Η σημασία της ανωτερότητας στην απιστία

Ο έρωτας είναι αλήθεια ότι προκαλεί πάθη, έντονες αντιδράσεις και συμπεριφορές εκτός ορίων. Είναι από μόνο του ένα υπερβολικό και πάνω από τη λογική συναίσθημα που είναι ικανό να σαρώσει τα πάντα και να ανατρέψει κάθε δεδομένο.

Valerie Trierweiler Η Βαλερί Τριερβελέρ έφερε ξανά το πρότυπο της γυναίκας αράχνης, της γυναίκας εκδικήτριας. Και; Τι κατάλαβε;

Κάποιοι βιώνουν κάθε έρωτα τους με την ίδια ένταση, με την ίδια αφοσίωση και το ίδιο δόσιμο κάθε φορά. Άλλοι, με τα χρόνια αποκτούν μια μεγαλύτερη στωικότητα απέναντι σε αυτήν την συναισθηματική λαίλαπα και διατηρούν πιο χαμηλό προφίλ. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Είναι η απόφαση και το ένστικτο του καθενός. Το ερώτημα αν μπορεί η απογοήτευση ενός έρωτα να φιλτράρετε σταδιακά και με το πέρας του χρόνου μέσα από την ωριμότητα, την μόρφωση και την αξιοπρέπεια μας.

Ορισμένοι δίνουν για πάντα άλλοθι στον εαυτό τους να παρασύρεται από τη δίνη μιας ερωτικής απογοήτευσης, μιας ερωτικής προδοσίας και αφήνονται στον παραλογισμό σκέψης και συμπεριφοράς. Άλλοι, σχεδόν απαγορεύουν στον εαυτό τους να λυγά σε κάθε ερωτικό τερτίπι και προτιμούν τον ήσυχο, διακριτικό πόνο και όχι δράματα και οδυρμούς.

Το πλήγωμα του εγωισμού είναι αυτό που ξυπνά και τα άγρια ένστικτα. Το να μας αφήσει ο σύντροφος μας, το να μας ανακοινώσει τον συναισθηματικό του απεγκλωβισμό από αυτό που έδενε είναι σχεδόν αβάστακτο. Πόσο μάλλον όταν η εν λόγω απομάκρυνση συνοδεύεται μετά τρίτου προσώπου – που είναι και το πιο πιθανό σενάριο – και έτσι η απόρριψη που αισθανόμαστε πολλαπλασιάζεται με ένα μαγικό τρόπο. Και στην κρίση πάνω, είναι που δείχνουμε τον χαρακτήρα μας.

Και όταν αναφέρομαι σε «χαρακτήρα», εγώ προσωπικά, δεν εννοώ καθόλου την ξαφνική εκδικητική επιστροφή της Βαλερί Τριερβελέρ. Γιατί από τη μια είναι απόλυτα κατανοητό ότι αισθάνθηκε υπερβολικά προσβεβλημένη με όλη την δημοσιότητα που έλαβε η απιστία του συντρόφου της αλλά το να βάζουμε τα χεράκια μας και να βγάζουμε τα χεράκια μας είναι άδικο για εμάς τις ίδιες. Με την έκδοση του βιβλίου της θεώρησε ότι πήρε την εκδίκηση της διασύροντας τον πρώην σύντροφο της προσδίδοντας του διάφορους μη κολακευτικούς χαρακτηρισμούς και διόλου θετικά σχόλια για την πολιτική του συμπεριφορά. Αλλά μήπως τελικά η ίδια έφερε στην επικαιρότητα την απιστία του, άρα και την προσβολή προς το πρόσωπο της; Έπειτα, δεν σκέφτηκε πόσο σε σκέψεις μας βάζει το γεγονός ότι η ίδια καθόταν τόσο χρόνια δίπλα σε έναν τέτοιο τιποτένιο και ανεπαρκή άνδρα;

Η αξιοπρέπεια και η ανωτερότητα είναι χαρίσματα που σώζουν την υπόληψη μας, την συναισθηματική μας ισορροπία, την γαλήνη και την δημιουργική ενέργεια μας. Δεν το κάνουμε για το χατίρι του άλλου αλλά για εμάς τις ίδιες. Η καλύτερη θεραπεία για τον εγωισμό μας είναι να προσφέρουμε στον εαυτό μας ο,τι καλύτερο και να απομακρύνουμε από δίπλα μας όποιος δεν αξίζει την αγάπη μας, να παύουμε κάθε δυσάρεστη κατάσταση που μας αφήνει στάσιμες και συναισθηματικά ανάπηρες.

Αν ο σύντροφος μας μάς απατά μπορούμε να του ευχηθούμε καλή διασκέδαση και να αποχωρήσουμε. Σαφώς και θα υπάρξουν στιγμές που μόνες μας θα σπαράζουμε από τον πόνο αυτής της προδοσίας και της απώλειας αλλά η συνειδητή και ώριμη συμπεριφορά μας θα μας επουλώσει τις πληγές σύντομα. Το δηλητήριο που θέλουμε να ρίξουμε στον άλλον πολλές φορές τρώει εμάς τις ίδιες. Η απομάκρυνση μας, η σιωπή μας, η άρνηση μας για οποιαδήποτε επαφή και συναισθηματική σχέση είναι κάτι που θα αποσπάσει και τη δική μας προσοχή και εμμονή από αυτό που μας ανάγκασε να βιώσουμε αλλά και εκείνος θα βρεθεί σε αμηχανία, θα βουλιάξει ακόμη περισσότερο στις τύψεις του.

Οι ερωτικές σχέσεις δεν είναι πόλεμος – όσο τα οικονομικά ζητήματα μένουν εκτός – και δεν χρειάζεται να υπάρχει νικητής και χαμένος. Το σημαντικό είναι να μην υπάρχουν ξεφτιλισμένες προσωπικότητες, γδαρμένες ψυχές, αρρωστημένα μυαλά και μετανιωμένες σκέψεις. Πρέπει να διαφυλάττουμε την υγεία της ψυχής μας, το μεγαλείο της καρδιάς μας και τον αυθορμητισμό του έρωτα μας γιατί κάποιος άλλος εκεί έξω περιμένει να τα αγκαλιάσει και να μας δώσει το δικό του μεγαλείο και τον δικό του έρωτα. 

Αλήθεια, ποιος άνδρας θα τολμήσει να προσεγγίσει ερωτικά την Βαλερί Τριερβελέρ; Δεν είναι μαγκιά να εκδικείσαιεκδικείσε. Μαγκιά είναι να διαφυλάττεις τις αρχές και τις αξίες σου και όταν νιώσεις ότι κάποιος στις καταπατά να μαζεύεις  τις αρετές και τα χαρίσματα σου και να χαράσσεις πορεία για άλλα πιο μεγάλα, πιο σπουδαία, πιο ωραία.

gamos.in.gr