Η έλλειψη επικοινωνίας στα ζευγάρια

Όλα τα προβλήματα στις ανθρώπινες σχέσεις ξεκινούν από την έλλειψη επικοινωνίας, λέει η Elaine Fantle Shimberg, συγγραφέας του βιβλίου Blending Families. «Δε μπορείς να επικοινωνήσεις όταν ταυτόχρονα τσεκάρεις τα μηνύματα στο κινητό σου, βλέπεις τηλεόραση ή κάνεις ζάπινγκ στα αθλητικά κανάλια», γράφει σε αυτό.

tsakomos

Έτσι, τα προβλήματα  εκδηλώνονται μέσα από σιωπή, ψυχικό πόνο, παρεξηγήσεις, ψευδή συμπεράσματα και μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Παράλληλα η νέα γενιά έχει γαλουχηθεί σε έναν κόσμο όπου η εμπορευματοποίηση του σεξ είναι αχαλίνωτη και έτσι διαχωρίζεται αυτόματα η σεξουαλική ικανοποίηση από την συναισθηματική σύνδεση.

Στρατηγικές επίλυσης προβλήματος

– Βρες χρόνο. Εν ανάγκη κλείσε ένα ραντεβού με τον/ την σύντροφό σου, λέει η Shimberg. Αν ζείτε μαζί βάλτε το κινητό στο «αθόρυβο», περιμένετε να κοιμηθούν τα παιδιά και κλείστε την τηλεόραση.

– Αν δεν μπορείτε να «επικοινωνήσετε» χωρίς να υψώνετε τον τόνο της φωνής σας, πηγαίνετε σε ένα δημόσιο μέρος, όπως ένα πάρκο ή μία καφετέρια, όπου θα ντραπείτε να αρχίσετε τις φωνές μπροστά στον κόσμο.

– Θέστε και ακολουθήστε κάποιους βασικούς κανόνες επικοινωνίας, όπως π.χ. να μην διακόπτετε τον άλλον μέχρι να ολοκληρώσει αυτό που έχει να πει και να μην χρησιμοποιείτε φράσεις όπως «Εσύ πάντα…» ή «εσύ πότε δεν…», οι οποίες ξέρετε πως καταλήγουν σε μία υπερβολή.

–  Αν περιμένει κάποιος ο σύντροφός του να κατανοήσει τι έχει ανάγκη ο ίδιος, τότε θα πρέπει να του το πει. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει ότι θα πρέπει να έχει ήδη καταλάβει τι πραγματικά έχει ανάγκη (ικανότητα ενσυναίσθησης).

–  Δεν θα πρέπει κάποιος να περιμένει από τον σύντροφό του να είναι ευαίσθητος και να καταλαβαίνει πώς αισθάνεται ο ίδιος για κάτι, εάν δεν έχει προσπαθήσει πρώτα να μιλήσει για τα συναισθήματά του.

–  Αν κάποιος δυσανασχετεί ή δυσκολεύεται να κατανοήσει τη συμπεριφορά του συντρόφου του μπορεί να ρωτήσει, να διερευνήσει, να συζητήσει, σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να προβεί σε βιαστικά, αυθαίρετα συμπεράσματα.

– Θυμηθείτε ότι μεγάλο μέρος της επικοινωνίας έγκειται στην ικανότητά μας να ακούμε, οπότε φροντίστε η γλώσσα του σώματός σας να υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Αυτό σημαίνει να μην χαζεύετε, παίζετε με το κινητό σας ή κοιτάτε αλλού όταν ο άλλος σας μιλάει. Καλό είναι να επαναλαμβάνετε τακτικά το νόημα αυτών που έχετε ακούσει για να βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε ακριβώς αυτό που ο άλλος θέλει να πει και να μην δημιουργούνται χάσματα κατά την διάρκεια της συζήτησης.