Η θηλυκότητα μυστικό επαγγελματικής επιτυχίας

Το μυστικό των επιτυχημένων γυναικών είναι η θηλυκότητα: όσες έχουν πιο δυναμική συμπεριφορά έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάρουν προαγωγή. Βρετανοί ψυχολόγοι ισχυρίζονται ότι οι γυναίκες που θέλουν να δουν την καριέρα τους να απογειώνεται πρέπει να αντισταθούν στον πειρασμό να συμπεριφέρονται σαν άνδρες…

woman_sucess Οι έρευνες δείχνουν ότι όσες έχουν πιο δυναμική προσέγγιση απέναντι στη δουλειά και τους συναδέλφους είναι λιγότερο πιθανόν να προαχθούν σε σχέση με εκείνες που επιδεικνύουν μεγαλύτερη θηλυκότητα.

Τα ευρήματα, που θα ενοχλήσουν τις φεμινίστριες, δείχνουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχει μια γυναίκα στον κόσμο των ανδρών είναι να συμπεριφέρεται σαν «κυρία».

Στην έρευνα, 80 νεαροί άνδρες και γυναίκες, μεταπτυχιακοί φοιτητές στη διοίκηση επιχειρήσεων, απάντησαν σε ερωτηματολόγιο σχετικά με την προσωπικότητά τους.

woman-sucess Μετά από οκτώ χρόνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι πιο δυναμικές φοιτήτριες, εκείνες που είχαν την πιο επιθετική όρεξη για επιτυχία, είχαν προαχθεί λιγότερες φορές στην καριέρα τους από τις άλλες.

Προηγούμενη έρευνα στις ΗΠΑ βρήκε ότι οι πιο δυναμικές γυναίκες υποψήφιοι για μία θέση εργασίας είχαν λιγότερες πιθανότητες να προσληφθούν.

Η δρ. Ολίβια Ο’ Νιλ, της Ενωσης Βρετανών Ψυχολόγων, συμβουλεύει τις πιο δυναμικές γυναίκες να επιλέγουν με προσοχή τις μάχες που δίνουν στον χώρο εργασίας.

«Αν δίνουν την εντύπωση ότι συμπεριφέρονται βάσει ανδρικών στερεοτύπων, μπορεί να μην έχουν την εξέλιξη που θέλουν, παρ’ όλο που αυτά τα χαρακτηριστικά είναι συνώνυμα με την επιτυχία στον κόσμο των ανδρών», λέει.

Το Βήμα