Τι δεν θα πείτε στην επαγγελματική συνέντευξη

Έχεις δεχτεί τηλέφωνο από το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της εταιρίας στην οποία έχεις καταθέσει το βιογραφικό σου και σε έχουν καλέσει για συνέντευξη; Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις – το οποίο θα καθορίσει και την πορεία των πραγμάτων – είναι να προετοιμαστείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι πολύ σημαντικό να προβλέψεις τις βασικές ερωτήσεις τις οποίες θα σου κάνει ο δυνητικός σου εργοδότης προκειμένου να δώσεις τις πιο πιστικές απαντήσεις.

people-talkingΟρισμένες από τις πιο βασικές ερωτήσεις sos που θα παίζουν καθοριστικό ρόλο για το αν θα κερδίσεις τη θέση εργασίας που διεκδικείς είναι οι εξής:

– Πείτε μου λίγα πράγματα για τον εαυτό σας

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό, δεν θα πρέπει να είναι κλισέ και τυποποιημένη. Θα πρέπει να περιγράφεις τον εαυτό σου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προετοιμάσεις μία περίληψη της επαγγελματικής σου σταδιοδρομίας 2-3 λεπτών και να κάνεις πρόβες φωναχτά πριν τη συνέντευξη. Επίσης, καλό είναι να βεβαιωθείς ότι η απάντησή σου συνδέεται άμεσα με την δουλειά την οποία διεκδικείς.

– Γιατί θέλετε να αφήσετε την τωρινή σας εργασία;

Αυτή η ερώτηση μπορεί να είναι ένα δίκοπο μαχαίρι. Από τη μία πλευρά, αν πεις πως αναζητάς μια νέα επαγγελματική ευκαιρία, είναι πιθανόν ο διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού να βγάλει το συμπέρασμα ότι έχεις βαρεθεί την τρέχουσα εργασία σου και ότι θέλεις να αποχωρήσεις. Είναι λοιπόν πιο ασφαλές να αποφύγεις μία τέτοια απάντηση και να γίνεις πιο συγκεκριμένος. Αν πεις δηλαδή ότι υπήρξαν αλλαγές στη διαχείριση της εταιρίας στην οποία εργάζεσαι τώρα, ότι πλέον η κατεύθυνση της επιχείρησης δεν ευθυγραμμίζεται πλέον με τους προσωπικούς σου στόχους ή και ακόμη ότι οι πρόσφατες αλλαγές σε ανησυχούν για τη σταθερότητα της εταιρίας και το ρόλο σου.

– Ποια είναι τα δυνατά σας σημεία και ποιες οι μεγαλύτερες αδυναμίες σας;

Σταμάτα να λες, «είμαι τελειομανής». Είναι κοινότοπο και υπερβολικό. Βρες ένα θετικό χαρακτηριστικό που να συνδέεται με την ανοιχτή θέση εργασίας την οποία διεκδικείς και παρουσίασε το ως ένα από τα δυνατά σου σημεία. Οσο για τις αδυναμίες σου προσπάθησε να είσαι ρεαλιστικός αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι δουλεύεις για να βελτιώσεις τα σημεία αυτά. Προσοχή όμως! Σε κάθε περίπτωση βεβαιώσου ότι τα αδύναμα σημεία που αναφέρεις δεν συνδέονται άμεσα με τις ευθύνες στη νέα θέση εργασίας.

Blonde woman shaking hands while having an interview
Blonde woman shaking hands while having an interview

– Ας μιλήσουμε για το μισθό. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας;

Εάν μπορέσεις απέφυγε να θίξεις το οικονομικό θέμα μέχρι το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας πρόσληψης. Και αυτό γιατί καλό είναι όταν ανοίξει η συζήτηση για το μισθό πρέπει να αισθάνεσαι άνετα, άρα να έχουν λυθεί όλα τα προηγούμενα ζητήματα. Πηγαίνοντας λοιπόν στο ραντεβού, θα πρέπει να έχεις αποφασίσει ποιο είναι το κατώτατο αποδεκτό όριο του μισθού, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες σου. Από κει και πέρα θα πρέπει να διαπραγματευτείς μία οριακή αύξηση του μισθού σου κατά 5, 10 ή 15%. Επίσης κατά τη διαπραγμάτευση βάλε στο τραπέζι και τις υπόλοιπες παροχές που θα μπορούσε να σου προσφέρει η εταιρία.

Μίνα Μπαγιώτα