Αντικαταστήστε το «πήγαινε» με το «έλα»

mother_kid «Πήγαινε να φτιάξεις το δωμάτιό σου»… «πήγαινε να φας»… «πήγαινε να ντυθείς»… «πήγαινε στο μπάνιο»… Πόσες φορές μέσα στην ημέρα λέτε στο παιδί σας τα ίδια πράγματα και σπάνια τελικά αυτό υπακούει; Πολλές!

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα προσπαθείτε άδικα να πείτε στο παιδί σας να κάνει κάτι, αντικαταστήστε το «πήγαινε» με το «έλα»! Πείτε δηλαδή; «Έλα μαζί μου στο τραπέζι, για να φάμε" αντί "Πήγαινε στο τραπέζι, για να φας».

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο αλλάζει το νόημα της φράσης σας από εντολή σε πρόταση συνεργασίας, και τα παιδιά σχεδόν πάντα αντιδρούν με καλύτερο τρόπο!

Αν, μάλιστα, συνδυάσετε αυτό το μικρό τρικ με το να είστε κατηγορηματικοί σε όσα του λέτε, τότε θα δείτε πόσο διαφορετικά μπορεί να αντιδράσει το παιδί σας.

Αφήστε, λοιπόν, κατά μέρος τις εκφράσεις: «καλό θα ήταν να πήγαινες να μαζέψεις το δωμάτιό σου», που δείχνει ότι κι εσείς το σκέφτεστε, και προτιμήστε το «είναι ώρα να πάμε στο δωμάτιο σου, για να μαζέψεις τα παιχνίδια σου»!

Με αυτόν τον τρόπο δίνετε στο παιδί να καταλάβει ποιος βάζει τους όρους στο "παιχνίδι" και έτσι θα αντιληφθεί ότι αυτοί είναι οι κανόνες, στους οποίους πρέπει να υπακούει, μέσα πάντα σε ρεαλιστικά επίπεδα.

mother.gr