί γιατί τελικά οι χαρούμενοι άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Οι αγχώδεις αρρωσταίνουν

Μία άλλη έρευνα από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Ντεκάρτ στο Παρίσι και το Κέντρο Εθισμών & Ψυχικής Υγείας του Τορόντο έδειξε ότι οι αγχώδεις και εξαρτώμενοι από τους άλλους τύποι έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν έλκος στομάχου.

Και αυτό διότι συχνά είναι καταθλιπτικοί και συναισθηματικά ασταθείς, με συνέπεια να έχουν αυξημένες πιθανότητες να πίνουν και να καπνίζουν, καθώς και να έχουν ακανόνιστες ώρες φαγητού και ύπνου, συνήθειες που οδηγούν σε υψηλότερη από τη φυσιολογική παραγωγή στομαχικών οξέων, τα οποία προκαλούν έλκος.

Το συνεχές άγχος, από την άλλη, προκαλεί μόνιμη υπερπαραγωγή της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, με συνέπεια πονοκεφάλους, ακμή και ουρολοιμώξεις. Το μόνο καλό σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι οι αγχώδεις τύποι και ιδιαίτερα οι γυναίκες απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ πιθανόν διότι ο φόβος τους πως δεν θα βρουν τον σωστό σύντροφο ή ότι δεν θα αποκτήσουν παιδιά τις οδηγεί να κάνουν σεξ με περισσότερους συντρόφους.

Οι αισθηματίες έχουν λιγότερο στρες

Όσο για τους ευαίσθητους, μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης έδειξε πως οι άνδρες οι οποίοι είναι αισθηματίες και συμπονετικοί έχουν χαμηλότερα επίπεδα στρες και λιγότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα. Και αυτό διότι είναι πιο πρόθυμοι να συζητήσουν για τα συναισθήματά τους και να ζητήσουν βοήθεια.

Οι επιθετικοί τύποι είναι ευάλωτοι

Η επιθετική συμπεριφορά, από την άλλη, είναι ανθυγιεινή, διότι πολυάριθμες μελέτες την έχουν συσχετίσει με αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιολογικών και άλλων παθήσεων. Σε μελέτη επί 448 γυναικών επιστήμονες από το Ογκολογικό Νοσοκομείο της Κηφισιάς διαπίστωσαν ότι όσες είχαν έντονη επιθετικότητα είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού. Μία άλλη μελέτη σε 61 άνδρες με καρκίνο του παχέος εντέρου, η οποία διεξήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κρέιτον στη Νεμπράσκα, έδειξε πως και οι άνδρες διατρέχουν ανάλογο κίνδυνο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η επιθετικότητα και ο θυμός εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας έτσι τον οργανισμό ευάλωτο στις ασθένειες.

Κερδισμένοι οι πραγματικά καλοκάγαθοι άνθρωποι

Αποκομίζουν μεγάλα οφέλη στην υγεία τους οι πραγματικά καλοκάγαθοι άνθρωποι και αυτό γιατί, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη, οστικά προβλήματα, ισχιαλγία, εγκεφαλικό, ακόμα και νόσο του Αλτσχάιμερ. Τείνουν να είναι απλοί στον τρόπο ζωής τους και έτσι να υιοθετούν υγιεινές συνήθειες, όπως η προσεγμένη διατροφή και η συστηματική φυσική δραστηριότητα.

Espressonews