Οι ψυχικές διαταραχές συνδέονται με την οικιακή βία

Άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με ψυχική νόσο είναι περισσότερο πιθανό σε σχέση με άλλους να αποτελούν θύματα οικιακής βίας, ανακαλύπτει νέα ανάλυση.

disturbed-young-woman-over-cracked-old-wall Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει την κατάθλιψη με την οικιακή βία αλλά η νέα επισκόπηση εστιάζει σε πιθανή σχέση μεταξύ ψυχικής νόσου γενικά και οικιακής βίας σε άντρες και γυναίκες.

Η ερευνήτρια Louise Howard, καθηγήτρια στο King’s College, δήλωσε ότι στη νέα έρευνα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι άντρες και γυναίκες με προβλήματα ψυχικής υγείας αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο οικιακής βίας.

Η Howard δήλωσε ότι οι ενδείξεις υποδεικνύουν ότι συμβαίνουν δυο πράγματα. Η οικιακή βία μπορεί συχνά να οδηγήσει στην ανάπτυξη προβλημάτων υγείας και άνθρωποι με προβλήματα υγείας είναι πιο πιθανό να έχουν την εμπειρία οικιακής βίας.

woman-drink-tea Η επισκόπηση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό ‘PLoS One, εξέτασε στατιστικά στοιχεία 41 ερευνών. Ανακάλυψε ότι γυναίκες με συμπτώματα κατάθλιψης είχαν περίπου 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν την εμπειρία οικιακής βίας στη ζωή τους σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, ενώ όσες είχαν αγχώδεις διαταραχές ήταν 3,5 φορές περισσότερο πιθανό να έχουν υποφέρει από οικιακή βία. Ο επιπλέον κίνδυνος αύξανε σε 7 φορές περισσότερο σε όσους είχαν διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Γυναίκες με άλλες παθήσεις, όπως ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, διατροφικές διαταραχές, σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή αντιμετώπιζαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο, καθώς και άντρες με όλα τα είδη ψυχικών διαταραχών.

Η Howard δήλωσε ότι επαγγελματίες ψυχικής υγείας πρέπει να γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ οικιακής βίας και προβλημάτων ψυχικής υγείας και να βεβαιωθούν ότι οι ασθενείς τους είναι ασφαλείς από την οικιακή βία και αντιμετωπίζονται για την επίδραση τέτοιας μεταχείρισης στην ψυχική υγεία.

Η οικιακή βία μπορεί να είναι σωματική, ψυχολογική, οικονομική ή συναισθηματική και περιλαμβάνει την εξαιρετικά ελεγκτική ή εξαναγκαστική συμπεριφορά.

iatronet.gr