Αν το στρες σου φέρνει…πέρασε στην πράξη

ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ

Συνήθως, η κεφαλαλγία που προέρχεται από το στρες, επικεντρώνεται στον αυχένα. Γίνεται δηλαδή περισσότερο αισθητή σαν <μάγκωμα> στη βάση του αυχένα και των ώμων. Αυτή η δυσκαμψία, οδηγεί συχνά και σε χρόνιους πόνους στην πλάτη.

ponokefalos gynaika orizontia

Τι να κάνεις: Θα σε ανακουφίσουν οι μαλάξεις στον αυχένα και τους ώμους, όπου τείνει να συσσωρεύεται η ένταση. Ακόμα, θα νιώσεις σημαντική ανακούφιση, αν πιέσεις τους δείκτες σου στην αρχή των φρυδιών και τους κινήσεις αργά και κυκλικά.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΙΕΣΗ

Μία υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο να υποστείς κάποιο καρδιακό επεισόδιο. Επίσης, το άγχος αυξάνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης στο αίμα, γεγονός που συνδέεται κι αυτό, άμεσα, με την εμφάνιση καρδιακών επεισοδίων, λόγω αποφραγμένων αρτηριών.

Τι να κάνεις: Περιόρισε την κατανάλωση αλατιού και κατανάλωσε πολλά φρούτα και λαχανικά, γιατί εκτός από τις φυτικές ίνες και τις πολύτιμες βιταμίνες τους, περιέχουν και μεγάλες ποσότητες καλίου, το οποίο θεωρείται μοναδικό στην καταπολέμηση της υπέρτασης. Σε περίπτωση που η αρτηριακή σου πίεση παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, επισκέψου το γιατρό σου.

ΣΥΝΕΧΗ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ

Μια στρεσογόνος κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξασθενεί το ανοσοποιητικό σου σύστημα (καθώς οργανισμός «αναστέλλει» όλες εκείνες τις λειτουργίες που δεν είναι απόλυτα αναγκαίες τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, για την επιβίωσή του).

Τι να κάνεις: Ίσως χρειαστείς συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες. Φρόντισε επίσης να τρως πολλά φρούτα και λαχανικά (που περιέχουν άφθονη βιταμίνη C). Λίγες σταγόνες αιθέριων ελαίων σε ένα μπολ ζεστό νερό, ανακουφίζουν το αναπνευστικό σύστημα και συγχρόνως βελτιώνουν την ψυχική διάθεση.

ΑΙΣΘΗΜΑ ΚΟΠΩΣΗΣ

Οι ορμόνες που ρυθμίζουν τον ύπνο, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η σεροτονίνη και η μελατονίνη, επηρεάζονται από το στρες. Επιπλέον, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου, έχουν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία, όπως και η αδρεναλίνη, κρατάει τον οργανισμό σε εγρήγορση.

Τι να κάνεις: Ένα ζεστό μπάνιο πριν πέσεις για ύπνο. Με τον τρόπο αυτό, η θερμοκρασία του σώματός σου πέφτει και έτσι μπορείς να κοιμηθείς πιο εύκολα. Επίσης, απόφυγε να εργάζεσαι στο κρεβάτι, να διαβάζεις ή να βλέπεις τηλεόραση.

Το 30% του κινδύνου για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί να αποδοθεί στο άγχος, λένε οι ειδικοί. Όταν μάλιστα υπεύθυνο είναι το εργασιακό στρες, ο κίνδυνος αυξάνεται πάνω από 50%.


Περιοδικό Αρμονία,, Ρίτα Βελώνη