Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

Violence_against_Women

Η βία κατά των γυναικών είναι κυρίως υπόθεση ενδοοικογενειακή, καθώς το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες (γραμμή SOS 15900)

Το 16% των γυναικών που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές.

Από το σύνολο των αλλοδαπών γυναικών – θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, περίπου τέσσερις στις δέκα προέρχονται από τα Βαλκάνια.

Η αντίληψη ότι η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, δεν επιβεβαιώνεται. 7 στις 10 γυναίκες – θύματα είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική κατάσταση, καθώς 6 στις 10 γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση.

Περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ ένας στους δέκα εκ των δραστών είναι άνεργος.

Violence_WomanΕνεργό δράση έχει και η W.I.N Hellas, μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο του 2006 από τη Μάντα Τσαγκιά – Παπαδάκου και αριθμεί πλέον περισσότερα από 5.000 μέλη. Στόχος της είναι να προσφέρει κάθε είδους βοήθεια για την προστασία, θεραπεία και ενδυνάμωση γυναικών που υφίστανται οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση, στο οικογενειακό, κοινωνικό και επαγγελματικό τους περιβάλλον. Παράλληλα, η W.I.N. HELLAS βοηθάει τις γυναίκες που χρειάζονται φιλοξενία σε ξενώνες και νομική καθοδήγηση φέρνοντάς τις σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς και υποστηρικτικές δομές (τηλ. 210- 8996636). Δείτε εδώ (http://www.queen.gr/Samantha-Apostolopoulou/Gotcha/item/102732-25-november-save-the-date) το φιλανθρωπικό event που διοργανώνει σήμερα η W.I.N Hellas με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών.

Δείτε σε αυτό το link όλους τους φορείς παροχής υπηρεσιών σε κακοποιημένες γυναίκες http://www.antiviolence-net.eu/Organizations_06_12_2013.pdf και εδώ (http://www.queen.gr/SYMBAINEI-STON-KOSMO/item/97717-kai-den-ezisan-aytoi-kala-pote-stamatise-na-soy-feretai-san-prigkipissa) τη συγκλονιστική καμπάνια “When did he stop treating you like a princess” του καλλιτέχνη Saint Hoax που έκανε αίσθηση (από την οποία και η φωτό του post).

Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας Ζαχαρίτσα 12, 11742, Αθήνα  Τηλ.: 210 92 25 491

Τηλ. Κέντρο κακοποιημένων γραμμή SOS 15900

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ

UN – International Day for the Elimination of Violence against Women

http://www.sansimera.gr/