Πώς να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση ως γονείς

self-confidence Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί σε διάφορους τρόπους και τακτικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να τονώσετε την αυτοπεποίθηση τους παιδιού σας και να το βοηθήσετε να πιστέψει στον εαυτό του και να σταθεί στα πόδια του. Γνωρίζετε, όμως, ότι εξίσου σημαντική με την αυτοπεποίθηση το παιδιού είναι και η αυτοπεποίθηση που έχετε εσείς οι ίδιοι σχετικά με τις γονεϊκές σας ικανότητες;

Σύμφωνα με έρευνες οι γονείς που έχουν αυτοπεποίθηση, που πιστεύουν, δηλαδή, ότι έχουν τις ικανότητες που απαιτούνται για να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά τους, είναι εκείνοι που το πετυχαίνουν και στην πραγματικότητα. Αντίθετα εκείνοι που συνεχώς αμφισβητούν τις αποφάσεις τους, τις πράξεις τους και γενικά τον τρόπο που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών τους, δεν καταφέρνουν να έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στη ζωή τους, καθώς τις περισσότερες φορές τα αγχώνουν και τα μπερδεύουν.

self-confidence-parents Το να έχει ένας γονιός αυτοπεποίθηση δεν σημαίνει ότι δεν κάνει λάθη ή ότι είναι φωτεινός παντογνώστης. Αντίθετα σημαίνει ότι γνωρίζει πως το μεγάλωμα ενός παιδιού είναι η πιο δύσκολη και η πιο απαιτητική δουλειά του κόσμου και πως απλά έχει ή προσπαθεί να αποκτήσει την ικανότητα να ανταποκριθεί στις δυσκολίες , τα προβλήματα, τα άγχη και τις προκλήσεις που κατά καιρούς προκύπτουν. Σημαίνει πώς πατάει γερά στα πόδια του και προσπαθεί να τα καταφέρει όσο καλύτερα μπορεί, ακόμα κι αν υπάρχουν φορές που δεν το πετυχαίνει.

Αυτοπεποίθηση έχει ένας γονιός που αντιμετωπίζει θετικά την πατρότητα ή ή την μητρότητα, που αναπτύσσει σταθερούς δεσμούς με το παιδί του και που δεν ζει καθημερινά με το άγχος αν διαχειρίστηκε σωστά ή λάθος μια κατάσταση. Ένας γονιός που κάνει λάθη και μαθαίνει από αυτά, που ακούει το παιδί του και προσπαθεί να το γνωρίσει όσο περισσότερο μπορεί και που δεν δίνει σημασία σε σχόλια και κριτικές τρίτων. Και, κυρίως, ένας γονιός που εμπιστεύεται το ένστικτο του.

mother.gr