Κάθε χρόνο και καλύτεροι γονείς

Δεν υπάρχει γονιός που να μην έχει αμφισβητήσει τον εαυτό του και τις ικανότητες του, που δεν έχει αναρωτηθεί αν μεγαλώνει σωστά το παιδί του, που δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με το ερώτημα «μήπως δεν είμαι τόσο καλός γονιός τελικά». Και επειδή όλοι μας θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας, πρέπει οι ίδιοι να προσπαθούμε να γινόμαστε κάθε μέρα όσο καλύτεροι μπορούμε για να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα, υγιή και καλά παιδιά. happy-family

Γι’ αυτό, λοιπόν, οι στόχοι μας ως γονείς είναι:

  • Να ακούμε τα παιδιά μας. Όσο χρήσιμες είναι οι γνώσεις και οι εμπειρίες που προσφέρουμε στα παιδιά μας, άλλο τόσο απαραίτητο είναι να τα ακούμε και να προσπαθούμε να καταλάβουμε τους φόβους, τις ανάγκες και τις αγωνίες τους.
  • Να καταλαβαίνουμε πέρα από τα λόγια. Πολλές φορές τα παιδιά δεν μπορούν να εκφράσουν με λόγια τα συναισθήματα τους. Είναι δικό μας χρέος να μάθουμε να παρατηρούμε και να αποκωδικοποιούμε την συμπεριφορά τους. Πολλές φόρες ένα βλέμμα, μια κίνηση ή ακόμα και η γκρίνια είναι σημάδια ότι κάτι άλλο συμβαίνει.
  • Να τους αφιερώνουμε όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε. Οι απαιτήσεις της καθημερινότητας είναι μεγάλες και οι περισσότεροι τρέχουμε όλη μέρα σαν τρελοί από την μια υποχρέωση στην άλλη. Όμως, ακόμα κι έτσι, πρέπει πάντα να φροντίζουμε να βρίσκουμε χρόνο για τα παιδιά μας.
  • Να γίνουμε σωστά πρότυπα. Τα παιδιά μιμούνται συμπεριφορές και αντιγράφουν κάθε μας κίνηση. Ας αρχίσουμε, λοιπόν, να συμπεριφερόμαστε πρώτα εμείς οι ίδιοι σωστά, για να φέρονται και τα παιδιά μας σωστά.
  • Να αποδεχτούμε τις αδυναμίες μας. Καλός γονιός δεν σημαίνει τέλειος γονιός. Και λάθη θα κάνουμε και αστοχίες θα έχουμε και κάποια στιγμή θα πούμε ή θα κάνουμε κάτι για το οποίο αργότερα θα μετανιώσουμε. Γι’ αυτό ας προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό που ζητάμε από τα παιδιά μας, δηλαδή να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και να μην τα επαναλαμβάνουμε.

Πηγή: mother.gr