Πώς να επουλώσετε τις πληγές σας μετά την προδοσία μιας σχέσης

betrayalΤο τέλος μιας σχέσης μπορεί να είναι πολύ επώδυνο. Ανεξάρτητα από το πώς και γιατί η σχέση αυτή τελείωσε, αλλά ο δρόμος προς την ψυχική επούλωση μπορεί να είναι μακρύς και δύσκολος. Είτε βρίσκεστε σε κατάσταση επούλωσης από τον πόνο της απώλειας της πρώτης αγάπης είτε όχι, πάντα θα υπάρχει μια φάση επούλωσης. Όταν όμως μια σχέση τελειώνει λόγω της προδοσίας, μπορεί αυτή η φάση να είναι ακόμη πιο δύσκολη.

Όταν έχετε προδοθεί, είναι πολύ φυσιολογικό να θέσετε ένα τείχος γύρω από τον εαυτό σας. Αφού νιώθουμε τρωτοί και κτυπημένοι, το πιο φυσικό πράγμα που κάνετε είναι να προσπαθήσετε να προστατεύσετε τον εαυτό σας στο μέλλον. Η προδοσία μπορεί να έρθει σε πολλές μορφές. Η επούλωση της ψυχής σας από τα ψέματα και τη μοιχεία μπορεί να κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα και λόγω του πόνου σας, μπορείτε να ανησυχείτε για άνοιγμα σε νέες σχέσεις.

Πώς θα ξεπεραστούν τα συναισθήματα της προδοσίας;

Είμαστε όλοι διαφορετικοί. Έχουμε διαφορετικούς τύπους προσωπικότητας. Είχαμε, επίσης, όλοι μας διαφορετικές εμπειρίες που επηρεάζουν το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις οδυνηρές καταστάσεις. Αν μελετήσετε τα αρχέτυπα θα καταλάβετε ότι η προσωπικότητα σας παίζει μεγάλο ρόλο στο πώς θα επουλωθείτε από τις οδυνηρές καταστάσεις. Όλα όσα έχετε μάθει και δει στη ζωή σας θα έχει, επίσης, μεγάλο αντίκτυπο το πώς αντιμετωπίζετε τις επώδυνες σχέσεις. Μερικοί άνθρωποι φωνάζουν και ουρλιάζουν, ενώ άλλοι κουκουλώνονται μέσα στον εαυτό τους. Μερικοί συγχωρούν και το ξεχνάνε πολύ πιο εύκολα από άλλους. Και κάποιοι από εμάς είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη από ό,τι κάποιοι άλλοι.

Αν δεν λυθούν τα συναισθήματα από την προδοσία μπορεί να υπάρξουν συνέπειες στη ζωή σας. Μπορεί να μην σας επιτρέψει από το να γίνεται και πάλι ευτυχισμένοι και ανοιχτοί σε μια νέα σχέση, ενώ μπορεί να αποκλείσετε την καρδιά σας από μια νέα αγάπη σαμποτάροντας ακούσια την ευτυχία σας.

Η αυτογνωσία ασφαλώς μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης των ψυχικών τραυμάτων σας, αλλά θέλει χρόνο, ανεξάρτητα από το πόσο πολύ είστε σε αρμονία με τα συναισθήματά σας. Μαθαίνοντας για τον εαυτό σας και αναλύοντας το παρελθόν σας μπορεί να βοηθήσετε τον εαυτό σας ώστε να καταλάβει τα συναισθήματά σας και τα κίνητρα σας. Μπορεί να σας βοηθήσουν ώστε να καθορίσετε τι θέλετε και τι δεν θέλετε.

Τέλος, δεν μπορείτε να ελέγξετε ότι κάποιος σας έβλαψε στο παρελθόν, αλλά μπορείτε να έχετε ένα σημαντικό έλεγχο της  μελλοντικής σας ζωής. Μάθετε από τη παλιά σχέση και δώστε στον εαυτό σας χρόνο για να ξαναγνωρίσετε τον εαυτό σας, τις ελπίδες σας, και τα όνειρά σας και τότε θα μπορείτε να προσβλέπετε σε υγιείς μελλοντικές σχέσεις.