Πιο έξυπνα και συνεργάσιμα τα παιδιά που ασχολούνται με τη μουσική

Πιο έξυπνα και πιο συνεργάσιμα είναι τα παιδιά που ασχολούνται με τη μουσική, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία.

paidia-mousiki-mousika-organa Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Δυτικού Λονδίνου διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που παίζουν μουσική από μικρή ηλικία ή που τραγουδούν σε χορωδίες παρουσιάζουν αυξημένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και είναι πιο πρόθυμα να συνεργαστούν με τους συμμαθητές τους και να τους βοηθήσουν όταν χρειάζεται.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μικρών παιδιών, τα οποία οι επιστήμονες χώρισαν σε δύο ομάδες – μία που έπαιζε μουσική και τραγουδούσε και μία με παιδιά στα οποία διάβαζαν ιστορίες.

kid-instrument Στη συνέχεια, τα παιδιά συμμετείχαν σε δύο παιχνίδια, που είχαν σκοπό να προάγουν τη συνεργασία και την αλληλοβοήθεια. Όπως διαπιστώθηκε, εκείνα που ανήκαν στην πρώτη ομάδα παρουσίασαν αυξημένη ικανότητα σε ό,τι αφορά την επίλυση προβλημάτων σε σχέση με τα παιδιά που δεν είχαν καμία ενασχόληση με τη μουσική.

Επίσης, ήταν πολύ πιο πρόθυμα (τουλάχιστον τριάντα φορές περισσότερο) να συνεργαστούν με τους συμμαθητές τους και να τους βοηθήσουν.

Μάλιστα, διαφορά υπήρχε και ανάμεσα στα αγόρια και τα κορίτσια που ανήκαν στην ομάδα της μουσικής, αφού τα κορίτσια ήταν πιο συνεργάσιμα από τα αγόρια στο εξαπλάσιο.

Οι επιστήμονες τονίζουν στην έκθεσή τους ότι τα αποτελέσματα αυτά επισημαίνουν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η μουσική στη συμπεριφορά των παιδιών, άρα και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Γι’ αυτό ακριβώς υπογραμμίζουν ότι τα μαθήματα μουσικής και τραγουδιού στο σχολείο μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους, να μην αισθάνονται αποκομμένα στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και να ξεπεράσουν τις μαθησιακές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν.

naftemporiki.gr