Γιάννης Σπανός: ο συνθέτης του νέου κύματος

Ο Γιάννης Σπανός γεννήθηκε σαν σήμερα 26 Ιουλίου του 1943 στο Κιάτο, όπου ξεκίνησε σπουδές πιάνου. Εγκαταλείπει τη Νομική και εγκαθίσταται στα 20 του χρόνια στο Παρίσι όπου παίζει πιάνο σε μπουάτ, γνωρίζεται και συνεργάζεται με αστέρια της γαλλικής μουσικής σκηνής, όπως η Μπριζίτ Μπαρντό, η Πία Κολόμπο κ.ά. Εκεί ασχολείται με τη σύνθεση, μελοποιώντας Γάλλους ποιητές.

spanos

Εντάχθηκε στην παρέα των καλλιτεχνών της Αριστερής Όχθης του Σηκουάνα, μουσικών, ποιητών, σκηνοθετών, ζωγράφων. Έγινε φίλος με τον Κώστα Γαβρά. Σχεδόν αμέσως έγινε ακομπανιαντέρ για πολλούς διάσημους Γάλλους τραγουδιστές σε τραγούδια με στίχους ποιητών και με μουσικές του Λεό Φερέ και άλλων σπουδαίων συνθετών. Η Ζιλιέτ Γκρεκό, η μούσα των υπαρξιστών, ηχογράφησε 18 δικά του τραγούδια.

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 επιστρέφει στην Ελλάδα και δημιουργεί ένα καθαρά δικό του μουσικό κλίμα, χρησιμοποιώντας νέες φωνές.

Πρωτοστάτησε στο μουσικό ρεύμα που ονομάστηκε Νέο Κύμα και το πρώτο του ελληνικό τραγούδι ήταν η σύνθεση “Μια αγάπη για το καλοκαίρι” που ερμήνευσε η Καίτη Χωματά. Οι συνεργασίες του με τους μεγαλύτερους Έλληνες στιχουργούς (Λ. Παπαδόπουλο, Μ. Ελευθερίου, Πυθαγόρα κ. ά. ) καθώς και οι μεγάλες επιτυχίες με τους δημοφιλέστερους τραγουδιστές (Γ. Μπιθικώτσης, Σ. Κόκοτας, Β. Μοσχολιού, Γ. Νταλάρας, Χ. Αλεξίου, Μαρινέλλα, Τ. Βοσκόπουλος, Μ. Μητσιάς, Γ. Πάριος, Γ. Πουλόπουλος κ. ά.) τον αναδεικνύουν ως έναν από τους μεγάλους σύγχρονους συνθέτες.

Άντλησε πολύ υλικό από ποιητικές ανθολογίες – Καββαδίας, Λεοντάρης, Σαχτούρης και για πρώτη φορά έκανε μελοποίηση στον Σκαρίμπα.