Τα ανεξήγητα σωματικά συμπτώματα «ένδειξη εκφοβισμού στα παιδιά»

Ο ανεξήγητος πονοκέφαλος, ο πόνος στην κοιλιά και η ναυτία μπορεί να αποτελούν ενδείξεις ότι ένα παιδί πέφτει θύμα εκφοβισμού (bullying) στο σχολείο του, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

bullying-office Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτά τα ψυχοσωματικά συμπτώματα μπορεί να αποτελέσουν καμπανάκι κινδύνου για τους γονείς και τους δασκάλους, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να μην αντιληφθούν τον εκφοβισμό.

Ο εκφοβισμός συχνά περνάει απαρατήρητος, διότι πολλά παιδιά φοβούνται να μιλήσουν γι’ αυτόν.

Σύμφωνα, όμως, με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Padua, στην Ιταλία, τα παιδιά-θύματα του εκφοβισμού έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώνουν επαναλαμβανόμενα σωματικά συμπτώματα δίχως εμφανή αιτιολογία.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, πόνος στην κοιλιά, πόνος στη μέση, τον αυχένα ή τους ώμους, ζάλη, δυσκολίες στην αναπνοή, «πιασίματα» στους μυς, ναυτία και διάρροια.

Τα παιδιά μπορεί επίσης να «βρέχουν» το κρεβάτι τους.

Αυτά τα συμπτώματα, λένε οι ειδικοί, καλό είναι να υποψιάζουν τους γονείς όταν δεν έχουν εμφανή αιτία.

Οι ιταλοί επιστήμονες, που δημοσιεύουν την μελέτη τους στην επιθεώρηση «Pediatrics», βασίζουν τα συμπεράσματά τους στην ανάλυση 30 προγενέστερων κλινικών μελετών, που συμπεριέλαβαν σχεδόν 220.000 παιδιά από 14 χώρες.

«Τα ευρήματα της μελέτης μας υποδηλώνουν ότι κάθε επαναλαμβανόμενο και ανεξήγητο σωματικό σύμπτωμα ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη εκφοβισμού», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζιανλούκα Τζίνι, επίκουρος καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο.

ygeia.tanea.gr