Τι δεν πρέπει να πείτε σε ένα άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση

Πώς πρέπει να προσεγγίζουμε τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση; Είναι καλύτερο να τα ενθαρρύνουμε, να συμπάσχουμε ή να είμαστε αυστηροί μαζί τους;

low-self-esteemΠρόκειται για ένα ευαίσθητο ζήτημα που απαιτεί λεπτό χειρισμό, ώστε να μην πληγώσουμε τα συναισθήματα ενός φίλου ή άλλου αγαπημένου προσώπου.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Personality and Social Psychology, η υπερπροσπάθεια ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης πέφτει τις περισσότερες φορές στο κενό.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση αντιστέκονται ψυχολογικά στις προσπάθειες των φίλων τους να ενισχύσουν το ηθικό τους και συγκεκριμένα στην τεχνική του θετικού επαναπροσδιορισμού – όταν δηλαδή προσπαθούμε να κάνουμε κάποιον να δει μια κατάσταση μέσα από ένα πιο θετικό πρίσμα.

 mirror-womanΤα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση νιώθουν πιο άνετα όταν περιβάλλονται από ανθρώπους που τους αντιμετωπίζουν όπως και οι ίδιοι τον εαυτό τους, δηλώνει η ερευνήτρια Denise Marigold από το Πανεπιστήμιο του Γουοτερλού στον Καναδά.

Εάν μιλούν αρνητικά για τον εαυτό τους, δε θέλουν κανείς να διαφωνεί μαζί τους.

Φράσεις όπως «Κάνεις λάθος, είσαι τέλειος!» προκαλούν ένα αίσθημα ακύρωσης και δημιουργούν στο άτομο την εντύπωση ότι σκέφτεται λανθασμένα.

Πηγή:   onmed.gr