Οι έφηβοι με καλή σχέση με τη μητέρα έχουν καλή σχέση μετά με τους συντρόφους

Μια νέα έρευνα συνδέει τη σχέση που έχουν οι έφηβοι με τους γονείς τους και ειδικά με τη μητέρα τους με τις ερωτικές τους σχέσεις αργότερα στη ζωή τους. Ειδικοί του Πανεπιστημίου Μontclair State υποστηρίζουν ότι όσο καλύτερη είναι η σχέση που έχουν οι έφηβοι με τη μητέρα τους τόσο καλύτερες θα είναι οι ερωτικές σχέσεις που θα συνάψουν ως ενήλικοι.

mother_teen

Τα παιδιά που στην εφηβεία τους είχαν καλή σχέση με τη μητέρα τους δημιουργούν καλύτερες ερωτικές σχέσεις αργότερα στη ζωή τους με τους συντρόφους τους και τσακώνονται πολύ λιγότερο μαζί τους συγκριτικά με εκείνους που ως έφηβοι δεν είχαν καλή σχέση με τη μητέρα τους

Σύμφωνα με την έρευνα οι κρίσιμες ηλικίες ώστε να υπάρξει θετική επιρροή από την καλή σχέση με τη μητέρα και αργότερα στις ερωτικές σχέσεις ενός εφήβου είναι ως τα 14 έτη.

«Αν ένας έφηβος έχει καλή σχέση με τη μητέρα του, έχει αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξει καλής ποιότητας ερωτικές σχέσεις.Αν οι έφηβοι δεν νιώθουν δεμένοι με τους γονείς τους,πιθανότατα δεν θα έχουν ένα θετικό μοντέλο διαπροσωπικών σχέσεων για να το εφαρμόσουν στις προσωπικές τους σχέσεις αμέσως μετά την ενηλικίωσή τους» δήλωσε η Constance Gager , επικεφαλής της έρευνας.

Οι ερευνητές αρχικά μελέτησαν σε διάστημα δύο ετών 7.000 ζευγάρια που είχαν παιδιά ηλικίας 10-17 ετών και περίπου μία δεκαετία αργότερα ήρθαν σε επαφή με τα παιδιά για να διαπιστώσουν το επίπεδο των ερωτικών σχέσεων που είχαν συνάψει.

Όπως διαπίστωσαν, η σχέση με τη μητέρα καθόριζε τις σχέσεις των παιδιών στο μέλλον. Εκείνοι που ως έφηβοι είχαν καλή σχέση με τη μητέρα τους ένιωθαν μεγαλύτερη ικανοποίηση με τους συντρόφους τους και τσακώνονταν πολύ λιγότερο μαζί τους συγκριτικά με εκείνους που ως έφηβοι δεν είχαν καλή σχέση με τη μητέρα τους.

από το Βήμα