Linkedin: Το εργαλείο της επαγγελματικής σας δικτύωσης!

Τα εργαλεία της δουλειάς σας αποτελούν κυρίως τα μέσα που επιταχύνετε και βελτιστοποιείτε την απόδοσή σας. Σε περίπτωση όμως που βρίσκεστε σε κατάσταση ανεργίας (και όχι αεργίας) και δεδομένου ότι θα χρειαστεί να διαχειριστείτε αυτή ως πλήρη απασχόληση, το συγκεκριμένο εργαλείο μπορεί να σας βοηθήσει τόσο προς επαγγελματική δικτύωση, αλλά και ως μέσο εύρεσης εργασίας. Αρκεί να γνωρίζετε τις οδηγίες χρήσης του!

linkedin2

Τι είναι το Linkedin;

Στα σημερινά δεδομένα της κοινωνικής και επαγγελματικής δικτύωσης, μια αχτίδα φωτός παρουσιάζεται σωτήρια στα χέρια ποικίλων χρηστών του διαδικτύου. Ένα εργαλείο επαγγελματικής δικτύωσης, το οποίο παρερμηνεύεται συχνά με τη χρησιμότητα του Facebook (γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης), με τις δράσεις του όμως να τείνουν εμφανώς σε επαγγελματικές παρά κοινωνικές. Το Linkedin σήμερα, με επίσημη παρουσία στα διαδικτυακά δρώμενα από τον Μάιο του 2003 και δείκτη αύξησης μελών 2 νέοι χρήστες/δευτερόλεπτο, μετρά παγκοσμίως πάνω από 175 εκατομμύρια μέλη σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές.

Ποια είναι τα μέλη του Linkedin;

Εντός μεγάλης «δεξαμενής» υπάρχουν αφανείς ήρωες, ανενεργά μέλη (λόγω έλλειψης χρόνου ή άγνοιας δυνατοτήτων χρήσης), αλλά και ηλεκτρονικά δραστήριοι χρήστες, έτοιμοι να αξιοποιήσουν ευκαιρίες στο «e-διάβα» τους. Ασφαλώς, επιλέξτε την τελευταία κατηγορία! Άνεργοι, φοιτητές, στελέχη, γραφεία Ευρέσεως Εργασίας και τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού βρίσκουν κοινό σημείο αναφοράς, το νέο αυτό τάπητα προοπτικών.

Τι περιβάλλον σας περιμένει – ποια εμπόδια αναιρούνται;

Ο συγκεκριμένος διαδικτυακός τόπος συγκεντρώνει μεγάλο ποσοστό υψηλόβαθμων στελεχών, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα μέλη να χτίσουν ποιοτικές επαγγελματικές σχέσεις με άτομα που μπορούν να τους περάσουν στο επόμενο βήμα της καριέρας τους. Έκαστο μέλος μπορεί να συνδεθεί και να επικοινωνήσει με επαγγελματίες της αγοράς, να ερευνήσει νέους πιθανούς ορίζοντες και να αποκτήσει πρόσβαση προς άτομα ή τμήματα εταιρείων που ασκούν σημαντική επιρροή στο εταιρικό γίγνεσθαι κάθε οργανισμού. Η επιτυχία ξεκινάει δηλαδή, από την είσοδο! Αναιρούνται λοιπόν, σε μεγάλο ποσοστό, εμπόδια πρόσβασης που στέκονταν σαν φύλακες πύλης και ανοίγονται μονοπάτια για να γνωρίσετε άμεσα τον επόμενο εργοδότη ή συνεργάτη σας. Μη διστάσετε να αξιοποιήσετε όσα εργαλεία ταιριάζουν στο προφίλ σας και προσφέρονται για να διαφημιστείτε και να προβληθείτε σωστά.

Πώς χρησιμεύει το Linkedin;

    Η χρήση του λειτουργεί κυρίως ως ηλεκτρονική επαγγελματική κάρτα, με περαιτέρω επιλογές εξωστρέφειας και διαφάνειας. Δηλαδή, προσφέρει σε ηλεκτρονικό επίπεδο δυνατότητες δικτύωσης, ενημέρωσης, πρόσβασης και κατ’ επέκταση, εύρεσης εργασίας. Αν κάποιος σας ζητήσει επαγγελματική κάρτα, μπορείτε να διευκρινίσετε την Linkedin ταυτότητά σας, ή και να συνδεθείτε στο κινητό μέσω ανάλογης εφαρμογής.

    Το site λειτουργεί επιπλέον σαν πηγή πληροφοριών για ανάγνωση άρθρων (ηλεκτρονικός τύπος) σε διάφορους τομείς, ανάρτηση και κοινοποίηση θεμάτων, λήψη ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα της αγοράς/οικονομίας, τις μεταβάσεις σημαντικών στελεχών και λοιπών πληροφοριών. Όλα αυτά παύουν να ενδιαφέρουν μόνο δημοσιογράφους και υπεύθυνους επιλογής στελεχών, όντας χρήσιμα εργαλεία για κάθε χρήστη σε αναζήτηση εργασίας.

    Είναι σημαντικό στην εποχή που διανύουμε, να μαθαίνουμε εξελίξεις που μπορούμε εύστοχα να αξιοποιήσουμε. Ποσοστό άλλωστε, άνω του 60% των μελών, απαρτίζεται από επαγγελματίες που λαμβάνουν καίριες αποφάσεις σε θέσεις κλειδιά… γιατί να μην τους χρίσουμε συμμάχους;

    Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια σύντομη, κατατοπιστική αναφορά στις δυνατότητες του Linkedin ως μέσο επαγγελματικής δικτύωσης. Συνήθως, ότι δεν γνωρίζουμε επαρκώς, τείνουμε να διστάζουμε να το χρησιμοποιούμε, πόσο μάλλον να εξαντλούμε τις δυνατότητες που μας παρουσιάζονται. Στο Μέρος Β΄ του άρθρου μας για το Linkedin, θα αναγνώσετε λεπτομέρειες για:

    …την προσωπική σας σελίδα (account) και τι να συμπεριλάβετε,

    …να διατηρείτε πλήρες το προφίλ σας,

    …να συντηρείτε «ζωντανό» το δίκτυο των επαφών σας,

    …να συμμετέχετε ενεργά σε group, συζητήσεις και αναρτήσεις.

    Ως συνέχεια του άρθρου της προηγούμενης εβδομάδας (ΜΕΡΟΣ Α΄), επανερχόμαστε με μια αναφορά των πιο σημαντικών σημείων προς καταγραφή ή διαχείριση. Στόχος μας είναι να σας οδηγήσουμε από την διστακτική πλοήγηση ή την ενδεχόμενη άγνοια, στην ασφαλή χρήση και επιτυχή παρουσία και δράση.

    Η προσωπική σας σελίδα (account) και τι να συμπεριλάβετε

    Ως χρήστης χρειάζεται να συντάξετε και να καταγράψετε επιμελώς το βιογραφικό σας – προτείνεται στην αγγλική για να είναι κατανοητό και σε χρήστες του εξωτερικού –, αναφέροντας την εκπαίδευση, προϋπηρεσία, πιστοποιήσεις ή ικανότητες που κατέχετε, γνώσεις ξένων γλωσσών, εθελοντικές ενέργειες στις οποίες έχετε λάβει μέρος, δημοσιεύσεις που τυχόν έχετε και αν το επιλέξετε προσωπικά σας στοιχεία επικοινωνίας. Επίσης, ενδείκνυται να αναρτήσετε μια φωτογραφία σας σε μέγεθος ταυτότητας, κατά προτίμηση επαγγελματικού ύφους. Τέλος, μπορείτε να συμπεριλάβετε δείγμα της δουλειάς σας μέσω ανάλογων εφαρμογών (παρουσιάσεις, banners/φωτογραφίες, blog, εταιρική ιστοσελίδα κ.ά.), να γίνετε μέλος σε group του ενδιαφέροντός σας, να δηλώσετε παρουσία σε εκδηλώσεις (events) που σας αφορούν επαγγελματικά και να κάνετε χρήση ποικίλων εφαρμογών που προσφέρονται.

    Διατηρείτε πλήρες το προφίλ σας

    Η συγκεκριμένη εφαρμογή στοχεύει στη διαφάνεια, όπως αναφέρουμε παραπάνω, κι όχι στην αφάνεια. Για προφανείς λόγους αξιοποίησης κάθε ευκαιρίας που ενδέχεται να προκύψει, είναι απαραίτητο να διατηρείτε το προφίλ σας διαρκώς ενημερωμένο, αναφέροντας επιγραμματικά ρόλους – επιτεύγματα της προϋπηρεσίας σας και λέξεις κλειδιά που αφορούν στις ικανότητες ή αρμοδιότητές σας. Έτσι, μελλοντικοί εργοδότες ή σύμβουλοι στελέχωσης θα έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση σε πρόσφατα στοιχεία σας, άσχετα αν βρίσκεστε σε αναζήτηση εργασίας ή όχι.

    Συντηρείτε «ζωντανό» το δίκτυο των επαφών σας

    Είναι απαραίτητο να συντηρείτε το δίκτυο των επαφών σας, επικοινωνώντας άμεσα μέσω μηνυμάτων ή συζητήσεων σε group, σε λογικά χρονικά διαστήματα και να λειτουργείτε ενεργά, ώστε να μην φαίνεται ότι αξιοποιείτε τις επαφές σας μόνο όταν βρισκόσαστε σε ανάγκη. Χρειάζεται προσοχή βέβαια στη συχνότητα των ενεργειών σας. Οποιαδήποτε επιμονή ή εμμονή στις επαφές με το δίκτυό σας (άμεσο ή έμμεσο), που δεν βασίζεται στον επαγγελματισμό και τον σεβασμό σε διαδικτυακούς επικοινωνιακούς κανόνες, θα προκαλέσει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Μην ξεχνάτε! Η ηλεκτρονική έκθεση συνίσταται προς ευγενή χρήση και όχι κατάχρηση…

    Συμμετέχετε ενεργά σε group, συζητήσεις και αναρτήσεις

    Η ενεργή συμμετοχή σας είναι ένας έμμεσος τρόπος να «ακουστεί» ηλεκτρονικά το όνομά σας και να μείνει στη μνήμη κατάλληλων ατόμων. Αυξάνετε δηλαδή τις πιθανότητες να σας αναζητήσουν για κάλυψη κάποιας θέσης εργασίας και να σας θυμούνται άτομα σε θέσεις κλειδιά. Ανακαλύψτε λοιπόν ενδιαφέροντα group προς συμμετοχή (του τομέα σας, συλλόγων των ιδρυμάτων που αποφοιτήσατε, παλαιότερων εταιρειών-εργοδοτών στις οποίες έχετε απασχοληθεί κ.ο.κ.) και ξεκινήστε συζητήσεις που θα λειτουργήσουν ως κρίκος επαφής με σημαντικά άτομα του μέλλοντος και του παρελθόντος. Τέλος, μπορείτε να μοιραστείτε σε ηλεκτρονική θέα θέματα, όπως άρθρα, συζητήσεις, group και να τα κοινοποιήσετε ως πόλο έλξης σημαντικών επαφών ή την έναρξη μιας ηλεκτρονικής, αρχικά, συναναστροφής.

    Προσοχή!

    Να θυμάστε πως κατά την ηλεκτρονική σας έκθεση:

  • είναι απαραίτητο να διατηρείτε σε όλες τις περιπτώσεις ευγενικό και επαγγελματικό προφίλ,

  • καλό είναι να ευχαριστείτε όσους αποδέχονται το αίτημα σας προς επαφή,

  • χρειάζεται να καταγράφετε, εύστοχα και με θετική χροιά, τις απόψεις σας σε συζητήσεις.

της Έθελ Αγγελάτου