Η σοφία των πραγμάτων

Τα πράγματα -όσο περίεργο κι αν μας φαίνεται αυτό- έχουν μια δική τους σοφία. Δυσανάγνωστη κάποιες φορές και άλλες προφανής. Κάποιες λίγες φορές και μόνο αν είμαστε συνειδητοί, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η σοφία των πραγμάτων συνδέεται με την δική μας εσωτερική σοφία, ή ότι είναι μια φυσική προέκτασή της.

sofia_twn_pragmatwn

Τα ερωτηματικά και οι αγωνίες, μας βασανίζουν όταν δεν μπορούμε να αντιληφθούμε έστω και φευγαλέα ποια είναι αυτή η σοφία, πώς συνδέεται και πώς μεταφράζεται μέσα στα βιώματά μας.

Το τυχαίο, κάπου συμφώνησε κρυφά με τη αιτία, σε ένα αόρατο επίπεδο για να παίξουν τους ρόλους που τους όρισε η σοφία.

Χρειάζεται δύναμη και διαύγεια νου και ψυχής για να παραδεχτούμε ότι η εσωτερική μας σοφία μπορεί ακόμα και να μας σαμποτάρει φαινομενικά, προκειμένου να γλιτώσουμε από κάτι άλλο το οποίο δεν μπορούμε να διαχειριστούμε. Για παράδειγμα, υπάρχουν άνθρωποι που δημιουργούν αυτοάνοσα και άλλα προβλήματα στην υγεία τους προκειμένου να έχουν ελαφρύνσεις στις απαιτητικές δουλειές τους, είτε ακόμα και να την σταματήσουν, να εισπράξουν νοιάξιμο και φροντίδα από την-τον αδιάφορο ή επιθετικό σύντροφό τους και άλλα πολλά που ο ίδιος ο πάσχων όχι μόνο δεν αντιλαμβάνεται, αλλά τα βάζει και με την κακή του μοίρα που του έτυχε ΚΑΙ αυτό.

Και χρειάζεται δύναμη και διαύγεια νου και ψυχής για να παραδεχτούμε ότι κάπου εκεί μέσα φέρουμε μια προσωπική μας ευθύνη για το εύκολο ή το δύσκολο που βιώνουμε, το καλό ή το κακό μας, το όμορφο ή το άσχημο που συναντάμε. Η σοφία των πραγμάτων έχει πολλές φορές ανορθόδοξο τρόπο να κάνει αισθητή την παρουσία της, τουλάχιστον εμπρός στις δικές μας ανθρώπινες οπτικές, που τις πιο πολλές φορές δυστυχώς κλίνουν προς την ηθελημένη τυφλότητα.

pebble_heartΟ νους και η ψυχή όταν βρίσκονται σε εναρμόνιση και εγρήγορση, έχουν περισσότερες πιθανότητες να δουν χωρίς τα γυαλιά της διαστρέβλωσης, χωρίς τους χρωματιστούς φακούς ότι η σοφία των πραγμάτων είναι μία για όλο το ορατό και αόρατο σύμπαν και ότι απλά εκδηλώνεται με μυριάδες τρόπους, τέτοιους που αρμόζουν εξίσου σοφά σε κάθε περίπτωση.

Γι’ αυτό είναι δύσκολες οι προβλέψεις. Γιατί μέσα στην πρόβλεψη-πρόληψη υπάρχει πάντα και το απρόβλεπτο-τυχαίο, ενώ αντίστοιχα μέσα σε αυτό, υπάρχει πάντα έστω και μια πολύ μικρή αιτία-αυτοευθύνη. Φανταστείτε κάτι σαν το γινγκ-γιανγκ.

Γιατί έτσι λογίζεται πραγματικά η ισορροπία! Αυτή είναι η σοφία, αφού όλα εμπεριέχονται σε όλα και αλληλεπιδρούν όλα μεταξύ τους. Παρατηρήστε τη φύση και την απαράμιλλη αρμονία της στα πάντα!Παρατηρείστε τα ουράνια με την απαράμιλλη ισορροπία τους! Ο Δημιουργός και Πλάστης όλων όσων υπάρχουν, τα πάντα εν σοφία εποίησε.

flowing_water_on_the_riverΑυτή η σοφία των πραγμάτων μας κάνει πολλές φορές να μην παραιτούμαστε και να ελπίζουμε σε κάτι επάξιό μας.

Ανοίξτε τις οπτικές σας και δείτε μέσα σε πόσα πράγματα, υπήρχε η δική σας ευθύνη, η δική σας κρυφή ανομολόγητη επιθυμία, η λύτρωση και το κίνητρό σας, ο από μηχανής θεός σας ή σοφός καταστολέας σας. Δείτε την αλληλουχία των γεγονότων που τα λέτε συμπτώσεις, και πώς σας οδήγησαν στο ένα ή το άλλο αποτέλεσμα. Άμοιρα τελείως; Τα γιατί και τα πώς κάπου πολύ βαθειά σας τα γνωρίζετε. Είναι το εσύ με το όλον που φτιάχνει την σοφία των πραγμάτων. Και αυτό είναι πολύ παρήγορο στ’ αλήθεια, αφού το μερτικό μας στην τύχη είναι και δική μας ευθύνη… Σκεφτείτε το….!

Πηγή  Νάνσυ Φωτοπούλου