Έχετε μόνο 7 δευτερόλεπτα για να κάνετε καλή εντύπωση

Η καλή εντύπωση μπορεί να δοθεί με διάφορους τρόπους. Από το ντύσιμο μέχρι την στάση του σώματος, από το στυλ που μιλάμε μέχρι τη γλώσσα του σώματος. Παρακάτω δίνονται μερικές συμβουλές σε εσάς για να κάνετε την αρχή:

first-impression

Η εξωτερική εμφάνιση έχει σημασία

Πριν κάποιος μας γνωρίσει βαθύτερα μέσα από την αλληλεπίδραση, η εξωτερική εμφάνιση είναι το πρώτο στοιχείο στο οποίο θα βασιστεί, για να ξετυλίξει το κουβάρι του ποιοι είμαστε. Εξάλλου, η κατάλληλη στάση και εμφάνιση δείχνει και σεβασμό. Σημαίνει κι ότι λαμβάνουμε στα σοβαρά τη θέση στην οποία βρεθήκαμε και την ευκαιρία που μας δόθηκε. Αν πρόκειται για εργασιακό πλαίσιο, προσέξτε τον κώδικα ντυσίματος και την κουλτούρα. Το περιεχόμενο αλλάζει από κουλτούρα σε κουλτούρα!

Η σωστή περιποίηση και το ντύσιμο αποτελούν κλειδιά εδώ. Έχετε ξυριστεί σωστά οι άντρες; Σε τι κατάσταση βρίσκονται τα μαλλιά σας; Τα ρούχα σας φαίνονται καθαρά και σιδερωμένα; Ειδικά το τελευταίο χαρακτηριστικό είναι κρίσιμης σημασίας σε μια πρώτη επαφή.

It-takes-Seven-Seconds-to-make-a-Good-First-Impression-Μην υποκρίνεστε το χαμόγελο, γιατί οι άνθρωποι θα αμφιβάλλουν για την ειλικρίνειά σας

Μην πιέζεστε να χαμογελάσετε. Το ψεύτικο χαμόγελο φαίνεται αφύσικο και μπορεί να τρομάξει τους άλλους. Πιθανότατα θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στην προσπάθεια σας. Τι είναι αυτό όμως που θα μας χαρίσει ένα αυθεντικό χαμόγελο; είναι το χαμόγελο Duchenne. Σημαίνει ότι όταν χαμογελάτε, σηκώνετε τους μύες στη γωνία του στόματος σας, των μάγουλων και των φρυδιών. Το χαμόγελο είναι αυθεντικό μόνο όταν τα φρύδια μας είναι σηκωμένα. Και αποτελεί μια ακούσια κίνηση. Είναι κατανοητό όμως ότι ορισμένες φορές είναι δύσκολο ξαφνικά να χαμογελάσετε. Τουλάχιστον προσπαθήστε να μη δείχνετε κατσούφικα και άβολα! Η θετική ψυχολογία είναι σημαντικό κομμάτι στη διαμόρφωση της πρώτης εντύπωσης.

eyeΚοιτάξτε στα μάτια τον άλλο μέχρι να δείτε το χρώμα της ίριδας

Η διατήρηση μιας φυσιολογική οπτικής επαφής υποδεικνύει οικειότητα στην αλληλεπίδραση με τον άλλο. Συνεπώς, θα νιώσουν περισσότερο συνδεδεμένοι με εμάς και θα είναι πιο θετικοί απέναντι μας. Τι είναι αυτό που κάνει μια οπτική επαφή ποιοτική; Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε το χρώμα της ίριδας στα μάτια του άλλου. Επιπλέον, πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η οπτική επαφή συνδέεται με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: ελκυστικότητα, ικανότητα, εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια, αυτοπεποίθηση. Σταματήστε λοιπόν να κοιτάτε το έδαφος και κοιτάξτε τους ανθρώπους στα μάτια!

Σημασία δεν έχει τόσο το τι λες, αλλά πώς το λες

Ο τρόπος που μιλάμε επίσης συνεισφέρει σημαντικά. Αφού ελέγξουμε όλα τα υπόλοιπα και είμαστε σίγουροι ότι έχουμε τις βασικές προϋποθέσεις, πρέπει να κοιτάξουμε και τον τρόπο που τις παρουσιάζουμε, τις επικοινωνούμε. Μην βιάζεστε να απαντήσετε. Σκεφτείτε προσεκτικά πρώτα. Η γρήγορη απάντηση δίνει την εντύπωση ανασφάλειας και άγχους. Βέβαια, μην αφήνετε πολύ μεγάλες σιωπές, αλλιώς θα φανείτε διστακτικός. Προσπαθήστε να αναρωτηθείτε αν η απάντηση που σκέφτεστε είναι πλήρης. Μετά πείτε τη.

Ο ρυθμός έχει επίσης σημασία. Μη μιλάτε πολύ γρήγορα. Είναι δύσκολο να μεταφέρετε την ουσία αυτού που θέλετε να πείτε αν ο ρυθμός είναι γρήγορος. Θα έχει άσχημη επίδραση στην εντύπωση που θέλετε να δώσετε. Αντιθέτως, μιλήστε με άνεση, με σταθερή και ήρεμη ροή. Χωρίστε σωστά τις προτάσεις με τη σωστή αναπνοή. Τέλος, μη ξεχάσετε τον τόνο. Ο χαμηλός και μονότονος τόνος μπορεί να κάνει τον άλλο να βαρεθεί. Στα σημαντικά σημεία, είναι καλό να ανεβάζεται λίγο την ένταση.

stopwatchΜη μιλάτε μόνο εσείς, μη μονοπωλείτε τη συζήτηση

Πρέπει να δείτε ξεκάθαρα την έννοια «αλληλεπίδραση». Σχετίζεται με τη συμμετοχή όλων των μερών. Ο καθένας παίρνει τη σειρά του και δίνει πάσες. Μιλάμε. Ακούνε. Απαντάνε. Ακούμε. Είναι ανόητο να μιλάμε συνέχεια, αγνοώντας την επιθυμία και του άλλου να συμμετέχει. Μπορεί να λαχταράμε και να ανυπομονούμε να δείξουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Αλλά το σημαντικό είναι να δείξουμε ότι είμαστε και καλοί ακροατές. Σημειώστε νοητά αυτά που λέει ο συνομιλητής σας και σκεφτείτε τα. Μην παρασέρνεστε εκείνη τη στιγμή σκεπτόμενοι άλλα. Η σωστή ακρόαση και πλήρης επικοινωνία είναι που θα αφήσουν την καλή εντύπωση.

Κάντε θετικά σχόλια στο συνομιλητή σας

Ψάξτε κάτι για να επαινέσετε τον συνομιλητή σας. Μπορεί να σας φέρει πιο κοντά, να σας συνδέσει περισσότερο. Αλλά όχι για τη φυσική, σωματική εμφάνιση, γιατί συνήθως φαίνεται επιφανειακό ένα τέτοιο σχόλιο. Μπορείτε από την άλλη να κάνετε ένα μικρό κοπλιμέντο για το στυλ ντυσίματος. Θυμηθείτε ότι η συζήτηση είναι αλληλεπιδραστική. Αν επαινέσουμε τους άλλους, θα είναι πιο πρόθυμοι να επαινέσουν εμάς. Θα πετύχουμε αυτό που επιθυμούμε, μια καλή εντύπωση.

Πηγή