Γνωριμίες μέσω διαδικτύου και μέτρα προστασίας

Αν είστε μόνοι και αναζητάτε κάποια γνωριμία μέσω διαδικτύου, δίνουμε κάποιες προτάσεις που μπορεί να χρησιμεύσουν ως μέτρα προστασίας για τη συναισθηματική σας ακεραιότητα.

alg-facebook-jpg

Προσοχή στο «πολύ καλό για να είναι αληθινό».
Τα προφίλ στο διαδίκτυο είναι συνήθως σχεδιασμένα έτσι ώστε να παρουσιάζουν κάποιον με έναν ευνοϊκό, ραφιναρισμένο τρόπο. Άλλωστε και σεις αυτό μάλλον θα προσπαθήσατε να κάνετε όταν φτιάξατε το δικό σας προφίλ. Κρατηθείτε γερά στην πραγματικότητα καθώς διαβάζετε τα προφίλ των άλλων, έχοντας πάντα υπόψη ότι αν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, κατά πάσα πιθανότητα είναι έτσι.

Η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη στάση.
Μην προσπαθείτε να κρύψετε αυτό που είστε. Η απάτη είναι η χειρότερη βάση για να οικοδομηθεί μια σχέση. Είναι προτιμότερο να είστε ειλικρινείς και ανοιχτοί, παρέχοντας προσωπικές πληροφορίες σταδιακά και κατά περίπτωση. Χρησιμοποιήστε πρόσφατες φωτογραφίες που σας δείχνουν όπως είστε πραγματικά.

Ελέγξτε προσεκτικά τους διαδικτυακούς τόπους στους οποίους σκέφτεστε να αναζητήσετε γνωριμίες.
Κοιτάξτε τη συνολική παρουσίαση, τα γραφικά, τις εικόνες και το γενικό ύφος τους. Εάν βλέποντας την αρχική σελίδα ήδη δεν αισθάνεστε άνετα, αυτό σημαίνει ότι δεν σας ταιριάζει. Δοκιμάστε μια άλλη ιστοσελίδα.

Μην κάνετε συμβιβασμούς στις αρχές σας.
Επιλέξτε ένα διαδικτυακό τόπο γνωριμιών που αντανακλά τις αξίες σας και παραμείνετε σ’ αυτές τις αξίες σε όλη τη διαδικασία, από την είσοδο και δημιουργία του προφίλ σας μέχρι την αξιολόγηση των προφίλ των άλλων και το πέρασμα σε σχέσεις.

Μην βιάζεστε. Χαλαρώστε.
Οι σχέσεις χρειάζονται χρόνο για να ξεκινήσουν και να καλλιεργηθούν. Πάρτε το χρόνο σας.

Ακολουθήστε τη διαίσθησή σας. Έχετε επίγνωση των ενστικτωδών αντιδράσεων και των συναισθημάτων σας. Μεγάλο μέρος της επικοινωνίας είναι υποσυνείδητη. Είτε το πούμε σοφία είτε διαίσθηση, μια έκτη αίσθηση ή συνείδηση, είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή στα συναισθήματα και στις αισθήσεις μας.

Κάντε πρώτα λίγη δουλειά με τον εαυτό σας.
Εάν δε νιώθετε άνετα με τον εαυτό σας, πώς μπορείτε να περιμένετε από κάποιον άλλο να νιώθει άνετα μαζί σας; Οι σχέσεις με άλλους ανθρώπους δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μια απόσπαση της προσοχής από τη σχέση μας με τον εαυτό μας. Χρειάζεται πρώτα να μάθουμε να αγαπάμε, να εκτιμάμε και να ζούμε με τον εαυτό μας, ώστε να είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να επεκτείνουμε αυτές τις ευλογίες σε κάποιον άλλο.

Ο απώτερος στόχος θα πρέπει να είναι η γνωριμία πραγματικών ανθρώπων και όχι το ξόδεμα όλου του ελεύθερου χρόνου μας σε μια οθόνη, ψάχνοντας τα προφίλ των άλλων.

Οι ιστοσελίδες γνωριμιών δεν είναι πανάκεια.
Είναι απλά ένας ακόμη τρόπος για να συνδεθείτε με άλλους ανθρώπους. Θυμηθείτε να φέρετε μαζί σας την ειλικρίνεια, την ακεραιότητα και τις αξίες σας. Η αναζήτηση γνωριμιών μέσω διαδικτύου χρειάζεται επαγρύπνηση, ωριμότητα και προσοχή.

Συγγραφή Άρθρου
Παναγιώτα Κυπραίου – Ψυχοθεραπευτής  Πηγή