Η συγχώρεση του εαυτού: Πώς να ξεπερνάς τα λάθη του παρελθόντος

Αν νιώθετε ένα βάρος στην καρδιά σας επειδή έχετε θυμώσει ή είστε πικραμένοι με κάποιον ιδίως αν αυτός ο κάποιος είστε εσείς έχει έρθει η ώρα να βρείτε έναν τρόπο να απαλλαγείτε από το βάρος του θυμού και της ενοχής που κουβαλάτε και να συνεχίσετε τη ζωή σας. Έχετε καλύτερα πράγματα να κάνετε. Αν κουβαλάτε ένα βαρύ φορτίο ενοχής για κάτι που συνέβη πολύ παλιά ή ακόμα και τον προηγούμενο μήνα- η άσκηση που ακολουθεί μπορεί πραγματικά να σας απελευθερώσει.

alone-woman Ξεκινήστε αφού καθίσετε όσο το δυνατόν πιο άνετα. Αφήνοντας το σώμα σας να βολευτεί απόλυτα κλείστε απαλά τα μάτια σας. Στρίψτε την προσοχή σας στην αναπνοή και αρχικά επικεντρωθείτε στις  εκπνοές νιώθοντας τον αέρα να εγκαταλείπει το σώμα σας. Μετά νιώστε τις εισπνοές. Με κάθε ανάσα επιτρέψτε στον εαυτό σας να αισθανθεί όλο και πιο άνετα. Παραμένοντας πολύ χαλαροί και ταυτόχρονα σε εγρήγορση κάντε τις φωνές στο μυαλό σας να σιγήσουν… 

Θυμηθείτε αυτό που κάνατε και σας οδήγησε στην αποτυχία. Καθώς ανασύρετε από τη μνήμη σας αυτό το σφάλμα για το οποίο κατηγορείτε τον εαυτό σας, νιώστε την ενοχή και τον πόνο που βρίσκονται στην καρδιά σας εξαιτίας αυτού του άσχημου συμβάντος.

Σχηματίστε την εικόνα του ποιοι ήσασταν εκείνη την περίοδο όταν πήρατε τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Δείτε τον εαυτό σας αναλυτικά σκεφτείτε ακόμα και τα ρούχα τα οποία φορούσατε. Καθώς παρατηρείτε αυτό που ήσασταν θυμηθείτε τους παλιούς σας στόχους τα όνειρα, τις προσδοκίες σας. Ποιες εμπειρίες σας και ποιες ανάγκες σας είχαν κάνει να βλέπετε τη ζωή με τον συγκεκριμένο τρόπο;

Ξέρατε τον τρόπο τότε, για να κάνετε καλύτερες επιλογές ή σκόπιμα επιλέξατε το λάθος; Η απάντηση το πιθανότερο είναι «όχι». Κανείς δε σχεδιάζει να κάνει λανθασμένες επιλογές. Κανείς δε θέλει το κακό του εαυτού του.

Να τι μπορείτε να πείτε στον παλιό σας εαυτό, στο παρελθόν σας:

Όταν σκέφτομαι αυτά που έκανες ή αυτό που δεν έκανες δυσκολεύομαι να σε αποδεχτώ.  Προσδοκούσα από εσένα να κάνεις καλύτερες επιλογές. Προσδοκούσα από εσένα να κάνεις πράγματα που δεν γνώριζες. Περίμενα να κάνεις πράγματα που δεν ήξερες να κάνεις. Αυτές οι προσδοκίες με έκαναν να σε κρίνω πολύ αυστηρά. Τώρα είμαι διατεθειμένος να σε απαλλάξω από αυτές τις προσδοκίες και να σε κατανοήσω. Να σε απαλλάξω από το βάρος του να είσαι κάποιος άλλος. Σου προσφέρω τη στοργή και την αγάπη μου ακριβώς όπως είσαι.

Αφήστε την αγάπη να μεταδοθεί στην εικόνα του νέου σας εαυτού. Αυτού που έκανε τότε, ό, τι καλύτερο μπορούσε. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να δεχτεί την αγάπη τη συγχώρεση την κατανόηση. Και σιγά σιγά, επανακτήστε την αίσθηση του σήμερα, του χώρου στον οποίο βρίσκεστε . Πάρτε μια βαθιά αναπνοή και ανοίξτε τα μάτια σας. Τεντώστε τα χέρια σας και τα πόδια σας, σαν να απελευθερώνετε το σώμα σας. Σκεφτείτε ξανά όλα αυτά που μάθατε σήμερα με τη βοήθεια αυτού του συλλογισμού σας.

Από τον Μάθιου Μάνινγκ, ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας στο boro.gr

AdTech Ad