Έξι σημαντικά μαθήματα που πήρα, όταν έμεινα χωρίς καθόλου χρήματα Μια γυναίκα αφηγείται

Ακόμα και όταν βρισκόμαστε σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, μπορούμε να διδαχθούμε από αυτήν. Η παρακάτω ιστορία το αποδεικνύει. Η αλήθεια είναι ότι όλοι, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, περνάμε περιόδους στις οποίες έχουμε ελάχιστα χρήματα διαθέσιμα. Στο μεταξύ, οι λογαριασμοί του μήνα τρέχουν, οι καθημερινές ανάγκες απαιτούν τα δικά τους έξοδα, ενώ η διασκέδαση περιορίζεται, εκ των πραγμάτων, κατά πολύ.

eksi-simadika-mathimata-pou-pira-otan-emeina-xoris-katholou-xrimata-mia-gynaika-afigeitai

Μια γυναίκα, που προτιμά να διατηρήσει την ανωνυμία της, μοιράστηκε στο διαδίκτυο τη δική της εμπειρία και, προσπαθώντας να την αξιοποιήσει θετικά, αναφέρει έξι σημαντικά μαθήματα που πήρε από εκείνο το χρονικό διάστημα της ζωής της. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι αυτά:

1) Δεν ξοδεύουμε πέρα από τις δυνατότητές μας.

Οι αδυναμίες μας μπορεί να είναι πολλές: Ένα ευρύχωρο σπίτι, τα καινούρια ρούχα και παπούτσια που μας «κλείνουν το μάτι» από τις βιτρίνες των καταστημάτων, το νέο, υπερσύγχρονο iPhone που βγήκε στην αγορά. Όμως, πριν αποφασίσουμε να υποκύψουμε σε αυτές, χρειάζεται να λαμβάνουμε υπόψη μας και τα χρήματα που έχουμε διαθέσιμα. Εξάλλου, όσο υψηλό μισθό και να έχει κανείς, αν ξοδεύει πάνω από τις δυνατότητές του, αργά ή γρήγορα θα βρεθεί με άδειο πορτοφόλι.

2) Ξέρουμε ακριβώς πού πάνε τα χρήματά μας.

Όταν βρισκόμαστε σε μεγάλη οικονομική στενότητα, αναγκαζόμαστε να δίνουμε σημασία ακόμα και στο μικρότερο ποσό χρημάτων: πού το ξοδέψαμε και αν θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει να το ξοδέψουμε. Ακόμα, όμως, και όταν η κατάσταση βελτιωθεί, είναι χρήσιμο να κάνουμε μια λίστα με τα μηναία έξοδα που πρέπει οπωσδήποτε να καλυφθούν και, ως προς τα υπόλοιπα, να τα παρακολουθούμε συστηματικά για να διαπιστώνουμε ποια από αυτά καλύπτουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας και ποια, ενδεχομένως, είναι περιττά.

3) Έχουμε πάντα ένα χρηματικό ποσό για περίπτωση ανάγκης.

Προφανώς, είναι δύσκολο να αποταμιεύουμε χρήματα για ένα έκτακτο συμβάν ή να πληρώνουμε ασφάλεια ζωής, όταν με το ζόρι καλύπτουμε τους λογαριασμούς μας. Μάλιστα, ειδικά όταν είμαστε νέοι και υγιείς, νιώθουμε ότι τίποτα ανησυχητικό δεν μπορεί να μας συμβεί. Ωστόσο, σε περίπτωση που κάτι έκτακτο προκύψει και χρειαστεί θεραπεία ή ακόμα και επέμβαση, το χρηματικό ποσό που θα κληθούμε να πληρώσουμε θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που, μηνιαίως ή ετησίως , θα βάζαμε στην άκρη ή θα καταβάλαμε σε μια ασφάλεια ζωής.

bicycle

4) Συνειδητοποιούμε ότι μπορούμε να περνάμε καλά, ακόμα και με πολύ μικρότερο μπάτζετ.

Μόνο όταν βρεθούμε με άδειο πορτοφόλι μπορούμε να διαπιστώσουμε – και να εκτιμήσουμε – πόσα πράγματα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε με λίγα έως και καθόλου χρήματα. Μια ποδηλατάδα με τον σύντροφό μας, μια επίσκεψη σε μουσεία ή εκδηλώσεις όταν αυτά έχουν ελεύθερη είσοδο, μια απλή βόλτα με φίλους (ειδικά, όταν κι εκείνοι δεν έχουν πολλά χρήματα για ξόδεμα), η αξιοποίηση των happy hour στα μπαρ όπου μπορούμε να απολαύσουμε το ποτό μας πολύ πιο οικονομικά. Αρκεί, λοιπόν, όλα αυτά να τα ανακαλύψουμε και να τα αξιοποιήσουμε.

5) Ψάχνουμε τρόπους να βελτιώσουμε την οικονομική μας κατάσταση.

Αντί να παραπονιόμαστε συνεχώς για τις δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, θα ήταν αποδοτικότερο να αναζητήσουμε διεξόδους από αυτές. Όχι, βέβαια, ότι αυτό είναι πάντα εύκολο. Αλλά, για παράδειγμα, μια δεύτερη δουλειά, ακόμα κι αν αυτή απαιτήσει να θυσιάσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας ή δεν είναι σχετική με το αντικείμενό μας, μπορεί να μας βοηθήσει να καλύψουμε τα βασικότερα έξοδά μας και να μειώσουμε το έντονο άγχος που προκαλεί η έλλειψη χρημάτων. Και, στο μεταξύ, μπορεί να εμφανιστεί μια καλύτερη ευκαιρία.

eksi-simadika-mathimata-pou-pira-otan-emeina-xoris-katholou-xrimata6) Δεν αποθαρρυνόμαστε.

Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι θα μείνουμε σε αυτή την κατάσταση για πάντα. Η έλλειψη χρημάτων, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι παροδική, όσο κάνουμε προσπάθειες να βελτιώσουμε την καριέρα μας, τα οικονομικά μας και τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα χρήματα. Επίσης, είναι ωφέλιμο να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς μας που έχουμε δίπλα μας και μας υποστηρίζουν. Η δύσκολη περίοδος αργά ή γρήγορα θα αποτελεί παρελθόν, οπότε καλό θα είναι να την αφήσουμε να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.

Πηγή