Οι 10 διασημότεροι πίνακες ζωγραφικής

Από τα εκατομμύρια έργα ζωγραφικής που δημιουργούνται και εμφανίζονται σε γκαλερί και μουσεία σε όλο τον κόσμο, μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός ξεπερνά το χρόνο και μένει στην ιστορία. Αυτά τα διάσημα έργα  είναι αναγνωρίσιμα από όλο τον κόσμο και όλες τις ηλικίες και θα συνεχίσουν να εντυπωσιάζουν και τους επόμενους αιώνες.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μια λίστα με τα 10 πιο διάσημα έργα ζωγραφικής

10. Guernica – Pablo Picasso

Guernica_Picasso

Ο πιο διάσημος πίνακας του Πικάσο, που ολοκληρώθηκε το 1937.

Αυτός ο τεράστιος καμβάς – 3,54×7,82μ.- περιγράφει την απανθρωπιά, τη βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου.  Ήταν παραγγελία της δημοκρατικής κυβέρνησης της Ισπανίας για τη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού. Ο Πικάσο εμπνεύστηκε το έργο όταν, στις 26 Απριλίου της ίδιας χρονιάς, στα πλαίσια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, Γερμανοί πιλότοι της αεροπορίας των εθνικιστών βομβάρδισαν την κωμόπολη Γκερνίκα της Χώρας των Βάσκων.

Ο πίνακας βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης « Reina Sofía» , στη Μαδρίτη. 

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=UFrqngK_iKw&w=508&h=284&hd=1]

9.Αυτοπροσωπογραφία χωρίς γένια – Vincent van Gogh

Self_Portrait_Without_Beard_van_gogh

Αν και ο Βαν Γκογκ ζωγράφισε πολλές αυτοπροσωπογραφίες, αυτό το έργο είναι το πιο διάσημο, καθώς είναι η τελευταία αυτοπροσωπογραφία του και μια από τις λίγες που τον απεικονίζει χωρίς γενειάδα. Δόθηκε από τον ίδιο στην μητέρα του, ως δώρο γενεθλίων.

Είναι ένα από τα πιο ακριβά έργα ζωγραφικής όλων των εποχών, καθώς πωλήθηκε για $ 71.500.000 το 1998, και είναι τώρα μέρος ιδιωτικής συλλογής.

8. Νυχτερινή περίπολος  – Rembrandt Harmenszoon van Rijn

The_Nightwatch_by_Rembrandt-1024x853

Ολοκληρώθηκε το 1642. Ο πίνακας απεικονίζει μια φρουρά της πόλης να κινείται έξω, με επικεφαλής τον καπετάν Frans Banning Cocq, τον υπολοχαγό του και το υπόλοιπο των ενόπλων ανδρών της φρουράς.

Σήμερα αποτελεί τμήμα της συλλογής του Μουσείου του Άμστερνταμ αλλά εκτίθεται στο Rijksmuseum στο Άμστερνταμ,  υπό μορφή διαρκούς δανείου. Πρόκειται για έναν από τους πλέον γνωστούς πίνακες της χρυσής ολλανδικής εποχής στη ζωγραφική.

7. Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι – Johannes Vermeer

Girl_With_A_Pearl_Earring

Θεωρείται από πολλούς ως «η ολλανδική Μόνα Λίζα» ή η «Μόνα Λίζα του Βορρά.

Ολοκληρώθηκε γύρω στο 1665 και εκτίθεται στο μουσείο Mauritshuis της Χάγης στην Ολλανδία.

6. Η εμμονή της μνήμης – Salvador Dali

The_Persistence_of_Memory

Ζωγραφισμένο το 1931. Η σκηνή που απεικονίζεται είναι η πραγματική έρημος κοντά στην Καταλονία της Ισπανίας, όπου έμενε ο Νταλί. Τα ρολόγια που λιώνουν αντιπροσωπεύουν το χάσιμο της σημασίας του χρόνου που θέλει να δείξει ο ζωγράφος. Τα μυρμήγκια που περπατούν πάνω στο ρολόι αντιπροσωπεύουν τη φθορά του χρόνου. Ο τίτλος του έργου αφορά την ικανότητα της μνήμης να συγκρατείται στον χρόνο, καθώς αυτός φθείρεται γύρω της.

Βρίσκεται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

5. Η Κραυγή – Edv
ard Munch

The_Scream

Η πρόθεση του Μουνκ, όταν δημιούργησε τον πίνακα το 1893, ήταν να καταγράψει “τη σύγχρονη ζωή της ψυχής” και πόσο γεμάτη άγχος είναι. Ο ζωγράφος δημιούργησε διάφορες εκδοχές της Κραυγής με διάφορα μέσα.

Το Μουσείο Μουνκ έχει μια από τις δύο ζωγραφικές εκδοχές, αυτήν του 1910, και ένα παστέλ. Η Εθνική Πινακοθήκη της Νορβηγίας έχει την άλλη ζωγραφική εκδοχή την αυθεντική, ας πούμε, την παλιότερη, του 1893. Μια τέταρτη εκδοχή, σε παστέλ, είναι στην ιδιοκτησία του Νορβηγού δισεκατομμυριούχου Πέττερ Όλσεν. Και τέλος, ο Μουνκ δημιούργησε και μια λιθογραφία της εικόνας.

4. Έναστρη Νύχτα – Vincent Van Gogh

Starry_Night-1024x811

Η Έναστρη Νύχτα φιλοτεχνημένη από τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ το 1889, απεικονίζει τη θέα από το δυτικό παράθυρο του δωματίου του στο άσυλο Σεν Ρεμί ντε Προβάνς, μόλις πριν την ανατολή του ηλίου, με την προσθήκη ενός εξιδανικευμένου χωριού.

Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στην Νέα Υόρκη. Θεωρείται το καλύτερο έργο του Βαν Γκογκ και είναι ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες στην ιστορία του Δυτικού πολιτισμού.

3. Η δημιουργία του Αδάμ – Michelangelo

The_Creation_Of_Adam

Το έργο βρίσκεται στην οροφή της Καπέλα Σιξτίνα, στο Βατικανό στη Ρώμη.

Η δημιουργία του Αδάμ είναι ζωγραφισμένη από τον Μιχαήλ Άγγελο, μεταξύ 1508 και 1512 και είναι μόνο μία από τα εννέα σκηνές από το βιβλίο της Γένεσης, που είναι ζωγραφισμένα στο κέντρο της οροφής του παρεκκλησίου.

2. Ο Μυστικός Δείπνος – Leonardo da Vinci

the_last_supper-1024x556

Αυτό το παγκοσμίου φήμης έργο δεν εμφανίζεται σε κάποιο μουσείο, αλλά καλύπτει τον πίσω τοίχο της αίθουσας της τραπεζαρίας στο μοναστήρι Santa Maria delle Grazie στο Μιλάνο της Ιταλίας.

Είναι ζωγραφισμένο από έναν από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες όλων των εποχών, τον Leonardo da Vinci στα τέλη του 15ου αιώνα. Ο πίνακας απεικονίζει τη σκηνή του Μυστικού Δείπνου του Ιησού με τους μαθητές του.

1. Μόνα Λίζα – Leonardo da Vinci

Mona_Lisa

Ο πιο διάσημος πίνακας στον κόσμο είναι η κύρια έλξη του μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι, όπου τον βλέπουν περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο!

Ο Leonardo da Vinci ξεκίνησε να τον ζωγραφίζει από το έτος 1503 ή 1504 και τον τέλειωσε λίγο πριν πεθάνει, το 1519.

Πηγή