Το κουτσομπολιό στο χώρο εργασίας και σχέσεις συναδέλφων

Το κουτσομπολιό είναι χαρακτηριστικό της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Ορισμένοι άνθρωποι κουτσομπολεύουν πολύ και δριμύτατα ενώ άλλοι σε λιγότερο βαθμό και πιο ήπια. Συνήθως το κουτσομπολιό δεν είναι απλά η περιγραφή ενεργειών ή καταστάσεων που αφορούν άλλους. Είναι μια συνειδητή προσπάθεια σχολιασμού ή διάδοσης πληροφοριών σχετικά με κάποιο άτομο που συνοδεύεται από αρνητική ή κακόβουλη πρόθεση. gossips

Στο κουτσομπολιό μπορεί να υπάρχει υπερβολή, διόγκωση, παρερμηνεία και παραποίηση της πραγματικότητας. Ο στόχος είναι η δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων ή ακόμη και βλάβης στο άτομο που είναι το θύμα της εν λόγω αρνητικής συμπεριφοράς.

Συχνά αυτός που κουτσομπολεύει χρησιμοποιεί μόνο ένα μέρος της αλήθειας και δημιουργεί με αυτή τη βάση μια εντυπωσιακή ιστορία. Τα θέματα που προσφέρονται είναι πολλά. Τα χρήματα που κερδίζει κάποιος, το πως τα κερδίζει, η ερωτική ή η οικογενειακή ζωή ενός ατόμου, τα προβλήματα της ψυχικής ή της σωματικής υγείας, τα επαγγελματικά προσόντα και επάρκεια, είναι μεταξύ των δημοφιλέστερων θεμάτων που μαγνητίζουν το ενδιαφέρον αυτών που ελκύονται από το κουτσομπολιό.

Το κουτσομπολιό είναι ευρέως διαδεδομένο στο χώρο εργασίας. Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που δημιουργούνται στο χώρο εργασίας οι οποίες προσφέρουν σε αυτούς που αρέσκονται στο κουτσομπολιό πολλές ευκαιρίες να δράσουν.

teenage-girl-with-friends-gossiping-in-background Είναι φυσιολογικό να υπάρχει ένας βαθμός κουτσομπολιού στο εργασιακό περιβάλλον. Αυτό πηγάζει από την ανάγκη που έχουν οι άνθρωποι να μαθαίνουν για το τι συμβαίνει στο χώρο που εργάζονται και για το τι συμβαίνει με τους άλλους ανθρώπους.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που το κουτσομπολιό βγαίνει εκτός ελέγχου. Μπορεί για παράδειγμα να πληγώνει τα αισθήματα κάποιου ανθρώπου, να προκαλεί εντάσεις και ανησυχία, να διαταράσσει διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ συναδέλφων, να καταρρακώνει τα κίνητρα και την ψυχική διάθεση για πρόοδο της ομάδας εργασίας ή να δημιουργεί αναταραχή στις εργασιακές σχέσεις.

office_gossip Στις περιπτώσεις που το κουτσομπολιό αναπτύσσεται σε ένα εργασιακό περιβάλλον σε μεγάλο βαθμό, μπορεί να καταστεί τοξικό και να βλάπτει όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά να επηρεάζει αρνητικά την απόδοση της ομάδας εργασίας, της εταιρείας ή του οργανισμού που τους εργοδοτεί.

Είναι σημαντικό όλοι στο χώρο εργασίας να καταβάλλουν προσπάθειες να μην αφήνουν το κουτσομπολιό να αναπτύσσεται. Οι προϊστάμενοι πρέπει να γνωρίζουν το χαρακτηριστικό αυτό της ανθρώπινης συμπεριφοράς, να το περιμένουν και να λαμβάνουν μέτρα προληπτικά για την αποτροπή του.

Πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι υπάρχουν άτομα με προσωπικότητες που διάμεσου του κουτσομπολιού επιζητούν να καταστούν οι ίδιοι κέντρο ενδιαφέροντος. Δημιουργώντας ιστορίες κουτσομπολιού θέλουν να αποκτήσουν σημασία για τους άλλους. 

Για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κουτσομπολιού απαιτούνται η συμβολή και οι προσπάθειες όχι μόνο των προϊσταμένων αλλά του κάθε εργαζόμενου ξεχωριστά.

Για να επιτευχθεί η αποτελεσματική καταπολέμηση του κουτσομπολιού χρειάζεται μια άριστη επικοινωνία και συνεργασία σε όλες τις βαθμίδες της ομάδας εργασίας. Ταυτόχρονα η διαφώτιση και διαπαιδαγώγηση των εργαζομένων για το σοβαρό αυτό πρόβλημα επιτρέπει την ανάπτυξη άμυνας εναντίον του φαινομένου.

Εάν όλοι μαθαίνουν να αναγνωρίζουν το τοξικό και βλαβερό κουτσομπολιό δεν θα επιτρέπουν σε κάποιον που αρέσκεται στο να κουτσομπολεύει άλλους να αναπτύσσει ή να συνεχίζει μια φθοροποιό δράση.

Και μην ξεχνάτε ότι εάν ένα άτομο κουτσομπολεύει κάποιον σε σας, τότε είναι πολύ πιθανόν ότι θα κουτσομπολεύσει και εσάς σε άλλους.

Πηγή: medlook.net