8 σημάδια ότι είστε ένα ταπεινό πνευματικά άτομο

Ο Mark Leary, καθηγητής ψυχολογίας και ερευνητής των τύπων του χαρακτήρα του ανθρώπου, επισημαίνει πως  όσοι είναι πνευματικά μετριόφρονες  έχουν μια ποιότητα στις σχέσεις τους με τους άλλους, καθώς γνωρίζουν αν οι πεποιθήσεις τους, οι στάσεις τους και η οπτική τους είναι σωστές. Κι αυτό επηρεάζει αναπόφευκτα την ποιότητα των αποφάσεών τους, τις απόψεις τους για τους άλλους, τις διαφωνίες σε συζητήσεις και την ικανότητά τους για συμβιβασμό.

Humble_Persons1

Τα σημάδια νοητικής ταπεινότητας σύμφωνα με τον Mark Leary είναι: 

:1. Δέχεσαι τις διαφορετικές απόψεις

Άτομα με Intellectual Humility (πνευματική μετριοφροσύνη) αντιλαμβάνονται πως υπάρχουν 2 όψεις σε κάθε συζήτηση. Εάν θεωρήσουν πως ο συνομιλητής τους έχει δίκιο, το επιβεβαιώνουν.

“Άτομα με υψηλή “IH” αναγνωρίζουν τα σωστά επιχειρήματα ενός άλλου ατόμου”, παραθέτει ο Leary.  

2.Παραδέχεσαι το λάθος σου

Όσοι έχουν χαμηλή “IH” δεν δέχονται πως η άποψη τους ενδεχομένως να είναι λανθασμένη. Αντιθέτως, όσοι διαθέτουν σε μεγάλη κλίμακα αυτό το χαρακτηριστικό, είναι ειλικρινής και παραδέχονται το λάθος τους.

3. Αμφισβητείς τις πεποιθήσεις σου αν δεν αντιστοιχούν με τα γεγονότα.

Έχεις μία άποψη πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα, εάν όμως ανακαλύψεις γεγονότα που την διαψεύδουν, το παραδέχεσαι κατευθείαν. Επίσης, είναι πιθανό να διαμορφώσεις την θεωρία σου σύμφωνα με τα γεγονότα αυτά.

“Άτομα με υψηλό δείκτη “IH”  καταλήγουν πολλές φορές σε αποτίμηση των απόψεων και των πράξεων τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επαναπροσδιορισμό των στάσεων τους”, επισημαίνει ο Leary.

4. Είσαι αρχηγός στη δουλειά.

Humble_Persons3

Οι σωστοί αρχηγοί αναγνωρίζουν τα λάθη τους- για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη η πνευματική μετριοφροσύνη.

“Εάν το αφεντικό σας δεν διαθέτει πνευματική ταπεινοφροσύνη, δεν θα δεχτεί τις απόψεις των υπόλοιπων εργαζομένων. Γνωρίζουμε πως η σωστή ηγετική ικανότητα  απαιτεί διεύρυνση προοπτικής και το να λαμβάνονται υπόψιν όσο το δυνατόν περισσότερες προοπτικές.”, προσθέτει ο Leary.

5. Ικανότητα συμβιβασμού.

Άτομα με χαμηλή ταπεινότητα δεν μπορούν να βρουν μία μέση λύση, όπως αναφέρει ο Leary στην μελέτη του. Συμπληρώνει πως όσοι έχουν αυτή την προδιάθεση, δεν δύνανται να δουν την αξία της αντίθετης άποψης και να καταλήξουν σε έναν αμοιβαίο συμβιβασμό. Αντιθέτως, οι μετριόφρονες άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα. Επιπλέον, ο συμβιβασμός μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμους δεσμούς στις διαπροσωπικές σχέσεις.

6. Συνάπτεις σχέσεις με άτομα που διαθέτουν διαφορετικές πεποιθήσεις.

Λόγω της ανάπτυξης του μυαλού, δέχεσαι εξίσου απόψεις που διαφέρουν από την δική σου. Η ποιότητα είναι σημαντική για την συνολική συνεκτικότητα της κοινωνίας. Άτομα με μετριοφροσύνη αναπτύσσουν πιο ικανοποιητικές σχέσεις, διότι διαχειρίζονται καλύτερα τις διαφωνίες.

7. Ελέγχεις τον εγωισμό σου.

Ο Leary θεωρεί πως ένας μετριόφρων άνθρωπος είναι λιγότερο πιθανό να λάβει μέρος σε μια διαφωνία που σχετίζεται με τον εγωισμό. Αυτό σημαίνει πως καθορίζουν τη σημασία του εαυτού τους χωρίς να μειώνουν την αξία ενός άλλου ατόμου.

8. Είσαι ανοιχτόμυαλος.

Humble_Persons4

Προσεγγίζεις μια κατάσταση με προοδευτικότητα; Άλλο ένα χαρακτηριστικό της μετριοφροσύνης σου.

Πηγή  και εδώ