8 Μαρτίου:Λόγος για την ισότητα των πολιτών

Στην Ευρώπη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου αλλά και της κρίσης επτά γυναίκες πεθαίνουν καθημερινά από ανδρική βία.

Chile Women's DayΜία στις πέντε πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας και μία στις δέκα είναι θύμα σεξουαλικής βίας.

Τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ότι το 80% των θυμάτων της βίας και το 85% των θυμάτων παράνομης εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι γυναίκες.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι η ενδοοικογενειακή βία κοστίζει 17,5 δις ευρώ ετησίως σε διεθνές επίπεδο.

Πέραν του σωματικού, ψυχολογικού , οικογενειακού αλλά και του κόστους αξιοπρέπειας για τα θύματα.

Στη χώρα μας οι δομές υποστήριξης των θυμάτων οικογενειακής βίας παραμένουν ελλιπέστατες.

Όσο για τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας , αυτή αναμένει την επικύρωσή της από τα κράτη.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η νοοτροπία μπορεί να καταπολεμηθεί με την ανάλογη στάση των κέντρων λήψεως αποφάσεων διαπιστώνει ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης και ιδιαίτερα κατά την τελευταία τριετία οι πολιτικές ηγεσίες αδιαφόρησαν πλήρως για την αξιοποίηση των γυναικών σε κυβερνητικές θέσεις και έγιναν αντικείμενο δυσμενέστατων σχολίων μεταξύ άλλων και για την κραυγαλέα διάκριση εις βάρος των γυναικών.

Η παρούσα μάλιστα κυβέρνηση που επαίρεται για τις αριστερές της καταβολές, μιμήθηκε απολύτως την προηγούμενη.Γεγονός που αποδεικνύει ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Είναι προφανές ότι εμείς που πιστεύουμε στην αξία των γυναικών, στη δύναμή τους, στην ικανότητά τους να βλέπουν συνολικά την κοινωνία και να αναλαμβάνουν πολλαπλούς ρόλους με επιτυχία,εμείς που ελπίζουμε σε μια νέα κοινωνία για το μέλλον,που δε θέλουμε να καταρρεύσει το οικοδόμημα των αρχών και αξιών της Ευρώπης πρέπει να ξαναβάλουμε το μείζον θέμα της ίσης μεταχείρισης στην καρδιά της πολιτικής.Η ισότητα των πολιτών και η ισοτιμία ανδρών και γυναικών δεν αποτελεί ιδιαίτερο προνόμιο αλλά προϋπόθεση κοινωνικής ανάπτυξης σε πραγματικά υγιείς βάσεις.